Ce vor descoperi cititorii în volumul „Planurile și prospectele cetății Hârșova în arhive străine“ (galerie foto)
Ce vor descoperi cititorii în volumul „Planurile și prospectele cetății Hârșova în arhive străine“
23 Jan, 2022 16:50
ZIUA de Constanta
2852
Marime text
- Vineri, 21 ianuarie a.c., sediul Primăriei Hârșova a găzduit lansarea volumului „Planurile și prospectele cetății Hârșova în arhive străine“, lucrare semnată de către istoricii Aurel - Daniel Stănică, Constantin Nicolae și Mihai Anatolii Ciobanu.
- Volumul a fost publicat în cadrul proiectului cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național „Land Map - Digitizarea peisajului“.
Volumul „Planurile și prospectele cetății Hârșova în arhive străine“ este semnat de către istoricii Aurel - Daniel Stănică, Constantin Nicolae și Mihai Anatolii Ciobanu și publicat la Editura Mega din Cluj Napoca. Din această carte, cititorii pot afla informații deosebite despre cum arăta cetatea Hârșova în urmă cu mai bine de 200 de ani, în timpul războaielor ruso-turce din secolele XVIII-XIX, dar și despre viața urbei pe parcursul stăpânirii otomane din Dobrogea.
„Cartea a fost lansată oficial în prezența unei asistențe numeroase, formată din reprezentanți ai autorităților județene și locale, cercetători științifici, jurnaliști și locuitori ai urbei, cu toții interesați în a afla noi detalii legate de istoria milenarei așezări dobrogene.
La eveniment au participat președintele Consiliului Județean - Mihai Lupu, vicepreședintele C.J. - Petre Enciu, subprefectul județului - Șenol Ali, primarul orașului Hârșova - Viorel Ionescu, Hasan Burak Ceran, coordonator Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) și directorii celor două instituții muzeale implicate în eveniment, MINA Constanța și ICEM Tulcea.
Până la apariția acestei lucrări, istoria cetății otomane de la Hârșova a fost puțin cunoscută. Volumul de față vine într-un moment oportun pentru a repara aceste neajunsuri și este de natură să ofere informațiii de excepție. Astfel, cartea oferă planuri ale cetății (nu mai puțin de 19), recent descoperite în arhivele de la Kiev și Moscova.
Documentele deosebit de importante sunt analizate critic în raport cu rezultatele obținute în cercetarea arheologică și comparate cu alte surse documentare pe care autorii le-au avut la dispoziție. Noile planuri deschid direcții de cercetare inedite și ajută la o mai bună cunoaștere a situației în care se afla fortificația de la Hârșova în secolele XVIII-XIX.“, au transmis organizatorii.
Citește și:
Volumul „Planurile și prospectele Cetății Hârșova în arhive străine”, lansat la Hârșova (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii