Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:55 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Trei momente culturale susținute în cadrul evenimentului „Basarabia – lacrimă de dor”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

03 Mar, 2023 13:56 2203 Marime text
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzuiește astăzi, 3 martie 2023, începând cu ora 14:00, manifestarea culturală intitulată „Basarabia- lacrimă de dor”. 

Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde următoarele momente:
• vernirea „Expoziției Monumentele Basarabiei furate”
• lansarea volumului „Războiul monumentelor”, semnat de Iulian Rusanovschi
• recitalul „Din Basarabia”, susținut de compozitorul și maestrul în Artă, Viorel Burlacu

„Expoziția, compusă din 32 de panouri tematice, aduce în atenția publicului o serie de monumente din spațiul basarabean, datând din perioada interbelică, și va rămâne deschisă spre vizitare publicului larg în perioada 3-17 martie 2023.

Manifestarea se bucură de prezența Ambasadorului Iuliana Gorea Costin, iar la festivitate va vorbi și autorul cărții, avocat Iulian Rusanovschi“, au mai precizat reprezentanții MINAC.

UPDATE: 

În debutul evenimentului ia cuvântul directorul MINAC Aurel Mototolea. 

„Este o manifestare densă. Vom avea un recital muzical și o lansare de volume. Avem un oaspete de seamă, anume pe Iulia Gorea Costin“ - a precizat Aurel Mototolea. 


În continuare ia cuvântul Delia Cornea. 

„Ca de obicei, este o onoare să fim gazda unui eveniment cultural“ - a precizat Delia Cornea. 


Aceasta vorbește despre istoria ținutului basarabean, punctând faptul că toate monumentele Basarabiei au o semnificație istorică. 

„Este trist că după 1990, monumentele salvate nu au fost refăcute“ - a precizat Delia Cornea care a adăugat și faptul că Iulian Rusanovschi mai lucrează la un volum. 


Ia cuvântul ambasadorea Iulia Gorea Costin. 

„Luna martie celebrează în România Basarabia, inițiativa aparținând studenților basarabeni. Este un eveniment ținut în cinstea personalităților Sfatului din Basarabia“ - a precizat Iulia Gorea Costin. 


Expoziția "Monumentele Basarabiei furate" a fost înainte de a ajunge la Constanța în orașe precum: București, Alba Iulia, Galați și urmează să ajungă la Iași la sfârșitul lunii acesteia. 
 

„Sper ca această primăvară să aducă forță în fiecare și puterea de a renaște“ - a mai menționat Iulia Gorea Costin. 



Va lua cuvântul Iulian Rusanovschi, avocat la Chișinău și autorul cărții "Razboiul monumentelor". 

„Am realizat primul volum în 2018. Titlul îi aparține arhitectului Eugen Bâzgu. În anul 2022, am reușit să scoatem de sub tipar al doilea volum. A apărut în luna decembrie. În acest volum sunt redate peste 150 de monumente restaurate în ultimii 12 ani. Cartea cuprinde și informații despre procesul de edificare al monumentelor. Îmi propun ca al treilea volum să apară la finalul anului. Va fi despre cimitirele Armatei Române. “ - a precizat Iulian Rusanovschi. 

În coninuare are loc recitalul lui Viorel Burlacu. 

La finalul evenimentului, Ioana Gorea Costin oferă directorului MINAC harta României Mari. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii