Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:48 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatul National „Oleg Danovski" - un potential care trebuie revitalizat

ro

25 Jun, 2010 03:34 2368 Marime text
scenart.jpgTeatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian" desfăşoară în perioada octombrie 2009 - octombrie 2011, proiectul intitulat SCENART - Sprijin pentru competenţe în artele spectacolului din România, primul proiect strategic dedicat dezvoltării meseriilor artelor spectacolului din România.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial „Investeşte în oameni!" şi se desfăşoară în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano, având drept principal scop acoperirea unei importante lipse existente la nivel academic şi profesional în ceea ce priveşte pregătirea pentru meseriile specifice artelor spectacolului.

Alături de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian" - instituţia beneficiară, proiectul se desfăşoară în colaborare cu alte patru teatre din ţară - Teatrul Metropolis din Bucureşti, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" din Constanţa, Teatrul Naţional Târgu Mureş şi Opera Braşov.

Potrivit analizei diferitelor profiluri profesionale din domeniul artelor spectacolului din România din raportul SCENART, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" din Constanţa se confruntă cu un impediment major în funcţionarea eficientă a instituţiei - lipsa unui departament de comunicare, marketing şi relaţii publice, atribuţiile acestuia fiind împărţite în prezent între directorul adjunct artistic al Operei, doi consultanţi artistici, trei coafeze şi departamentul studii muzicale, departament care răspunde şi de grafica afişelor.

În ceea ce priveşte nevoile cele mai stringente ale Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" (TNOB) din punct de vedere al profilurilor profesionale şi al competenţelor, primul dintre cele trei menţionate de Daniela Vlădescu, director general al TNOB, este cel al unei „persoane care să preia organizarea activităţilor culturale". Celelalte profiluri profesionale menţionate de directorul general ar fi un designer de lumini şi un grafician. Lipsa designerului de lumini, pe de altă parte, ţine de lipsa generală a competenţelor în domeniul luminilor ca parte integrantă a unui spectacol şi de faptul că un profesionist specializat este aproape imposibil de găsit în România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii