Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:25 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vernisajul expoziției “Nicolae Grigorescu.Pictor al ethosului românesc”, găzduit de Pałac Opatów în Polonia (GALERIE FOTO)

ro

28 Jul, 2024 18:04 163 Marime text
Sursa foto: Facebook/Ministerul CulturiiMinisterul Culturii anunță deschiderea oficială, în Polonia, la Gdansk, a seriei de evenimente românești din cadrul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025!

„Am avut privilegiul de a participa, seara trecută, în minunatul Pałac Opatów, la vernisajul expoziției “Nicolae Grigorescu.Pictor al ethosului românesc”. Aceasta este prima expoziție dedicată lui Nicolae Grigorescu ce are loc în Polonia, și îl felicit, pe această cale, pe domnul Călin Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României și curatorul acestei expoziții pentru inițiativa de a aduce, în premieră, o parte din picturile marelui nostru artist din colecția MNAR la Gdansk“ - a precizat Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Culturii, Diana Baciuna. 

Inaugurarea evenimentelor românești ce vor avea loc în cadrul Sezonului Cultural România-Polonia cu expoziția “Nicolae Grigorescu. Pictor al ethosului românesc" are o însemnătate aparte, Grigorescu fiind pictorul național al României, ale cărui tablouri surprind deopotrivă cele mai frumoase ipostaze ale vieții rurale și năzuințele de afirmare ale valorilor românești, într-o manieră modernă, racordată la curentele artistice europene ale epocii.

„Cred cu tărie că această expoziție contribuie într-un mod aparte la atingerea misiunii Sezonului Cultural – de a facilita înțelegerea și cunoașterea reciprocă a culturilor române și polone. Cu doar câteva săptămâni în urmă a fost deschis, la Sibiu, în prezența doamnei Raluca Turcan, ministrul culturii, seria evenimentelor poloneze în România cu vernisajul expoziției „Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski”, în care publicul românesc poate admira frumusețea peisajelor montane poloneze văzute prin ochii celor trei artiști cărora le este dedicată expoziția.
Evenimentele de la Sibiu și Gdansk subliniază spiritul de prietenie și colaborare sub care se desfășoară acest proiect și așteptăm cu nerăbdare multitudinea de proiecte care vor urma și care ne vor bucura prin intermediul unor forme de manifestare artistică diverse – de la muzică, dans, grafică și fotografie la literatură și teatru.

Evenimente românești din cadrul Sezonului continuă astăzi și mâine la Festivalul Internațional Shakespeare de la Gdansk, în cadrul căruia vor fi susținute două reprezentații ale spectacolului “Hamlet”, pus în scenă de Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova în regia lui Declan Donnellan - teatrul din Craiova, fiind, la rândul său, organizatorul unuia din cele mai importante festivaluri din Europa dedicate marelui dramaturg.

Arta și cultura ne readuc aminte că „Vorbim aceeași limbă”, în care valorile comune, dar și particularitățile ce ne diferențiază și ne conferă autenticitate ne aduc împreună.
Doresc să le aduc calde mulțmiri tuturor partenerilor cu care am construit împreună Sezonul cultural – Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone, Institutul Adam Mickiewicz, Institutul Polonez din București, Institutul Cultural Român și ICR Varșovia.

Mulțumesc pentru colaborarea excelentă și găzduirea acestei expoziții domnului Jacek Friedrich, directorul Muzeului Național din Gdansk, precum și instituțiilor noastre care au investit efort în realizarea acesteia - Muzeul Național de Artă al României și Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti".
Ministerul Culturii, prin doamna ministru Raluca Turcan, și-a afirmat angajamentul de a susține și promova cultura română pe scena internațională, un demers care contribuie semnificativ la întărirea relațiilor culturale și de prietenie între România și Polonia“ - a mai transmis Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Culturii, Diana Baciuna. 

Citește și: 

Ministerul Culturii și Primăria Constanța, demersuri pentru salvarea Palatului Reginei Maria din Mamaia!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii