Tatiana Stepa ar fi împlinit 60 de ani. Cântăreața de muzică folk a susținut ultimul recital în fața publicului dobrogean
Tatiana Stepa ar fi împlinit 60 de ani. Cântăreața de muzică folk a susținut ultimul recital în fața publicului
21 Apr, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2343
Marime text
- În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraș, a debutat în Cenaclul Flacăra cu un cântec numit „Și-am să-mi fac o doină”
- Ultimul recital l-a susținut în cadrul festivalului Folk You de la Vama Veche, în data de 31 iulie 2009
- Tatiana Stepa a primit post-mortem titlul de cetățean de onoare al municipiului Lupeni, acolo unde, începând din 2009, este organizat anual Festivalul „Cântec pentru prieteni”, în memoria artistei
Tatiana Stepa s-a născut în data de 21 aprilie 1963, în municipiul Lupeni, județul Hunedoara.
Părinții ei au fugit în Valea Jiului pentru a scăpa de chinurile unei vieți trăite în sărăcie și în umilință. Tatiana Stepa a fost unul din cei trei copii ai lor.
A fost înconjurată de muzică de la o vârstă fragedă, iar primul moment în care a cântat pe scenă a fost la grădiniță.
În copilărie a urmat cursuri de balet, pian și vioară, studiind ultimul instrument timp de opt ani.
Ea a urmat cursurile Liceului de Arhitectură din București.
Cenaclul Flacăra a fost locul unde a descoperit muzica folk. Aici, a început să cânte la chitară, lucru facil de făcut, deoarece studiase înainte vioara.
În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraș, a debutat în Cenaclul Flacăra cu un cântec numit „Și-am să-mi fac o doină” (versuri de Adrian Gavrilă). Tatiana Stepa a făcut parte din colectivul Cenaclului Flacăra până în anul 1985.
Au urmat apoi 11 ani în care a lucrat la mina din Lupeni, apoi ca tehnoredactor de carte la București.
După Revoluție (1992 – 1996), ea a fost membră în Cenaclul „Totuși Iubirea”, participând la peste 2.000 de spectacole, atingând un maxim de 50.000 de spectatori la un concert aniversar de la Galați.
Criticul literar, Adrian Păunescu a considerat-o pe Tatiana Stepa ca un simbol al muzicii folk românești.
Din anul 1996 și până în 2009, artista a concertat la peste 1.000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor orașe din România, Italia, Germania, Franța, Republica Moldova, sau Bulgaria.
A fost invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk din țară precum: Om Bun, Folk You, sau Folk Fest. A avut recitale în fața publicurilor din Bistrița, Alba Iulia, Târgu Jiu, Baia Mare, Piatra Neamț, Galați, etc. A participat, de asemenea, la festivaluri concurs de muzică folk și poezie.
Tatiana Stepa a compus atât versuri proprii, cât și pe ale unor poeți din literatura universală și română. Enumerăm nume ca: Federico Garcia Lorca, Esenin, Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Elena Farago, Ioan Alexandru, etc.
Ea a făcut parte și din trupa Partaj, pe care a fondat-o alături de Magda Pușkaș.
În timpul vieții a lansat albumele: „Treisprezece clipe” (decembrie 2003), „Copaci fără pădure” (octombrie 2007) și „Albumul de colecție” (25 august 2008, lansat la Jurnalul Național).
Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără: „Copaci fără pădure”; „Dă, Doamne, iarnă”; „Galbenă gutuie”; „Femeia de lut”; etc.
Ultimul recital l-a susținut în cadrul festivalului Folk You de la Vama Veche, în data de 31 iulie 2009.
Peste câteva zile, pe 7 august 2009, Tatiana Stepa a încetat din viață la Spitalul Militar din București, la doar 46 de ani, pierzând lupta cu o boală incurabilă.
Tatiana Stepa a primit post-mortem titlul de cetățean de onoare al municipiului Lupeni, acolo unde, începând din 2009, este organizat anual Festivalul „Cântec pentru prieteni”, în memoria artistei. Inițiativa aparține Asociației Culturale „Tatiana Stepa” și Primăriei și Consiliului Local al municipiului Lupeni.
Citește și:
Știați că... la 7 august 2009 s-a stins din viață cântăreața de muzică folk Tatiana Stepa?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii