Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:37 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ușile vilei Șuțu se deschid, din nou, după mult timp, pentru expoziția „One Night Gallery“ (galerie foto)

ro

16 Aug, 2021 16:33 2981 Marime text
  • Tema expoziției este Elements, reprezentată de conexiunea dintre elementele primordiale ale naturii și cele ale design-ului.
  • Cei care participă la expoziție pot vizita grădinile și parterul vilei.
 
Sâmbătă, 21 august va avea loc cea de-a 17-a ediție „One Night Gallery“, prima galerie de new media art din România, în Constanța, la monumentul istoric Vila Șuțu. În cadrul expoziției vor fi prezentate instalațiile de new media art realizate de studioul RIZI, precum: o instalație arhitecturală cinetică, o instalație cu vapori de apă care se joacă prin culoare, o instalație cu lumină care se modifică în funcție de mișcările făcute de vizitatori, o reinterpretate vizuală a focului printr-o construcție arhitecturală, o instalație interactivă care va permite publicului să se joace cu ideea de comuniune a apei cu focul și altele care compun o experiență multisenzorială prin lumină, sunet și mișcare.
 
„Vila Șuțu, gazda acestei expoziții itinerante a fost construită în 1899 de arhitectul Grigore Cerchez și a aparținut prințului Mihail Șuțu. O clădire cu o istorie bogată de 122 de ani de existență, care a îndeplinit diverse roluri, de la locuința privată a prințului Șuțu și a familiei acestuia, la punct de observație în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la consulatul Republicii Socialiste Cehoslovace și Curte de Appel, a fost achiziționată în 2018 de Theodor Lucian Ichim (Unigrains Trading) care a pus-o la dispoziția „One Night Gallery“ pentru ca publicul să o poată descoperi  pentru prima dată în ultimii 20 de ani“, transmit organazatorii.
 
Tema expoziției, Elements, prezintă modul în care design-ul întâlnește natura. Cele patru elemente primordiale existenței, pământ, foc, apă, aer, se contopesc cu cele patru elemente de nelipsit din punct de vedere al design-ului, punctul, linia, planul și forma. Lumina și spațiul sunt elementele comune care leagă cele două lumi, cea naturală de cea artificială și sunt transpuse astfel cele nouă instalațiile arhitecturale. Grădinile vor găzdui expoziția, iar parterul va fi disponibil pentru vizitare, cu tururi ghidate. 

𝗢𝗻𝗲 𝗡𝗶𝗴𝗵𝘁 𝗚𝗮𝗹𝗹𝗲𝗿𝘆 își propune să poziționeze new media art ca parte din Industriile Culturale și Creative, de a transforma galeriile de artă în show-uri imersive prin inovație. Un alt obiectiv ambițios este de a crea o punte între patrimoniul cultural și noile modalități de exprimare.
 
Detalii despre Vila Șuțu

Vila Șuțu a fost construită în anul 1899, în baza proiectului întocmit de arhitectul Grigore Cerchez. Beneficiarul construcţiei era inginerul Mihail Şuţu, membru al Academiei Române, având studii la Paris şi fiind şi director şi guvernator al Băncii Naţionale Române. Străbunicul său, purtând acelaşi nume, a fost domn al Ţării Româneşti şi al Moldovei. Vila este ridicată în stâncă, pe trei niveluri, fiind construită în terase. Naţionalizat în timpul regimului comunist, palatul Șuţu a revenit moştenitorilor de drept în anul 2011. În anul 2013 imobilul a fost scos la vânzare, iar spre finalul anului 2018 şi-a găsit noul proprietar.
 
Citește și:
 

Expoziția „Ecaterina Teodoroiu - un destin din linia întâi“ va putea fi vizionată, în perioada 16-30 august, la Biblioteca Județeană


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii