Unul dintre marii regizori ai Greciei îl... aduce pe Aristofan la Constanța „Eutopia“ lui Margaritis - încercarea de a ridica Constanța din „mediocritatea în care a fost ținută atâția ani“
Unul dintre marii regizori ai Greciei îl... aduce pe Aristofan la Constanța: „Eutopia“ lui Margaritis - încercarea
07 Jun, 2017 00:00
ZIUA de Constanta
4765
Marime text
„Eutopia“, o adaptare după cinci piese scrise de Aristofan, în regia lui Yannis Margaritis, o personalitate a vieții teatrale din Grecia, va avea premiera sâmbătă, 10 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul de Stat Constanța (TSC), în așteptarea celei de-a doua ediții a Festivalului de Teatru „Miturile cetății“.
Timp de aproximativ două ore și jumătate (cu pauze), publicul va urmări, sub forma unui comedii, încercarea utopică a omenirii de a-și găsi liniștea și prosperitatea fugind din calea războiului spre un tărâm imaginar, spre Eutopia.
Spectacolul „Eutopia“, conceput ca o adevărată desfășurare de forțe, îi va aduce pe scena tomitană pe aproape toți actorii Dramaticului constănțean - angajați și colaboratori. „Trebuie să spun că îi admir foarte mult pe actorii constănțeni, că au stat zi de zi, oră de oră, lucrând pe text, alături de mine“, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, Yannis Margaritis, care nu este la prima colaborare cu Dramaticul constănțean, ci la a treia. A venit pentru prima dată în anul 2000, pentru a monta „Operă pentru viitorii dictatori“, de Andonis Doriadis, și a revenit în 2001 pentru a pune în scenă „Adunarea femeilor“, după Aristofan.
„Este o mare bucurie pentru teatrul nostru că Yannis este aici. Trebuie să vă spun că Yannis Margaritis este unul dintre cei mai importanți regizori ai Greciei. El a venit cu echipa de compozitori și coregrafi, care sunt, la rândul lor, foarte bine ancorați în viața teatrală și muzicală a Greciei. Iar despre Carmencita (n.r. - scenografa Carmencita Brojboiu) nu pot să vă spun decât că este una dintre cele mai importante scenografe ale României în acest moment. Am reușit să aducem această echipă la Constanța cu destul de mari sacrificii. Dar toată echipa teatrului nostru este pe scenă la acest spectacol. Încercăm să dăm ce este mai bun, pentru a oferi Constanței ceea ce este mai bun: ridicarea din mediocritatea în care am fost ținuți atâția ani. Și acest lucru îl facem și prin festivalul (n.r. - «Miturile cetății», care va avea loc între 19 și 26 iunie) care aparține orașului“, a spus Liviu Manolache.
„Din păcate pentru noi, Aristofan este foarte contemporan cu noi“
„Chiar și cu mijloacele comediei, trebuie să spun că, din păcate pentru noi, acest dramaturg antic, Aristofan, este foarte contemporan cu noi“, a subliniat Yannis Margaritis, menționând că fundalul pe care se desfășoară acțiunea piesei „Eutopia“ este războiul (civil) și corupția politicienilor din administrația de stat.„Aristofan este contemporan Europei de azi. Problema emigrării este o problemă a Europei, este o problemă globală. Războiul este o problemă globală. Problema corupției politicienilor este peste tot, nu doar în România, Grecia sau America. Globalizarea și postmodernismul zilelor noastre creează aceste probleme din nou și nou. (...) Aristofan, prin comediile sale, vorbește despre aceste probleme care există din vremea sa. Diceopolis, personaj principal din piesa «Acharnienii», vrea să facă pace, vorbește despre pace, iar politicienii vorbesc despre orice altceva, dar nu despre acest lucru de bază. Așadar, în zilele noastre avem o mare problemă, la nivel global. Avem atât de multe războaie, care persistă de mulți ani și care creează problema emigrației, deoarece oamenii nu pot sta în țările lor, încearcă să găsească soluții. O soluție este oprirea războiului“, a subliniat regizorul elen.
O dublă premieră! Publicul, supus la vot
„Eutopia“ vine cu o altfel de premieră pentru publicul constănțean: spectatorii și spectatoarele nu vor ocupa aceeași parte a scenei. Mai mult, ei vor participa la vot, de două ori în timpul reprezentației, după cum a precizat regizorul elen. „Într-un fel, democrația este prezentă în acest spectacol și în teatru, deoarece teatrul este copilul democrației. Fără democrație, teatrul probabil nu ar fi existat niciodată“, a subliniat Margaritis.În plus, în foaier, publicul va fi întâmpinat cu o expoziție de fotografie, realizată de actorul Marian Adochiței, care a surprins etape în realizarea acestui spectacol, inclusiv din atelierele de producție.
Un... rezumat al „Eutopiei“
Cele cinci piese care stau la baza scenariului „Eutopia“ sunt: „Acharnienii“, „Lysistrata“, „Plutos“, „Pacea“ și „Adunarea femeilor“, din ultimele două comedii folosindu-se doar niște monologuri, o parte dintre texte fiind traduse pentru prima dată în România.Despre ce este însă vorba în „Eutopia“? Răspunsul l-a oferit regizorul elen Yannis Margaritis, care și-a propus să contopească cele cinci comedii ale lui Aristofan într-un spectacol coerent, cu mesaj.
„Un bărbat, Diceopolis, care în greacă înseamnă un bun cetățean, încearcă să găsească o soluție personală la războiul civil, războiul peloponesiac dintre atenieni și spartani. Încearcă să obțină o pace personală, pentru el și familia sa. Creează propria sa familie-stat și face pace cu spartanii. Acest stat are propriile sale reguli. Plătește pentru asta și încearcă să ajute alți cetățeni să-i urmeze exemplul. Opinia publică se schimbă însă foarte ușor. Acesta este personajul principal al piesei «Acharnienii». Această piesă nu a mai fost niciodată regizată și tradusă în română.
Cea de-a doua piesă este «Lysistrata». Dacă Diceopolis crede că poate avea propria sa pace, Lysistrata vine și îi spune că nu este posibil să aibă pace doar pentru el însuși, ci că trebuie să lucreze pentru o pace comună. Acest dialog dintre ei l-am creat aici, în teatru, împreună cu actorii. Lysistrata vrea să dovedească faptul că are dreptate, deoarece nu crede într-o pace personală, ci într-una universală, globală, pentru întreaga lume. Planul ei este ca împreună cu celelalte femei să cucerească Acropole, să se stabilească acolo fără să facă dragoste cu bărbații lor. Așadar, sloganul «Faceți dragoste, nu război» este mult mai vechi decât perioada hippie. Mai departe, ele pun stăpânire pe Acropole și pe comoara Atenei, se baricadează acolo, iar bătrânii, pentru că cei tineri sunt în război, sunt împotriva Lysistratei, protestează și vor să incendieze Acropole ca să le facă să iasă afară. Într-un final, Lysistrata și prietenele ei reușesc să obțină pacea pentru toată lumea. În acest moment, Diceopolis revine în scenă. El spune: «E bine, ai obținut pacea, dar nu ai bani, deoarece banii au fost cheltuiți în timpul războiului. Trebuie să obținem prosperitatea».
Din acest moment, intrăm în cea de-a treia piesă, «Plutos», și am creat un alt dialog pentru a face legătura între piese. Plutos este un bărbat orb și înțelept. Ei încearcă să-l urmeze ca să-i ducă spre prosperitate. Din acest moment, ne îndreptăm spre scena finală, Eutopia, acest ținut al fanteziei lor. (...) Putem găsi aici marile probleme ale zilelor noastre: emigrarea. Pentru toți acești oameni care scapă din țările lor, aflate în război, Europa este un fel de Eutopia. Ei își creează propria Eutopia, traversând mări, munți, păduri încercând să intre în mod ilegal în Europa pentru a-și găsi Eutopia. Această mare problemă a emigrării o găsim la acești oameni care-l urmează pe orbul Plutos, pentru bani, pentru prosperitate, pentru bogăție“, a spus Yannis Margaritis.
Coadă la spectacolele gratuite, coadă și la premieră?!
În cadrul conferinței de presă care a avut loc marți, 6 iunie, în foaierul TSC, fiind moderată de directorul artistic Radu Dinulescu, actorii și-au manifestat dorința ca și la acest spectacol publicul să vină în număr mare, să stea la coadă pentru bilete, așa cum stă la coadă atunci când se joacă cele cu intrare gratuită! Un bilet (pentru premieră) costă 30 de lei. O a doua reprezentație a „Eutopiei“ va avea loc duminică, 11 iunie, de la ora 19.00.Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii