Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:26 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius, pregatita pentru noi provocari

ro

29 Sep, 2007 00:00 1387 Marime text
1191008487.jpg

Pentru acest an universitar, rectorul Universitatii Ovidius, prof. univ. dr. Victor Ciupina, si-a propus sa acorde un interes deosebit cercetarii, prin ciclurile de masterat si doctorat

Universitatea Ovidius Constanta se pregateste sa-si primeasca, asa cum se cuvine, studentii in noul an universitar. Deschiderea festiva va avea loc luni, de la ora 11.00, pe esplanada Campusului universitar. Momentul are o semnificatie aparte deoarece corespunde cu aniversarea a zece ani de la inaugurarea oficiala a Campusului, aflat in plina dezvoltare. In cateva luni, modulul destinat facultatilor de medicina si biologie va fi dat in folosinta, iar conducerea universitatii tomitane are in perspectiva, construirea unui stadion si a unei biserici ortodoxe. Potrivit rectorului Universitatii Ovidius, prof. univ. dr Victor Ciupina, acest lucru, urmat de alte investitii va face din Campusul universitar, cel mai important parc public al Constantei. Preocuparile pentru extinderea bazei materiale sunt vizibile si la campusului situat pe bulevardul Mamaia. Aici se are in vedere definitivarea constructiei dedicata extinderii bibliotecii universitare, precum si consolidarea Aulei Magna si extinderea spatiilor de invatamant si a birourilor destinate administratiei. Tot la sediul vechi al Universitatii, lucrarile de la caminul numarul I care va fi transformat in camin de garsoniere vor fi finalizate in lunile iulie-august 2008. Astfel, se va ajunge la o capacitate de aproximativ 1400 de locuri, numai in garsoniere, ceea ce presupune un progres evident, din punct de vedere al calitatii conditiilor de viata ale studentilor. De astazi, studentii se vor prezenta, la sediile caminelor pentru a-si lua in primire camerele. Universitatea pune la dispozitia studentilor, sase spatii de cazare, dintre care, trei camine de garsoniere. De luni, va fi dat in folosinta noul camin de la Pescarie, cu o capacitate de 441 de locuri. Ieri a avut loc o sedinta, referitoare la repartizarea locurilor de cazare, care a reunit reprezentantii conducerii universitatii, ai studentilor si ai administratiei. La dispozitia studentilor romani se afla 1100 de locuri, in afara de cele destinate studentilor bursieri ai statului din Republica Moldova, Macedonia, Bulgaria, Albania sau Ucraina. Pentru cazare, studentii trebuie sa plateasca intre 110 si 170 de lei pe luna, in functie de conditiile oferite, camin cu grupuri sanitare comune sau camin de garsoniere. In lunile de iarna, tariful s-ar putea majora. Desi numarul cererilor este mai mare decat numarul locurilor de cazare puse la dispozitie, rectorul Universitatii Ovidius, a precizat ca, nu intotdeauna cei care solicita un loc in camin se prezinta sa-si ia in primire locul.

Cercetarea, pe lista prioritatilor

La conferinta de presa care a precedat deschiderea noului an universitar, prof. dr. univ. Victor Ciupina, rectorul Universitatii Ovidius, a pus accentul si pe calitatea procesului de invatamant. "Noul an universitar este important pentru noi toti, deoarece este anul in care se desavarseste actiunea de reorganizare pe cicluri, a studiilor universitare pe cicluri, in cadrul organizarii procesului Bologna. La universitatea constanteana invata aproximativ 20.000 de studenti, existand 44 de domenii de licenta, respectiv 67 de specializari sub indrumarea unui corp didactic care insumeaza 731 de cadre didactice. Examenul de licenta nu va fi eliminat deoarece el consemneaza finalul unui ciclu de studiu, pastrandu-se fie proba scrisa, fie proba de sustinere a lucrarii de licenta sau ambele variante. Universitatea acorda o importanta deosebita ciclurilor de masterat si doctorat deoarece, acest fel presupune imbinarea intre educatie si cercetare, deoarece aceasta este o conditie sine qua non pentru o universitate puternica. De aceea, atentia institutiei de invatamant superior se indreapta catre ciclurile de masterat si doctorat, bazate pe o cercetare avansata, la cel mai inalt nivel. Cercetarea stiintifica se centreaza pe cele noua centre acreditate CNCSIS, care sunt producatoare de stiinta in sensul cel mai larg al cuvantului, cotate la nivel international. In cadrul acestora isi desfasoara activitatea 48 de conducatoare de doctorat, la care se mai adauga si cele sapte cadrele didactice care provin de la universitatea constanteana, dar care conduc doctorate la universitatile din Bucuresti, Iasi, Cluj si Pitesti. Din cele 84 de universitati acreditate la nivel national, institutia constanteana se plaseaza printre primele 16, in ceea ce priveste activitatea cercetarii. Acesta se concretizeaza printr-un numar mare de grant-uri de cercetare nationala si internationala. Aproximativ 10% din fondurile Universitatii provin din cercetare, in crestere fata de anul precedent. In anii urmatori, rectorul Universitatii, prof. univ. dr. Victor Ciupina prevede o crestere cu 20% a veniturilor. De-a lungul anilor, Universitatea a fost gazda unor ample manifestari stiintifice nationale si internationale. "O problema care ne preocupa, in mod special, este aceea a asigurarii calitatii procesului de invatamant in spatiul universitar. Din acest punct de vedere acordam o atentie deosebita echilibrului intre cei doi parteneri la procesul de educatie, profesorul si studentul, care sa se materializeze in acest an", a mai spus rectorul Universitatii, prof. univ. dr Victor Ciupina.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii