Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un veac de istorie in imagini

ro

22 May, 2008 00:00 2172 Marime text
1211381224.jpg

Muzeul de Arta gazduieste, in aceasta perioada, Salonul Cartofil de Primavara. La deschidere au participat numerosi colectionari, cartofili, filatelisti si artisti plastici din Constanta si din Bucuresti.

Salonul de cartofilie, care reuneste 18 exponate, este un prilej deosebit, pentru tineri in special, dar si pentru publicul de toate varstele, de a cunoaste istoria locurilor in care s-au nascut si au copilarit. Alaturi de imagini vechi ale unor zone familiare, cum ar fi, de exemplu, Piata Ovidiu, publicul poate lua contact si cu documente de arhiva. Cei noua expozanti s-au intrecut pentru a aduce in prim plan locuri pe care timpul le-a transformat iremediabil. Lt. Comandor Gabriel Octavian Nicolae transmite publicului "Salutari din Dobrogea" - premiul Academiei Europene de Filatelie in 2007 -, "Printre sute de catarge" si ne face o invitatie estivala - "... la plaja, la Constanta" si la "... baile din Vii". Pentru exponatul "Statuia poetului Ovidiu - un simbol constantean", prezentat in premiera la Expozitia Muzeului Filatelic Roman - Salonul Liliput 2005, Gabriel Octavian Nicolae a obtinut medalia de aur. Dr. ing. Gheorghe Stanescu prezinta o frumoasa si interesanta expozitie de ilustrate care au ca subiect "palariile de epoca... pentru dame" si ne evoca, printre altele, "Parfumul" de Mamaia. Directorul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale, Virgil Coman, a pus la dispozitia celor interesati de istoria locurilor 15 reproduceri dupa acte ale fondului Primariei Constanta, cu privire la amplasamentul statuii lui Ovidius.

Participari de exceptie

Dr. Gheorghe Constantin Andreescu ne reda efervescenta vietii dobrogene, asa cum s-au straduit editorii cartilor postale sa o ilustreze in "Mozaic dobrogean", pentru care a primit, la expozitia EFIRO 2004, premiul cu titlul de vermeil. Arhitectul Radu Stefan Cornescu prezinta o poveste in imagini a Portului Sulina, la inceputul secolului XX, si un exponat inspirat de cuvintele scrise pe piedestalul statuii poetului exilat la Pontul Euxin - "Sulmona mihi patria est". In premiera la un salon de cartofilie, matematiciana Oana Catrina Cornescu ne ofera, prin intermediul cartilor postale de epoca, o imagine diversa a cazinourilor de inceput de secol XX din Romania - "Rien ne va plus". Victor Codreanu aduce in atentia publicului Techirghiolul - lacul, oamenii si sanatatea, in perioada 1878 - 1916. Balcicul - "perla Coastei de Argint" - este prezentat in imagini de catre economistul Daniel Codreanu. Inginerul Cristian Baias ofera "date" in imagini despre Primul Razboi Balcanic. Cei noua expozanti de la Salonul de Cartofilie, desi au profesii diferite, sunt animati de aceeasi pasiune: colectionarea de carti si de marci postale vechi. O mare parte a ilustratelor au o vechime care depaseste o suta de ani. Manifestarea este organizata de Asociatia Filatelistilor Tomis si Carto-Clubul Roman, filiala Dobrogea. O parte din exponatele prezente la Salonul de Cartofilie vor participa la expozitia nationala de cartofilie si la expozitia filatelica mondiala EFIRO 2008, gazduita de Romania.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii