Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:24 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Virgil Iosif - intre mirajul cifrelor si al artei

ro

29 Mar, 2008 00:00 2002 Marime text
1206737339.jpg

Directia adoptata de noul director pare sa asigure, incet, dar sigur, stabilitate teatrului dramatic, marcat, in ultimii ani, de nenumarate sincope

Cu toate ca ocupa de putin timp fotoliul de director general al Teatrului de Stat, Virgil Iosif, bucurestean la origine, se dovedeste a fi un bun cunoscator al institutiei constantene. Economist ca formatie, noului director nu ii este strain spatiul artistic. Acesta a mai lucrat in televiziune, in calitate de producator. Teatrul dramatic constantean ii este cunoscut. Il cunoaste inca din timpul studentiei, cand venea sa lucreze pe litoral.

Sunteti de formatie economist. De ce ati ales sa conduceti Teatrul de Stat?


Acum, pe plan european, dar si la noi, directorii de companii nu sunt numai actori. Este o mai buna imbinare intre fenomenul artistic si latura financiara. Orice spectacol necesita si cheltuieli care trebuie sa fie bine gandite.

Care sunt primele masuri pe care le-ati luat in calitate de director?


De cand am venit la Teatrul de Stat, am instituit consiliul de administratie, care are rol deliberativ, si consiliul artistic, cu rol consultativ, format, in marea lui majoritate, din personalitati ale culturii. Ii amintesc pe Emil Boroghina, directorul festivalului de mare succes Shakespeare si pe Aura Corbeanu - vicepresedinte la UNITER.

Ce stiati despre Teatrul de Stat inainte de a veni aici?


Il stiam cu titulatura Teatrul Fantasio, il stiam inca din timpul studentiei, cand veneam pe litoral, deoarece am urmat cursurile Facultatii de Comert. Imi aduc aminte si de Festivalul de Teatru Antic.

Este Teatrul de Stat o provocare?


Exista tendinta de a raspunde da. Este un miraj al marii si o nostalgie. De fiecare data cand pleci de pe litoral, te gandesti sa revii cu placere.

Ati mai lucrat in domeniul artistic?


Am fost producator in domeniul televiziunii. Am avut unele proiecte cu Televiziunea Romana, numai ca acolo lucrai in spatele camerelor.

Care sunt proiectele pe care le aveti in vedere in urmatoarea perioada?


Exista mai multe proiecte. Unele din ele sunt mai facil de abordat, iar altele sunt de amploare. Vrem sa marim numarul de spectacole care se joaca in judet. Am constatat cu placere ca actorii din teatru, care au avut spectacole la Mangalia, la Navodari, au fost foarte bine primiti. Saptamana viitoare vom pleca la Babadag. De asemenea, am semnat un protocol de colaborare cu Facultatea de Arte, din cadrul Universitatii Ovidius. Printre altele, dorim sa facem un festival de teatru, cu piese, adaptari din programa scolara. Avem in vedere si lansarea unui concurs pentru regizorii debutanti, care vor avea ocazia sa se afirme pe scena din Constanta.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii