Omagiu adus unuia dintre cei mai importanți arheologi ai Dobrogei, Vasile Canarache
Omagiu adus unuia dintre cei mai importanți arheologi ai Dobrogei, Vasile Canarache
04 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3998
Marime text
- Vasile Canarache a fost un arheolog cu pasiune și stăruință. A pășit pe pământul Dobrogean și l-a răscolit, găsind astfel, unele dintre cele mai prețioase descoperiri făcute vreodată.
Din respect pentru toată munca depusă și mai ales pentru faptul că a îmbogățit patrimoniul cultural al Dobrogei, Vasile Canarache a fost distins, post-mortem, din partea Cotidianului ZIUA de Constanța cu medalia Dionisie Exiguul și placheta „Meritul Dobrogean“. Radu Canarache, nepotului său, a fost cel care a primit medalia cu prilejul evenimentului dedicat Zilei Dobrogei organizat pe 23 noiembrie 2019.
Cu un an în urmă, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la reintegrarea Dobrogei în România, cotidianul ZIUA de Constanța a organizat evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea”, prilej cu care i-a acordat post-mortem distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”, pe care le-a primit Radu Canarache, nepotul marelui istoric.
Vasile Canarache s-a născut la Galați, pe 6 februarie 1896, într-o familie a urmașilor greci care au fugit din Insula Chios, în care tatăl său era ceferist. A avut opt frați, iar el era cel mai mare dintre toți. A făcut școala primară, și două clase la Școala Comercială din Iași. De la vârsta de 12 ani a făcut cunoștință cu munca. A fost vânzător de ziare, băiat de prăvălie, corector la redacția ziarului „Minerva“ din București, organizator de spectacole, redactor la gazetele „Patria“, „Dacia“, „Adevărul“, „Dimineața“, iar la Constanța a scos, în 1916, ziarele „Victoria“ și „Varda“.
Vasile Canarache a fost un istoric, arheolog și muzeolog de excepție. Și-a câștigat denumirea de ctitor fiind fondator al Muzeul de Arheologie, Acvariul, Muzeul de Artă Plastică, Muzeul Callatis din Mangalia. A răscolit pământul Dobrogean fără să știe ce caută, dar a găsit unele dintre cele mai mari comori ale lumii: Șarpele Glycon, Edificiul Roman cu Mozaic, băile publice din vechiul Tomis.
Vasile Canarache a fost autodidact, reușind să vorbească fluent nu doar limba română, ci și limba greacă, franceză și rusă. La doar 18 ani, a început să-și croiască singur drumul în presă. Pășind astfel pe fiecare treaptă, a pornit din stadiul de corector la un ziar bucureștean, ajungând apoi proprietar al unui ziar constănțean. În anul 1912, a debutat literar, în versuri, la București.
A participat la Războiul Mondial, înrolat în regimentul 13 artilerie și a luptat pe frontul de la Mărășești și Novorosisk. După război, a ajuns director general al înteprinderii poligrafice „Scrisul liber“ și președinte al fabricilor de hârtie din Bușteni și Piatra Neamț.
În 1919, la adunarea de constituire a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, a fost ales secretar, la propunerea lui Pamfil Șeicaru. A lucrat ca reporter la ziarele „Adevărul“ și „Dimineața“. A fost director al ziarului „Tempo“. A înființat primul congres și prima expoziție de numismatică și arheologie la București, în anul 1924. A organizat primul tur ciclist al României, din postura de președinte al Federației Române de Ciclism, în anul 1934. A deținut această funcție între 1932-1944.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost arestat și închis în lagărul de la Târgu Jiu. A stat acolo până în 1944. După eliberare, a devenit cercetărtor al Institutului de Arheologie al Academiei, undeva prin anul 1949. După opt ani, a reușit să bifeze încă un post de conducere, fiind numit director al Muzeului de Arheologie din Constanța. În timp, a pus bazele Acvariului, ale Muzeului de Artă Plastică, ale Edificiului cu Mozaic Roman și ale Parcului Arheologic din Constanța, precum și ale Muzeului Callatis din Mangalia.
Vasile Canarache a pus în valoare multe monumente istorice de pe teritoriul Dobrogei, printre care Băile Publice de la Tomis. A avut o intensă activitate publicistică, fiind fondatorul revistei de istorie și arheologie „Pontica“.
Dincolo de săpăturile de la Tomis, Histria, Callatis sau Adamclisi, a făcut cercetări arheologice în Egipt, Grecia și Bulgaria, iar multe dintre scrierile sale au fost publicate în reviste de specialitate din străinătate.
Deși nu a fost născut pe meleagurile Dobrogei, pare că prin vene i-a curs mereu pasiunea pentru pământul de la malul mării. Pe 4 august 1969 s-a stins din viață, fiind înmormântat în Cimitirul central.
Citește și:
#citeșteDobrogea: „Vasile Canarache și-a transformat vechea pasiune pentru arheologie într-o profesie”. 124 de ani de la naștere
Vasile Canarache, istoric, arheolog şi muzeograf
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii