Volum despre viața autorului Virgil Andriescu își lansează la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța cartea „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri”
Volum despre viața autorului: Virgil Andriescu își lansează la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța
14 Dec, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1134
Marime text
- În acest weekend, sâmbătă, 16 decembrie 2023, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează lansarea celei mai noi apariții editoriale a actorului Virgil Andriescu
- Volumul este intitulat „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri” și a fost publicat în acest an, la Editura Next Book
În acest weekend, sâmbătă, 16 decembrie 2023, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează lansarea celei mai noi apariții editoriale a actorului Virgil Andriescu.
Volumul este intitulat „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri” și a fost publicat în acest an, la Editura Next Book.
Evenimentul editorial va începe la ora 11:00, în Holul Bibliotecii.
Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța și conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan.
Despre Virgil Andriescu
Ajuns la 87 de ani, în continuă putere de creație, Virigil Andriescu este originar din Botoșani, venind pe lume într-o zi de 26 aprilie 1936.
El a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, pe care le-a absolvit în anul 1963.
Primul loc de muncă în cariera actoricească l-a avut la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a ajuns prin repartiție guvernamentală. Primul rol interpretat a fost cel al lui Varlam, în spectacolul „Omul cu mârțoaga”.
În anul 1965, Virgil Andriescu părăsea teatrul și orașul de sub Pietricica și venea la Constanța. Astfel, începea cea mai glorioasă perioadă a actorului. S-a angajat la Teatrul de Stat Constanța, unde a petrecut 21 de ani (1965 – 1986).
Virgil Andriescu s-a remarcat în peste 90 de roluri în spectacole de teatru. Dintre acestea, 60 au fost principale. Virgil Andriescu a interpretat pe: Mircea Aldea (în „Gaițele” de Al. Kirițescu), Bismark (în „Credința” de I. Coja), Elio (în „Fluturi... fluturi” de Aldo Nicolay), Pyruss („Andromaca” de Racine), Cain („Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” de Horia Lovinescu), Andrei Golubev („Între patru ochi” de Alexandru Ghelman), Solness (în „Constructorul Solness” de H. Ibsen), Teodor Karamazov (în „Frații Karamazov” de Fiodor Dostoievski), Cristofor Columb („A treia caravelă” de Iosif Naghiu), Paris („Nu va fi război în Troia” de J. Giraudoux), ș.a.
De asemenea, el a apărut și pe micul ecran, în filme și seriale TV precum: „Lansarea” (1985), „Eroii n-au vârstă” (1985), „Un pumn de stele” (1987), „Femeia mării” (1991), „Ochii care nu se văd” (1994), „Război în bucătărie” (1998), „Poveste imorală” (2000), „Despre o anume dispariție” (2005) etc.
Amintim și de piesele de teatru radiofonic unde a putut fi auzit: „Ciulinii Bărăganului”, „Deșertul tătarilor”, „Ospătăria la regina Pedauque”, „Ovidiu”, „Vine ghețarul”.
Spre final de carieră, între anii 1998 – 2000, Virgil Andriescu a fost directorul Teatrului de Stat Constanța.
El a ieșit la pensie în anul 2000, dar peste șase ani a revenit pe scena Teatrului Odeon.
În anul 2017, cu prilejul aniversării Zilei Dobrogei, eveniment organizat de cotidianul ZIUA de Constanța, Virgil Andriescu a fost cel care a citit Proclamația lui Carol și Ordinul către armată.
Apoi, în vara lui 2018, ZIUA de Constanța organiza evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, ocazie cu care actorul a fost distins cu medalia „Jean Ionescu” și cu placheta #RespectTeatru.
Un alt premiu ce a reflectat recunoștința față de activitatea actorului a fost Premiul pentru întreaga carieră, înmânat în cadrul Galei Premiilor Gopo 2020.
Tot în 2020, el a devenit cetățean de onoare al județului Constanța.
Pe 13 mai 2022, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Virgil Andriescu și-a lansat cartea „O viață așa cum s-a nimerit”, în compania prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici și a conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan.
„Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri”
Din primele file ale volumului aflăm că acesta este dedicat soției actorului, regretata soprană Margareta Andriescu Tomazian.
Tot la început, sunt prezentate persoanele care și-au adus contribuția la realizarea cărții, anume: Aurelia Lăpușan – lector de carte, Gloria Precup – tehnoredactare, Cornelia și Matei Suciu – coperta și Narcisa Hanganu – dactilograf.
Cuvântul cărții este semnat de prof. dr. Constanța Călinescu.
În cele 311 pagini ale volumului, cititorul va intra în lumea amintirilor actorului, așternute în scris, pe foaie.
După cum menționează și Anaid Tavitian în ultimele pagini, autorul ne introduce într-o incursiune a evenimentelor din viața sa, începând din copilărie și până în prezent, reliefând atât succesele, cât și eșecurile. Virgil Andriescu a ales să vorbească, prin intermediul condeiului, fără ascunzișuri, despre povestea vieții sale.
Redăm titlurile capitolelor cărții, așa cum apar în cuprins: ? (pag.5); Cuvântul cărții (pag. 9); Prolog (pag. 14); Prenume Vergilius (pag. 17); Anul 1951 (pag. 21); Fiecare cu socializarea lui (pag. 26); Noi, bărăbații (pag. 32); Slujesc Patria în timp de pace (pag. 40); Anul IV – Secolul XX (pag. 48); Boala Graves sau Hipertiroidism (pag. 53); Hamlet, mama și Ițic (pag. 60); O parazitară (pag. 67); Neurochirurgii (pag. 72); Pensie I (pag. 76); Bucurii trăite (pag. 85); Scrisoare deschsiă (pag. 93); Oprește-te, te rog, în numele lui (pag. 101); Festivalul de jazz – Smida Apuseni (pag. 113); Altundeva, cândva (pag. 120); Pensie II (pag. 124); Dumnezeu, Sf. Petru și Maiakovski (pag. 136); Casting (pag. 157); De ce așa (pag. 173); Șansa (pag. 178); Pământeni, stați puțin și ascultați (pag. 194); Nu încerca să gândești (pag. 204), Palace Hotel (pag. 242); Tatiana Rusă: adevărul până la sfârșit (pag. 273); Talmudul (pag. 303), Povestea unui învingător (pag. 310).
Evenimentul editorial se va încheia cu un dialog între autor și public și o sesiune de autografe.
Citește și:
Constanța culturală Virgil Andriescu – un om și o viață de poveste (VIDEO)
Virgil Andriescu, la ceas aniversar! 21 de ani de actorie pe scena Teatrului Dramatic Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii