Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:43 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate“, un volum esențial

ro

11 Oct, 2017 00:00 6697 Marime text

​O carte din seria celor care nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui dobrogean pasionat de istoria pământului dintre Dunăre și Marea Neagră„Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate“, de Nuredin Ibram, va fi lansa vineri, 13 octombrie, de la ora 17.00, în sala Prestige a hotelului Ibis.

Despre volumul semnat de prof. univ. dr. Ibram Nuredin vor vorbi istoricii și profesorii universitari dr. Valentin Ciorbea și dr. Marian Cojoc, precum și muzeograful Lavinia Dumitrașcu, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Momente literar-artistice vor fi susținute de Melek Nurmambet, solistă a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, și de un grup de elevi ai Liceului „George Călinescu“.

Tomul de 316 pagini, apărut recent la Editura Muntenia, are la bază lecturile profunde ale autorului pe tema spiritualității turco-tătare și citirea unor lucrări monumentale, precum: „Dobrogea în pragul veacului al XX-lea“, de Marin Ionescu Dobrogianu, „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“, volum colectiv coordonat de Constantin Brătescu și I. Georgescu, rapoartele prefecților Scarlat Vârnav și Negulescu și lucrări legate de istoria, spiritualitatea și folclorul tătarilor.
 

Expresia dragostei și prețuirii înaintașilor, a iubirii de Crimeea, de Turcia și de România


„Ideea realizării cărții este veche, pe fondul acestei acumulări de informații, de date, de cunoștințe, dar realizarea lucrării a început acum patru ani, deoarece au durat foarte mult cristalizarea structurii volumului, așezarea în pagină și procesarea lucrării, pentru că mereu îmi apăreau alte idei și alte gânduri. Cartea mea se dorește un reper, un ghid al identității tătare. Ea se înscrie în parametrii de informație, de cultură, de conștiință și de civilizație, răspunde unor cerințe științifice, didactice, civice și este o mărturie. Este o mărturie a istoriei și spiritualității tătarilor din România, este expresia dragostei și prețuirii înaintașilor, a iubirii de Crimeea, de Turcia și de România. Crimeea este pentru noi patria-mamă, patria mereu verde, leagănul culturii și civilizației milenare a tătarilor, tătari astăzi răspândiți și, din păcate, aș putea spune, divizați în multiple spații geografice. Turcia a fost întotdeauna protector al etniei tătare, statul-tată pentru toate etniile și pentru toți musulmanii zonei balcanice, iar România a fost pentru noi, tătarii, un stat-gazdă ospitalier care ne-a asigurat drepturi și libertăți astăzi, aș zice eu, securizate prin Constituția României, prin legislația europeană care protejează și promovează diversitatea culturală și religioasă și valorizează modurile de viață integratoare“, a spus, pentru ZIUA de Constanța, prof. univ. dr. Nuredin Ibram.

Lucrarea „Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate“ a apărut sub egida Institutului de Știință, Cultură și Spiritualitate din cadrul Universității „Ovidius“ și este dedicată de către autor comunității tătare, familiei și nepoților Esra și Ayan. De altfel, în „Introducere“, autorul ține se menționeze: „Mulțumirile, respectul și prețuirea mea distinsei «Doamne» a sufletului meu, soția Ghiulgian, fără al cărei sprijin, susținere și înțelegere, această lucrare nu ar fi căpătat contur, materializare“. În ultimele file ale cărții, apar imagini cu familia lui Nuredin Ibram, dar și reproduceri după fotografii de la lansări de carte sau din vacanțe.

O carte de identitate


„Prezenta carte a fost scrisă cu bucurie și dragoste, cu trudă și acribie științifică și, cred, am convingerea, cu bună credință și obiectivitate. Cartea vorbește de tătari, de turco-tătarii trăitori, cândva cvasimajoritari, în Dobrogea românească. O Dobroge în care au trăit moșii și strămoșii noștri, străbunicii și bunicii mei tătari, de secole. O Dobrogea, «o Asie și o Europă în miniatură» (C. Brătescu), un mozaic etnic viu, o «adevărată corabie a lui Noe» (C. Simionescu), în care se regăseau și s-au regăsit și ei, tătarii. Prezenta carte s-a dorit a fi, în mod orgolios, o carte de identitate, buletinul de identitate istoric-spiritual nu al lui «x», «y» sau «z», ci al Comunității Tătare, Comunității Turco-Tătare din România, un Personaj Colectiv, un tot unitar organic, o «unitate în diversitate» care a trăit și trăiește în solidaritate cu Celălalt, cu Omul de rând, cu Românul majoritar. Tătarul, turco-tătarul de ieri și de astăzi a avut, are vocația muncii, a dăruirii sociale, a religiozității sale islamice ca reguli de viață și rituri sub formă de obligații și recomandări. Tătarul, turco-tătarul de ieri și de astăzi a trăit lecția identității sale, dar a îmbogățit sufletește și spiritual omul de alături, român sau de altă etnie (...) Pentru mine, această nouă realizare editorială, împreună cu celelalte pe care le-am finalizat, reprezintă o arhivă «clasică» din istoria comunității tătare, turco-tătare și, totodată, o cărămidă, încă una, la temelia casei comune: Dobrogea și România“, menționează Nuredin Ibram în „Introducerea“ volumului.

Pe coperta a patra a cărții, regretatul latinist și universitar dr. Ștefan Cucu (19 mai 1943 - 28 august 2017) a scris, referindu-se la autorul volumului „Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate“: „Un depozitar al înțelepciunii orientale, harnic, discret, modest, puternic interiorizat este universitarul Ibram Nuredin. Deși este, în general, reticent, retractil, el nu este totuși lipsit de dorința de comunicare și de simțul umorului, în cursul conversației devenind hâtru, mucalit, emițând pe neașteptate câte o frază plină de tâlc și clipind des din ochi după lentilele fumurii. Filosof și sociolog, Nuredin Ibram și-a consacrat toată viața învățământului superior dobrogean, fiind unul dintre fondatorii Universității «Ovidius» din Constanța“.

Primul exemplar al cărții „Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate“ i-a fost oferit președintelui României, Klaus Iohannis, prezent la Constanța la deschiderea anului universitar 2017-2018.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii