Vasile Gavrilescu și povestea dobrogeanului opozant al regimului comunist și dat pe mâna Securității chiar de soția lui
Vasile Gavrilescu și povestea dobrogeanului opozant al regimului comunist și dat pe mâna Securității chiar
04 Apr, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1056
Marime text
- Opozant al regimului comunist, Vasile Gavrilescu, alături de alți colegi, a înființat o grupare paramilitară cu scopul de a participa la o revoluție similară celei din Ungaria
- În vara lui 1965 a încercat să părăsească România, traversând înot Dunărea și ajungând pe malul Iugoslaviei. Acolo, a fost predat autorităților din țara natală
- Pe lângă munca de zi cu zi pentru a-și câștiga traiul (a lucrat electrician în construcții), Vasile Gavrilescu a început să scrie cărți în care denunța opresiunile regimului comunist
Vasile Gavrilescu se năștea în data de 5 aprilie 1937 în orașul Silistra, teritoriu al Dobrogei în acea vreme, în familia lui Iancu și Elisabetei Gavrilescu.
În anul 1940, după ce orașul natal a trecut sub administrația bulgarilor, familia Gavrilescu a trebuit să părăsească acele meleaguri. Astfel, ei s-au stabilit în Oltenia, la Craiova. Aici, Vasile Gavrilescu a învățat la școala primară de limbă franceză „Jules Javett”, în perioada 1944 – 1948.
După ce viața l-a pus pentru prima dată la grea încercare pe viitorul scriitor, în momentul în care a rămas orfan de tată, el a fost acceptat în regimentul 9 Artilerie Batalionul 7 din orașul Craiova, în calitate de „copil de trupă descazarmat”. A rămas acolo până la reforma armatei din 1948.
Din Oltenia, Vasile Gavrilescu a venit din nou în Dobrogea, la Constanța, oraș unde a urmat cursurile Liceului de Marină. Acestea au fost întrerupte în anul 1951, când a fost exmatriculat pe motiv că făcea parte din structura armatei burgheze.
A urmat o nouă descălecare la Craiova, unde a studiat la Școala Medie de Educație Fizică, între 1952 – 1954.
Nu a profesat în acest domeniu, ci a ales să meargă la Petroșani, unde a absolvit școala de calificare pentru meseria de miner.
Opozant al regimului comunist, Vasile Gavrilescu, alături de alți colegi, a înființat o grupare paramilitară cu scopul de a participa la o revoluție similară celei din Ungaria.
În anul 1958, el a fost arestat și judecat în aprilie 1959 de Tribunalul Militar Craiova pentru inițierea organizației paramilitare „Spartacus”. A primit o condamnare de 22 de ani de muncă silnică. De asemenea, și ceilalți membri din „Spartacus” au primit condamnări între 15 și 22 de ani de închisoare. Soția lui, Aurora a primit la rândul ei 12 ani de închisoare.
Pentru Vasile Gavrilescu a urmat un peripluu prin mai multe închisori, de la Gherla și Luciu Giurgeni, până la Salcia și Strâmba.
A fost eliberat în anul 1964, beneficiind de amnistierea deținuților politici.
În vara lui 1965 a încercat să părăsească România, traversând înot Dunărea și ajungând pe malul Iugoslaviei. Acolo, a fost predat autorităților din țara natală. Și-a ispășit din nou pedeapsa cu închisoare, primind șapte ani de la Tribunalul Militar Craiova. A fost eliberat în decembrie 1968 din închisoarea Aiud.
Pe lângă munca de zi cu zi pentru a-și câștiga traiul (a lucrat electrician în construcții), Vasile Gavrilescu a început să scrie cărți în care denunța opresiunile regimului comunist.
Demascat chiar de propria soție la Securitate, lui Vasile Gavrilescu i s-au confiscat manuscrisele și a fost supus anchetelor și altor persecuții.
În anul 1985 i s-a retras cetățenia română, fiind obligat să părăsească țara ca persoană indezirabilă politic.
El s-a stabilit la Paris, unde a locuit până la instaurarea democrației în România. S-a întors în Craiova, s-a recăsătorit și din 1998 a locuit în satul Ursani, din Horezu, până la sfârșitul zilelor.
După 1990, Vasile Gavrilescu a început să-și publice volumele, din care amintim titlurile: „Starea de fapt” (Pitești, Editura „Calende”, 1992); „Vreau să fiu rege” (Pitești, Editura „Calende”, 1992); „Crimă și iubire” (București, Editura „Albatros”, 1996); „1001 parabole” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 1998); „Raiul nemernicilor” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 1998); „Iubirea mea, floare nomadă” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 1999); „Istoria personală” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 2001); „Liliacul” (București, 2002); „Ariadna” (București, 2005); „Nume de cod Marcela” (București, 2005); „Steaua reminiscențelor” (București, 2005); „Dilema oilor infinite” (Craiova, Editura „Sitech”, 2005); „1004 parabole” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 2008); „Elogiul prieteniei” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 2008).
Vasile Gavrilescu s-a stins din viață în anul 2011, pe 6 august.
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
Citește și:
Ștefan Hălălău Viața militarului ce a fost închis în lagărul „Peninsula”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii