Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:23 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vernisajul expoziției „Veșmintele bănățenilor de altădată” la Muzeul de Artă Populară din Constanța

ro

31 Jul, 2024 15:18 153 Marime text
Foto: Muzeul de Artă Populară ConstanțaMuzeul de Artă Populară din Constanța organizează joi, 1 august, de la ora 16.00, vernisajul expoziției „Veșmintele bănățenilor de altădată”, la care pot fi admirate ansambluri vestimentare din Colecția Etnografică Marius Matei.

Potrivit unui comunicat oficial, colecția a luat naștere în urmă cu aproximativ 20 de ani și reprezintă un efort dedicat de cercetare și pasiune pentru tradițiile din zona Banatului de Câmpie. Cu peste 3500 de piese ce includ ansambluri vestimentare complete, podoabe și fotografii vechi, colecția este o oglindă fidelă a bogăției culturale și a tradițiilor autentice ale acestei regiuni.

În cadrul expoziției „Veșmintele bănățenilor de altădată” vă invităm să vedeți o parte din colecție prezentând zona etnografică a Lugojului, cu piese datând din perioada 1870-1950. Ansamblurile vestimentare, adunate cu rigoarea și pasiunea etnologului dr. Marius Matei, vorbesc despre generații întregi de bănățeni și reflectă inteligența și inventivitatea comunității, aplecarea spre eleganță și frumos, oferind o imagine de ansamblu a universului nemuritor al satului românesc bănățean.

Conform etnologului dr. Marius Matei, expoziția nu este doar o colecție de obiecte, ci este un adevărat blazon pentru Banat și România, reprezentând moștenirea culturală și artistică a unei comunități pline de viață și creativitate.           
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii