Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:06 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vila Reginei Maria din Mamaia și alte monumente istorice din țară vor intra într-un program de investiții al Ministerului Culturii

ro

07 Mar, 2024 21:43 1988 Marime text
În această seară de 07 martie 2024, Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat pe pagina de socializare că a aprobat un plan de investiții pentru reabilitarea a 13 monumente istorice din țară și/sau construirea altor clădiri cu destinație culturală.

Printre monumentele menționate se numără și reabilitarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia, județul Constanța și amenajarea terenului aferent. 


Iată postarea de pe pagina de socializare a Ralucăi Turcan:

Guvernul a aprobat azi un nou program de investiții, “Temelii culturale”, pe care l-am propus pentru salvarea unor monumente istorice și construirea de clădiri noi, cu destinație culturală!

Proiectul aprobat, pregătit împreună cu Ministerul Finanțelor, înseamnă realizarea următoarelor investiții:
  •  construirea unui corp nou de clădire pentru Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, din București.
  • restaurarea și modernizarea în integralitate a Operei Naționale Române din București și construirea unui depozit de decoruri.
  • restaurarea și amenajarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, din Târgu-Jiu.
  •  restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României.
  • consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Muzeului Național de Artă Contemporană din București.
  •  restaurarea parțială la interior și refacerea unor instalații la Ateneul Român.
  • restaurarea și amenajarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia, jud. Constanța, și amenajarea terenului aferent.
  •  restaurare și punere în valoare a domeniului (casa-muzeu, capela și anexele) de la Tescani, jud. Bacău - Secția „Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” a Muzeului Național „George Enescu”.
  •  consolidarea și restaurarea Casei Samurcaș din cadrul Muzeului Țăranului Român.
  • restaurarea și punerea în valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni – Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași.
  • consolidarea, restaurarea și amenajarea Vilei arhitectului Paul Gottereau – spațiu cultural al Institutului Național al Patrimoniului din București.
  • restaurarea și amenajarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca.
  • consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Administrației Fondului Cultural Național, din București.

Investițiile se vor realiza din fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și din fonduri naționale.- se arată în conținutul postării 


Deputatul USR, Stelian Ion, a solicitat Ministerului Culturii clasarea Grădinii Palatului Reginei Maria din Mamaia, Constanța


Palatul Reginei Maria din Mamaia este clasat ca monument istoric de importanță națională și universală, grupa valorică A, din 1991.

„Grădina Palatului însă nu a fost niciodată clasată individual și, în ciuda prevederilor legale care protejează un monument „împreună cu terenul aferent delimitat topografic”, fragmente din grădină au fost separate de parcela istorică”, spune Ion Stelian.


Potrivit acestuia, chiar și în ciuda acestor intervenții nefericite, grădina regală are un potențial mare de restaurare și de integrare în proiectele de redefinire a peisajului litoral din Mamaia.„Am adus în solicitarea depusă la Ministerul Culturii de a proteja grădina Palatului înscriind-o pe lista monumentelor istorice argumente care arată că această grădină îndeplinește criteriile de clasare.

La o simplă evaluare realizată în concordanță cu prevederile OMCC 2260/2008, grădina Palatului Reginei Maria poate primi calificative necesare pentru a intra în clasa monumentelor istorice și, cel mai important, pentru a o feri de degradare și a o ține departe de interese imobiliare”, mai arată deputatul.

Stelian Ion susține că grădina regală poate primi calificativul „foarte mare” cel puțin la două criterii: cel referitor la frecvență (raritate și unicitate) și cel referitor la valoarea memorial-simbolică, imobilul fiind legat de personalitatea Reginei Maria a României și de cea a Regelui Ferdinand și de momentul istoric al dezvoltării stațiunii Mamaia ca urmare a construcției reședinței regale.

„Grădina Palatului Reginei Maria din Mamaia este printre foarte puținele exemple de spații verzi, deopotrivă publice și private, amenajate în perioada interbelică în Dobrogea și trebuie să ne asigurăm că va fi salvată”, subliniază deputatul USR.

 

Citește și:


Palatul Regal din Mamaia a fost preluat de stat! Ministerul Culturii va demara lucrări ample de reabilitare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii