T.O. Bobe, scriitorul originar din Constanța, împlinește 54 de ani
T.O. Bobe, scriitorul originar din Constanța, împlinește 54 de ani
13 Feb, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2293
Marime text
- T.O. Bobe a absolvit Liceul Pedagogic din Constanța, în anul 1987, apoi s-a înscris la Facultatea de Litere a Universității din București, secția limba și literatura română – limba și literatura latină
- A debutat cu poezia „Tablou de familie”
- A studiat în Germania, la Berlin și Stuttgart
Botezat ca Teodor Dobrin, el este o personalitate din domeniul literaturii, fiind poet și prozator, dar și-a adus contribuția și ca scenarist de film și de televiziune.
T.O. Bobe s-a născut pe 13 februarie 1969, la Constanța.
Este ginerele lui Gheorghe Florescu, după cum mărturisește fiica acestuia, Vali Florescu, în postfața cărții „Confesiuni(lor) unui cafegiu”.
T.O. Bobe a absolvit Liceul Pedagogic din Constanța, în anul 1987, apoi s-a înscris la Facultatea de Litere a Universității din București, secția limba și literatura română – limba și literatura latină. În anul 1995 și-a finalizat studiile superioare. Scriitorul a început și un program de masterat, însă nu l-a dus până la capăt.
A fost membru fondator al cenaclului „Central” al Facultății de Litere din București, alături de Răzvan Rădulescu, Svetlan Cârstean și Cezar-Paul Bădescu. Acolo și-a desfășurat activitatea literară între anii 1992-1994.
În perioada 1994-1995 a participat, cu mici întreruperi, la întrunirile cenaclului „Litere” al aceleiași facultăți, condus de poetul Mircea Cărtărescu.
Devine secretar literar la Teatrul Mic din București în 1995 și lucrează pentru instituție până în 2003. În această perioadă de opt ani, T.O. Bobe a fost și redactor și scenarist de televiziune.
În anul 2000 a fost bursier la Akademie de Kunste din Berlin, iar în 2003 și 2004 bursier la Akademie Schloss Solitude din Stuttgart.
Constănțeanul a fost autorul următoarelor opere: „Tablou de familie” – poezie (alături de Mihai Ignat, Sorin Gherguț, Răzvan Rădulescu, Svetlana Cârstean și Cezar Paul-Bădescu); „Bucla” – poezie (reluat și completat cu textele din „Tablou de familie” sub titlul „Centrifuga”); „Darul lui Moș Crăciun” – proză (Editura Humaitas, 2003) și „Cum mi-am petrecut vacanța de vară” – roman (Editura Polirom, 2004 și Contorsionista, 2011).
De asemenea, a participat la scrierea volumului colectiv „Cartea cu bunici” coordonată de Marius Chivu și publicată în 2007, la editura Humanitas. Printre alți autori ai cărții amintim pe: Radu Afrim, Ana Blandiana, Radu Cosașu, Doina Jela, Radu Paraschivescu, Traian Ungureanu etc.
Teodor Dobrin a fost scenarist al următoarelor filme: „În familie” (2002), „Ministerul comediei” (1999), „Prețul corect” (1997, serial de televiziune), „Riști și câștigi” (1997, serial de televiziune) și „Roata norocului” (1997, serial de televiziune).
Creația literară a scriitorului nu a trecut neobservată, astfel că „Tablou de familie” a primit premiul pentru debut al revistei Tomis, iar „Bucla” a primit Premiul Național Mihai Eminescu pentru debut în poezie. Ambele au fost nominalizate la premiile ASPRO. Cartea „Darul lui Moș Crăciun” a fost nominalizată la premiile AER.
În plus, cartea „Centrifuga” a fost tradusă în limba germană, sub denumirea de „Zentrifuge”, de Eva Wemme la editura Merz & Solitude, în 2004, la Stuttgart. Astfel, T.O. Bobe s-a bucurat și de recunoaștere internațională.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii