Vernisajul unei expoziții inedite, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Vernisajul unei expoziții inedite, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
16 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3232
Marime text
Joi, 16 iulie, la ora 12, suntem așteptați la vernisajul unei expoziții în premieră.
„Minerale și asociații minerale din România” va fi găzduită, până pe 12 octombrie 2020, de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța din Piața Ovidiu nr.12, Constanța, fiind vorba de o expoziția itinerantă națională, organizată de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare.
Vom putea admira, pentru prima oară, cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale din România, aflate în patrimoniul muzeului organizator, dar și împrumutate de la Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG). Ca partener, s-a constituit şi Academia Română, prin girul ştiinţific acordat.
Patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului; prea puţină lume cunoaşte faptul că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun).
Expoziţia este constituită din nouă vitrine în care sunt expuse 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice (descrise pentru prima oară în România şi/sau carateristice spaţiului naţional) şi muzeografice (eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul). Pentru detalii mineralogice deosebite sunt amplasate în unele vitrine lupe (6 la număr). Două rollup-uri completează imaginea geologică şi mineralogică necesară unei bune informări a publicului.
Există și un ghid de expoziţie tip broşură (14 file format A5) care detaliază informaţia privind exponatele, etichetele din vitrine conţinând elementele de bază, pentru localizarea piesei în ansamblul expunerii. Dintre eșantioanele care vor putea fi admirate amintim, selectiv: cuarţ columnarși fumuriu, calcite, hemimorfit, wollastonit cu bismutin, ametist, calcedonie albastră, flogopit, granat, muscovite, nefelin, sodalit, turmalină, rumanit și vivianit.
Sursa foto: Facebook/MINAC
Citește și:
La Muzeul de Artă din Constanța Expoziția din ciclul Muzeul din depozit – Doamnele artei contemporane românești
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii