Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudor Gheorghe si-a dat "rendez-vous" la mare

ro

26 Oct, 2007 00:00 1083 Marime text
1193343234.jpg

Dorinta lui Tudor Gheorghe, de a-i face pe cei care au venit sa-l asculte "linistiti si frumosi si uitatori de necazurile societatii", s-a indeplinit pentru cel putin doua ore, cat a durat spectacolul.

Tudor Gheorghe este un artist complet. Spectacolele sale sunt atent pregatite, din respect pentru public. La fel ca si "Calvarul unei inime pribegi", "Parfumele nebunelor dorinti" a adus in fata publicului amintirile Bucurestiului interbelic, atunci cand piesele cantate in Capitala deveneau, in scurt timp, slagare, in capitalele europene. Alaturi de orchestra condusa de maestrul Marius Hristescu si alcatuita din tineri pe masura, cu temeinice cunostinte muzicale, Tudor Gheorghe, oriunde se duce, reuseste sa vrajeasca publicul de toate varstele. Acelasi lucru s-a intamplat si miercuri seara la Casa de Cultura a Sindicatelor Constanta, cand oamenii au umplut sala la maximum ca sa-l asculte inca o data pe rapsodul timpurilor noastre. Tinerii au renuntat la fotoliile confortabile sau la scaunele dispuse pe marginea salii - care s-au dovedit a fi insuficiente - si au luat loc, direct pe podea. "Parfumele nebunelor dorinte" este conceput ca o continuare a "Calvarului unei inimi pribegi" un itinerariu de la "Capsa" la "Marita bortoasa" si aduce "un dulce omagiu celor care, cu al lor cant, fermecau pana si florile": Cristina Vasile, Titi Botez sau celebrul Zavaidoc. "Hai sa ne-ntalnim sambata seara" sau "Zarada" , intr-o varianta orchestrala noua.

Dansurile populare ar trebuie sa se invete la scoala

Cu un trombon si o chitara electrica, care au intregit formula orchestrala anterioara, trubadurul s-a pus pe cantat, cu ritmuri de tangou si jazz, toate avand acelasi numitor comun, folclorul. Prin vorbele pe care le rosteste inainte de fiecare cantec, care dau un plus de veridicitate, Tudor Gheorghe isi valorifica la maximum abilitatile de actor, facand din spectacolele sale un eveniment extrem de asteptat. Concertele sale, au forta moralizatoare prin faptul ca, in pauzele dintre cantece, rapsodul arata carentele unei societati care isi uita specificul. "Restaurator" de piese vechi, Tudor Gheorghe aseaza folclorul la baza culturii nationale, motiv pentru care, in cadrul concertului si-a exprimat nemultumirea ca folclorul nu mai este promovat peste hotare, "datorita inteligentei" romanesti care ne reprezinta la Bruxelles. Daca ar fi fost ministru al culturii - oferta care i s-a facut, dar a refuzat-o - Tudor Gheorghe ar fi propus ca, in programa scolara sa existe, dansuri populare, o ora pe saptamana. Insa, in ciuda faptului ca este un aparator convins al traditiilor, Tudor Gheorghe, manifesta o receptivitate aparte pentru nou. In timpul concertului, dirijorul Marius Hristescu a trecut de la postura de dirijor la cea de pianist si de "interpret" la un instrument muzical inedit: un tub din plastic, al carui continut, sarea, a fost inlocuit cu ..boabe de orez, pentru a crea armonie. Promotor al valorii, trubadurul si-a adus orchestra in plin plan, promovandu-l in primul rand pe talentatul violonist Dan Bozgan.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii