Teatrul de Stat Constanța „Seaside Stories” și „A douăsprezecea noapte”, printre spectacolele lunii martie
Teatrul de Stat Constanța: „Seaside Stories” și „A douăsprezecea noapte”, printre spectacolele lunii
12 Feb, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1208
Marime text
- Pentru a treia lună a anului, reprezentanții teatrului de pe litoral au conturat un program format din șapte spectacole
Teatrul de Stat Constanța a anunțat pe pagina de Facebook ce spectacole a programat pentru luna martie.
Pentru a treia lună a anului, reprezentanții teatrului de pe litoral au conturat un program format din șapte spectacole.
În ordinea datelor în care vor avea loc reprezentațiile, acestea sunt: „Zece lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”, „Logodnă relativă”, „Jocuri în curtea din spate”, „Seaside Stories”, „A douăsprezecea noapte”, „Universuri paralele” și „Memoria apei”.
Mai jos prezentăm detalii despre fiecare spectacol:
„Zece lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”
„Un tărâm al visului. Nostalgie după un trecut pe care nu l-am trăit. Sau pe care l-am uitat.
O curatoare de artă contemporană, fostă cântăreață în tinerețe, câștigă selecția pentru a reprezenta România la Bienala de Artă din Veneția, cu instalația ei performativă numită „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”. De-a lungul celor șase luni petrecute în Veneția, 10 performeri închiși în expoziție retrăiesc amintiri reale sau ficționale din istoria muzicii ușoare românești, petrecute (sau nu) la Mamaia, legate de vedete iconice, dar mai ales de destinele artistice mici, neîmplinite.
ATENȚIE! Unele scene pot conține efecte stroboscopice care pot afecta spectatorii fotosensibili”, se arată despre spectacol pe site-ul Teatrului de Stat.
„Zece lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia” va avea reprezentații pe 2 și 3 martie, în Sala Studio a TSC.
Publicul îi va putea urmări pe actorii: Florin Aioane, Liliana Cazan, Dana Dumitrescu, Laura Iordan, Lucian Iftime, Cristiana Luca, Ecaterina Lupu, Luiza Martinescu, Ștefan Mihai, Ramona Niculae, Mirela Pană și Theodor Șoptelea.
Echipa de producție este formată din: Elena Morar și Gabriel Sandu (regia), Miruna Croitoru (scenografie, video, lighting design), Alexandru Neș (sound design și adaptare muzicală), Stela Cocârlea (coregrafie), Inga Postolache (pregătire muzicală) și Nicoleta Ivan (asistență scenografie).
Durata evenimentului este de trei ore, cu pauză.
„Logodnă relativă”
De Ziua Femeii, vineri, pe 8 martie, Teatrul de Stat Constanța prezintă „Logodnă relativă”.
„Se dau: patru oameni, două cupluri interșanjabile, o sumedenie de confuzii, de încurcături ale căror consecințe sunt prelungite la maximum. Rezultă: o comedie clasică pentru întreaga familie.
„Logodnă relativă” (titlul original Relatively Speaking) este o comedie care extrage haz și veselie din trădările căsniciei și relațiilor de iubire și mai ales din încurcăturile produse.
Un patrulater conjugal ale cărui laturi variabile se înfățișează din unghiuri mereu surprinzătoare, pentru a oferi spectatorilor amuzament și o imagine optimistă și pozitivă, într-un mod paradoxal și, până la urmă, înțelept.
Piesa lui Alan Ayckbourn, este unul dintre cele mai mari succese ale dramaturgului britanic și a fost montată la numeroase teatre din Marea Britanie și din SUA, având mai multe ecranizări și adaptări pentru televiziune”, se arată pe site-ul Teatrului de Stat Constanța.
Actorii din „Logodnă relativă” sunt: Cristiana Luca – Ginny, Laura Crăciun – Sheila, Florin Aioane – Greg și Lucian Pavel – Philip.
În echipa de producție se află: Iulian Enache – regia, Gabi Albu – scenografia, Alexandru Bibere – lighting design și Ruxandra Bobleagă – asistent scenografie.
Durata spectacolului este de două ore.
„Jocuri în curtea din spate”
Duminică, 10 martie, în Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A, este programat spectacolul „Jocuri în curtea din spate”, în regia Dianei Mititelu, laureată în 2021, pentru acest spectacol, a Premiului UNITER pentru Cel mai bun debut.
Edna Mazya nu doar că reface procesul unui eveniment extrem de violent din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui. „Jocuri în curtea din spate” este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe! Piesa s-a bucurat de un succes enorm atât în Israel, cât și în alte țări în care a fost montată, mai ales pentru că transpune o poveste adevărată, a procesului agresorilor în cazul unui viol asupra unei adolescente de 14 ani, întâmplat într-o comunitate rurală din nordul țării. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere.
Din distribuție fac parte Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea și Ștefan Mihai. Scenografia este semnată de Răzvan Bordoș, iar lighting design-ul, de Cristian Niculescu.
Durata este de o oră și 10 minute, fără pauză.
„Seaside Stories”
Weekend-ul 16 – 17 martie este rezervat pentru spectacolul „Seaside Stories”.
Producția Teatrului de Stat Constanța a primit distincția de Cel mai bun spectacol în cadrul Galei Premiilor UNITER 2023.
„SEASIDE STORIES, o succesiune de povești cu personaje diferite, cu întâlniri fulgurante, scurte momente intense decupate din viață, poate dintre acelea pe care le-am trăit cu toții, cu picioarele pline de nisip, cu pielea încrețită pe care soarele a uscat apa mării, cu simțurile percepând constant, dincolo de întâmplări, în background, fâșâitul valurilor, oglinda apei cu nuanțele ei niciodată aceleași, linia orizontului, liniștea adâncului, gustul sărat al aerului, mirosul algelor și scoicilor în putrefacție, muzica repetitivă a teraselor, culorile stridente ale jucăriilor de plajă.
Substratul comun al poveștilor este acel sentiment al vacanței pe litoral, pe care îl împărtășesc, deși nu-l conștientizează întotdeauna, și cei ce locuiesc în apropierea lui, și cei ce revin aici an de an sau măcar din când în când.
Și în toate este Marea, ca un personaj mitologic care umple cu sensul ei toate poveștile.
Seaside Stories ne fac să rememorăm propriile întâmplări, demult uitate, și să înțelegem ce ne ține sau ne readuce aici”, precizează Teatrul de Stat Constanța.
Protagoniștii acestui spectacol sunt: Liliana Ghiță, Mirela Pană, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Cătălina Mihai, Ecaterina Lupu, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Alexandru Burcă și Anais Agi – Ali.
Spectacolul regizat de Radu Afrim durează 3 ore și a avut premiera pe 26 octombrie 2022.
„A douăsprezecea noapte”
Cea mai nouă producție a teatrului de la malul mării, inspirată după piesa lui William Shakespeare, va avea premiera pe 28 februarie, iar în martie va avea reprezentații pe 23 și 24.
Confuzia identitară, ce poate fi mai actual și, totodată, mai shakespearian? Aproape toate personajele din „A douăsprezecea noapte” își asumă o altă identitate, ceea ce dă naștere la confuzie, neînțelegeri și chiar iubire. Fiecare înșală și este înșelat la rândul său. Viola este prima care se deghizează în bărbat, își ia numele Cesario și, ca servitor al unui alt bărbat, Orsino, se îndrăgostește de el. Tot în haine de bărbat, ca emisar al lui Orsino, Viola se apropie de Olivia și devine ținta iubirii ei, formând, astfel, un ciudat triunghi afectiv, în care Viola îl iubește pe Orsino, Orsino o iubește pe Olivia, iar Olivia, pe Viola. Cât este iubire și cât este iluzie în aceste legături romantice?.
Distribuția este formată din: Andrei Bibire, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea, Vlad Lință, Iulian Enache, Mihaela Velicu, Liviu Manolache, Ecaterina Lupu, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Emilian Oprea, Ștefan Mihai, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu și Florentin Roman.
Echipa de producție este compusă din: Andrei Șerban (regizor), Daniela Dima (regizor asociat), Carmencita Brojboiu (scenografia), Cristian Niculescu (lighting design).
„A douăsprezecea noapte” are o durată de 2 ore și 20 de minute, fără pauză.
„Universuri paralele”
Spectacolul regizat de Radu Iacoban poate fi urmărit sâmbătă, 30 martie.
Spectacolul se constituie într-o autopsie a tragediei, investigând, cu meticulozitate, cu empatie și cu umor, profunzimile durerii și felul în care personajele implicate gestionează diversele ei faze.
Piesa lui David Lindsay-Abaire a fost premiată în 2007 cu Pulitzer, iar în 2010 a fost ecranizată, cu Nicole Kidman în rolul principal.
Distribuția este formată din: Mihaela Velicu, Cătălina Mihai, Ecaterina Lupu, Lucian Iftime, Lana Moscaliuc, Theodor Șoptelea și Cătălin Bucur.
„Memoria apei”
Luna martie este închisă de spectacolul „Memoria apei”.
„Memoria apei” este o tragicomedie în care trei surori se întâlnesc, după mulți ani în care nu s-au văzut, cu ocazia tristă a înmormântării mamei lor, rememorând întâmplări din copilărie, reînviind rivalități și certuri vechi, ceea ce dă naștere unor scene de un umor savuros.
Fiecare dintre surori se află în câte o relație și fiecare relație este într-un moment de criză. Conflictele sunt alimentate de alcool și marijuana, astfel ieșind la iveală frustrări și adevăruri pe jumătate conștientizate sau blocate cu bună-știință.
În distribuție se află următorii actori: Laura Iordan – Vi; Dana Dumitrescu – Teresa; Alina Manțu – Mary; Ecaterina Lupu – Catherine; Andu Axente – Mike; Liviu Manolache – Frank.
„Memoria apei” este creația lui Shelagh Stephenson, tradusă în română de Vladimir Anton.
Același Vladimir Anton este regizorul, în timp ce în echipa de producție se mai află: Maria Miu – scenografie; Diana Sav – asistent scenografie; Lucian Moga – lighting design.
„Memoria apei”, un spectacol de două ore, a avut premiera pe 21 septembrie 2019.
Biletele sunt puse în vânzare pe platforma MyStage și la agenția de bilete a TSC din Bulevardul Tomis nr. 97.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, desemnat de Senatul UNITER să preia direcția artistică a Galei Tânărului Actor HOP
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii