Tulcea culturală Casa Avramide și evenimentele culturale ale toamnei
Tulcea culturală: Casa Avramide și evenimentele culturale ale toamnei
09 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4227
Marime text
- Artă, film și literatură, la Casa Avramide din Tulcea
Există în orașul Tulcea spații unde se întâmplă evenimente culturale de ținută, iar dintre acestea Casa Avramide este, cu siguranță, cea mai importantă și mai frumoasă locație dedicată acestor manifestări, care au loc într-o minunată atmosferă de belle-epoque, de final de secol XIX.
În prezent, se desfășoară aici cea d𝒆-𝒂 𝒕𝒓𝒆𝒊𝒂 𝒆𝒅𝒊𝒕̦𝒊𝒆 𝒂 𝒄𝒂𝒎𝒑𝒂𝒏𝒊𝒆𝒊 „𝑨𝒅𝒐𝒑𝒕𝒂̆ 𝒐 𝒑𝒊𝒄𝒕𝒖𝒓𝒂̆”, inițiativă care oferă ocazia iubitorilor de artă să ia parte, prin sponsorizare, la restaurarea unei lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Tulcea. Sunt vizate lucrări de pictură și grafică aflate într-o stare vulnerabilă și care au nevoie urgentă de intervenții, pentru a nu fi definitiv compromise. Una din propunerile de „adopție” lansată de comunitatea tulceană este tabloul „Peisaj din Sulina” a pictorului Marius Bunescu. Pentru restaurarea acesteia, în cadrul evenimentului lunar, 𝑪𝒊𝒏𝒆𝒎𝒂𝒕𝒆𝒄𝒂 𝒅𝒆 𝑨𝒓𝒕𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑨𝒗𝒓𝒂𝒎𝒊𝒅𝒆, participanții sunt încurajați să doneze o sumă modică (minim 5 lei).
Un alt eveniment, care are loc joi, 9 septembrie, începând cu ora 18.00, este lansarea volumului „Vulturul cu soarele în ochi”, semnat de Valeria Hogea, un roman inspirat după un fapt real din viaţa unei specii de vultur din America de Sud şi folosit ca o metaforă ce corespunde în fapt destinului personajelor principale. Cartea este ilustrată cu desene ale autoarei, iar prezentarea volumului va fi făcută de prof. Floarea Calenic, personalitate recunoscută în mediul cultural și educațional tulcean.
Filmul lunii septembrie, la Cinemateca de artă de la Casa Avramide - o inițiativă care e susținută de Bad Unicorn, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea (ICEM) și Asociația de Dezvoltare Regională Aegyssus (ADRA) – este pelicula columbiană ”Păsări Călătoare”, a cărei acțiune se petrece între anii 1960 și 1980, în Regiunea Guajira din nordul Columbiei, la granița cu Venezuela. Tribul Wayuu este organizat în jurul familiei, iar familia se ghidează după tradiții, vise și semne. Rapayet și clanul din care face parte sunt printre primii stăpâni ai traficului de marijuana. Atrași de bani și de putere, ei își abandonează ritualurile și credințele, închinându-se unor noi zei: lăcomia și crima. Se nasc primele carteluri de droguri, iar societatea este condusă după alte reguli.
Filmul va fi difuzat pe 18 septembrie și este semnat de Ciro Guerra, tânăr regizor și scenarist columbian, noinalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.
Vă invităm să urmăriți evenimentele organizate de Casa Avramide și să vă bucurați de momente speciale, dedicate celor șapte arte!
Citește și:
Teodor Hossu-Longin, printre „10 povești și rețete pierdute prin Deltă”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii