Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Timpul Regăsirii - Fiii Avdelei”, lecţie despre rădăcini şi iubire necondiţionată de neam

ro

11 Dec, 2018 00:00 3078 Marime text
După ce în week-end-ul trecut jurnalistul Steliana Duliu Bajdechi și-a lansat, şi acasă, la Constanța, volumul „Timpul Regăsirii - Fiii Avdelei”, astăzi va fi prezentă la București, într-un mediu intelectual și select la Palatul Șuțu, la un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, intitulat „Destin de Aromân 2018”.
 
La evenimentul de astăzi, al etniei aromâne, va vorbi matematicianul Alexandru Gica pe tema contribuției aromânilor la Marea Unire, iar Tache Toșa, președintele Comunității Armâne București și directorul Companiei Zarea, se va asigura de întregirea atmosferei de sărbătoare. Programul artistic va fi prezentat de Pareia Pilisteru, care prevede dansuri armânești și cântece interpretate de Niko Belo.
 
Jurnalistul constănţean de radio Steliana Bajdechi se va alătura evenimentului de la Palatul Şuţu cu ultima sa apariție editorială, volumul „Timpul Regăsirii - Fiii Avdelei”, deja lansat la Târgul GAUDEAMUS BUCUREŞTI şi la Cityplex Tomis Mall sâmbătă, 8 decembrie.
 

„Trecutul și amintirile strămoșilor trebuie păstrate, dar și duse mai departe către următoarea generație”

 
Revenind la evenimentul lansării de sâmbătă, 8 decembrie, trebuie spus că s-a bucurat de un numeros auditoriu, semn că autoarea cărţii „Timpul Regăsirii - Fiii Avdelei” se bucură de apreciere şi simpatie.
 
Despre omul și jurnalistul Steliana Bajdechi, au vorbit teatrologul Anaid Tavitian şi comandorul Ioan Damaschin, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti - filiala Constanţa.
 
Din capul locului, teatrologul Anaid Tavitian a mărturisit că o leagă o prietenie veche și strânsă cu autoarea cărții, iar volumul este unul extrem de documentat, scris din suflet, cu multă dăruire. Iar ca punct de reper a remarcat faptul că trecutul și amintirile strămoșilor trebuie păstrate, dar și duse mai departe către următoarea generație.
 
„Am o prietenie foarte puternică. Eu o iubesc foarte mult, părinții mei au iubit-o foarte mult. Ne-am întâlnit datorită profesiei noastre. Amândouă suntem niște vorbărețe, vorbim mult, eu pentru că sunt teatrolog și ea om de radio și pentru că m-a rugat să-i fiu alături, nu puteam să refuz invitația ei.
O voce distinctă și distinsă a jurnalismului românesc, dedicat, dinamic, curajos, întotdeauna temeinic documentat și cu dreaptă cumpănire în demersul său jurnalistic, Steliana Duliu Bajdechi, prin romanul «Timpul Regăsirii - Fiii Avdelei» ni se dezvăluie într-o nouă lumină. Știe să pună în valoare nu numai cuvântul vorbit, ci și cuvântul în scris. Cuvintele prind viață, culoare, aromă, muzicalitate pentru a crea dialoguri, personaje, pentru a descrie locuri, oameni și fapte. Romanul este o carte scrisă cu foarte mult suflet, o carte ce adună clipe de viață. Vorbește despre un timp istoric, dar și despre un timp al dăinuirii unui neam, neamul vlahilor, al armânilor. Romanul se desfășoară într-o alternanță continuă de planuri, într-un caleidoscop de trăiri. Poate fi descris și ca o cartografie a istoriei unui neam, un letopiseț modern, care povestește de istoria unui popor ce își ia puterea din forța, dragostea și credința fiilor săi. Un neam care în ciuda furtunilor istorice, a pribegiei a dăinuit pentru că își are valoarea în suflet, neperturbată și neschimbată și este dată de criterii interioare și nu cele exterioare. Un neam dârz, muncitor, credincios care își sprijină viața pe o moralitate tradițională. Romanul este și o călătorie simbolică. Călătoria autoarei în căutarea sinelui, fiindcă acolo unde nu poți ajunge cu pașii, poți ajunge cu sufletul și gândul. Am însoțit-o și am învățat în această călătorie că la capătul ei poți descoperi cât de important este să îți cunoști rădăcinile, să îți păstrezi limba maternă, credința, obiceiurile și tradiția. Să nu uiți jertfa și cântecele strămoșilor, fiindcă fără toate acestea nu ai putea să fii nimic. Acest popor poate dăinui numai prin limbă, credință și obiceiuri. Am mai învățat un lucru citind această carte, un lucru care m-a emoționat foarte mult. Prietenia noastră nu este întâmplătoare. Amândouă am învățat de la bunicii noștri că trebuie să îți iubești necondiționat neamul și să fii mândru de rădăcinile tale și să transmiți această mândrie mai departe”, a mai menționat Anaid Tativian.
 

Cel de-al doilea vorbitor, comandorul Ioan Damaschin, și-a arătat admirația față de aromâni și faptul că sunt o etnie atât de unită și de reprezentativă pentru celelalte comunități. A mai menționat și faptul că în momentul în care a aflat de cartea scrisă de Steliana Bajdechi s-a bucurat, deoarece acesta consideră că astfel de scrieri trebuie să fie cât mai multe, pentru a susține într-un fel sau altul comunitatea.
 
„Recunosc, a fost o surpriză pentru mine doamna Bajdechi, jurnalist cu vechime în mass-media, când mi-a propus să particip la acest eveniment. Surpriza nu a fost că își lansa o carte - potențialul intelectual al dumneaei îl cunosc destul de bine din colaborarea pe care am avut-o de mulți ani -, ci pentru faptul că iată, s-a hotărât să urce treptele către o organizație elitistă, aceea a scriitorilor. Acest roman dovedește acest lucru cu prisosință. Felicitări, doamna Bajdechi, și la mai multe romane. Să ne mai adunați în acest context.
Când am citit titlul romanului nu mi-am putut da seama ce înseamnă fiii Avdelei. Avdela, o localitate din Munții Pindului, împreună cu alte localități din acea zonă în care îşi desfășurau activitatea și trăiau de secole vlahii sau aromânii, cum mai sunt cunoscuți, și duceau, chiar sub stăpânire otomană, o viață destul de bine organizată, destul de bine așezată. Erau crescători de oi, vite, erau buni negustori, erau meșteșugari, erau cărvănari. Iată un termen pe care nu l-am întâlnit prea des. Erau acei însoțitori de caravane”.
Despre carte şi autoare a mai vorbit şi lect. univ. dr. Mariana Pariza. Iar atmosfera a fost întregită de un moment artistic, dar şi de prezentarea unui scurt documentar, realizat din arhiva personală de fotografii a autoarei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii