Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:25 06 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice Zilele Basarabiei în România de la Mare, la Murfatlar (galerie foto)

ro

24 Mar, 2018 00:00 2747 Marime text

Sub egida Societății de Științe Istorice din România (SȘIR), filiala Constanța, la Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu“ din Murfatlar a fost organizat, pe 22 martie, evenimentul „Zilele Basarabiei în România de la Mare - Dobrogea. Centenarul Unirii Basarabiei cu România“.

„Ca și cu alte prilejuri - la care am avut privilegiul de a fi participant -, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială «Adrian V. Rădulescu» din Murfatlar, coordonați de inimoasa profesoară de Istorie Lavinia Popescu, dascăl de vocație și cultivând un patriotism ce-i face cinste, au fost animatorii unei veritabile reuniuni afectiv-memoriale, cu evocări istorice, recitări de poezii și cântece dedicate și despre Basarabia, film documentar realizat de elevi, scenetă. Nu am văzut la multe școli elevi îmbrăcați în costume naționale, mai ales cu ie, exuberanți în firescul exprimării de atitudini național-patriotice și intonând cântece dedicate părții străvechiului teritoriu românesc de dincolo de Prut, cu asemenea însuflețire și racord emoțional, nu mai puțin dătător de speranțe: «Nu, nu mai suportăm/ Jugul ce ni-l pun/ Cei lipsiți de neam!/ Hai să ne ridicăm/ Și să-nfăptuim/ Unirea!»“, a spus președintele SȘIR, filiala Constanța, prof. univ. dr. Stoica Lascu.
 
Activitatea cultural-educativă, în spiritul muzei Clio, a fost prefațată de intonarea imnului național, „Deșteaptă-te, române“, și de cuvântul de deschidere rostit de directorul Școlii Gimnaziale „Adrian V. Rădulescu“ din Murfatlar, prof. Ene Ulgean.
 
Au urmat prezentări cu caracter istoric și alte momente.
 Film „Jurnaliști pe urmele istoriei...“, realizat de elevii Rareș Păscălin, Ionescu Andreea, coordonator prof. Lavinia Popescu
 
 Film documentar „Marea Unire-România la 100 de ani“

 Actul de Unire a Basarabiei cu România - citit de elevul Rareș Popescu
 
 Prof. univ. dr. Stoica Lascu, președintele Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice din România - „Unirea Basarabiei cu Țara-Mumă, prima bornă în făurirea Marii Uniri“

 
 Personalități ale Unirii Basarabiei cu România, prezentate de elevi (clasa a VII-a) (coordonator: prof. Lavinia Popescu)
 
 Recitare de poezii (coordonator prof. Gafia Popa)
 
 Piesa de teatru „Marea Unire” (coordonator Lavinia Popescu)
 
 Cântec pentru Unire (elevii de la clasele a III-a A, B - coordonatori Daniela Neș, Daniela Păscălin)
 

 Film Flash mob „Din inimă pentru România”
 
 Înmânarea diplomelor de onoare elevilor implicați în activitate (prof. univ. dr. Stoica Lascu).
 
Sursa foto: Prof. univ. dr. Stoica Lascu
 

Citește și:
 
Sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice. Zilele Basarabiei în România de la Mare au debutat la Râmnicu de Jos (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii