Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 05 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasile Mizdrea, scriitorul „adoptat” de Constanța, la ceas aniversar!

ro

05 Aug, 2024 17:00 181 Marime text
Sursa foto: Facebook Vasile Mizdrea
  • Din cauza situației materiale precare, el a fost nevoit să renunțe la înscrierea la facultate. A ales, în schimb, să se înroleze în armată
  • El a debutat la gazeta de armă „Grănicerul”, semnând reportaje
 
Vasile Mizdrea împlinește mâine, 6 august, onorabila vârstă de 75 de ani. El este originar din localitatea Oancea, județul Brăila, dar poate fi considerat un fiu adoptiv al Constanței, având în vedere drumul în viață pe care i l-a rezervat soarta.
 
Și-a petrecut copilăria și adolescența în satul natal, iar apoi a făcut liceul în orașul Movila Miresei, județul Brăila. În acea perioadă, Vasile Mizdrea și-a descoperit înclinațiile poetice.
 
Din cauza situației materiale precare, el a fost nevoit să renunțe la înscrierea la facultate. A ales, în schimb, să se înroleze în armată.
 
În anul 1971 a fost încadrat cu gradul de sublocotenent la Batalionul Grăniceri Port Constanța. Mediul marin i-a influențat în mod semnificativ genurile literar – artistice.
 
În anul 1974, Vasile Mizdrea a devenit membru în Cenaclul literar „Mihail Sadoveanu”, prilej cu care a cunoscut mulți scriitori tomitani, care au jucat un rol important în formarea lui ca scriitor.
 
El a debutat la gazeta de armă „Grănicerul”, semnând reportaje. A continuat cu însemnări și eseuri inspirate din mediul militar în ziarul „Apărarea Patriei”. Revista de cultură „Viața Militară” îi publică primele poezii și mai târziu povestirile inspirate din evenimentele de pe graniță. Primul său volum au fost publicat în 1995, fiind intitulat „Noaptea cocorilor albi”.  
 
Vasile Mizdrea a absolvit Academia Militară în 1985, fiind licențiat în științe politico-militare.
 
Între 1985 și 1998, a ocupat funcții de răspundere la unitățile militare din Dobrogea, continuând să scrie în același timp. A publicat eseuri în revistele „Luceafărul”, România literară”, „Adevărul literar și artistic” și „Tomis”.
 
În anul 2000 a publicat primul roman – „Hotarul singurătății”, iar peste un an a urmat și cel de-al doilea, intitulat „Forța destinului”.
 
Revistele militare „Frontiera” și „Impact” îi publică între anii 1997-2002 reflecțiile filozofice la rubricile „Eseist de serviciu” și „Supraviețuirea”, eseuri ce au fost publicate în volumul „Să furăm zeilor o fărâmă de eternitate” (2002).
 
Ca afilieri, Vasile Mizdrea face parte din Uniunea Scriitorilor Români filiala Dobrogea din anul 2006. Acest organism a premiat în anul 2013 lucrarea denumită „Destinul”, ca roman de inspirație dobrogeană.
 
În peisajul cultural de la malul mării, Vasile Mizdrea este cunoscut ca „un prozator de cursă lungă“.  
 
În ultimii ani, Vasile Mizdrea a publicat „Îngerul de lumină” (Editura Ex Ponto, 2021) și „Tragedia veacurilor în lumina profețiilor” (Editura Ex Ponto, 2023).
 
Sursă text: usr-dobrogea.ro
 
Citește și:
Originar din Mihail Kogălniceanu, județul Constanța Stere Gulea, în prag de aniversare!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii