Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:30 05 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Academiei Române Secretarul general, Ioan Dumitrache face un anunț important!

ro

04 Apr, 2025 15:23 333 Marime text
Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, azi, 04 aprilie, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției. 

Acesta a anunțat că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei din Calea Victoriei ar putea să fie finalizate în următorii trei-patru ani.

'Anul trecut am reușit să dăm drumul la această lucrare, după aproape nouă ani de muncă asiduă de a obține toate avizele necesare - peste 22 de avize - și cu dificultăți majore de a obține autorizația de construcție. Aș vrea să vă vorbesc despre acest ansamblu, pe care încercăm să-l finalizăm în următorii trei-patru ani. Este vorba de trei obiective - o nouă Aulă, pentru că este necesar să avem o nouă Aulă, aceasta este una cu o vechime de peste 100 de ani; construim o clădire nouă pentru partea administrativă și, sigur, al treilea obiectiv este consolidarea și refacerea structurală a acestei clădiri (vechea clădire - n.r.). Este în funcțiune, deja, echipa care execută lucrările, am început activitatea la Aulă și la corpul administrativ, urmând ca această clădire să devină Muzeul Național al Academiei Române, cu filiale, toate celelalte muzee pe care le are Academia Română.

Există deja toată documentația finalizată, pentru ca acest muzeu să fie în funcțiune. Am depus la Ministerul Culturii toate aceste documente, pentru a obține aprobarea ca acesta să devină Muzeul Național al Academiei Române', a informat Dumitrache.

În același spațiu va fi construită o clădire care va fi destinată personalului administrativ al Academiei, scrie Agerpres.ro 

'Acesta este ansamblul, care a fost inițiat în 2016, și am reușit, pas cu pas, să ajungem în această fază de execuție. Sperăm ca aceia care au câștigat această licitație să finalizeze lucrarea în timp util', a spus academicianul.


Între alte proiecte de investiții, prezentate de secretarul general al Academiei Române, se numără un imobil din strada Petre Crețu nr. 75, pe care Academia dorește dorește să îl transforme într-o vilă de protocol, ca și o clădire de pe strada Tudor Arghezi, fostul sediu al Ambasadei SUA, în care ar urma să funcționeze un 'Centru pentru copii superdotați și susținerea valorilor românești'. În spatele acestei clădiri, va funcționa un spațiu special pentru cazarea unui număr de 20 de tineri, care vor participa la școli de vară, activități de instruire și de formare, a completat Dumitrache.

'Un obiectiv foarte important pentru noi și pentru România este Muzeul 'Coandă', cu o istorie deosebită în Academia Română. În momentul de față, Muzeul 'Coandă' este în totalitate al Academiei Române. Sunt două apartamente, unul din apartamente a fost dat Ministerului Culturii, care ni l-a transferat către noi și în momentul de față suntem în faza finală de execuție și de organizare a Muzeului 'Henri Coandă'. Va fi una dintre clădirile etalon ale Bucureștiului și sper ca această clădire să intre rapid în construcție. Suntem cu licitația finalizată, firma de construcții așteaptă resursele financiare necesare, pentru a finaliza această lucrare cât mai repede. Sper ca într-un timp foarte scurt să înceapă lucrările la acoperișul acestei clădiri', a arătat Dumitrache.

Casa de oaspeți și odihnă pentru membrii Academiei Române, unde a fost lansat procesul de reproiectare, reamenajare, consolidare și reorganizare, cu posibilitatea de a organiza 32 de garsoniere pentru membrii instituției, este o altă lucrare, susținută din fondurile proprii ale Academiei Române. 'Sper ca la sfârșitul lunii iulie să fie gata, iar de la 1 septembrie să devină operațională pentru membrii Academiei Române', a punctat academicianul.

Alte obiective de construcție și de reabilitare prezentate de Ioan Dumitrache sunt: realizarea Casei Memoriale 'George Călinescu'; transformarea în muzeu a casei care a aparținut regretatului academician Aurel Avramescu; reamenajarea unei clădiri de pe strada Aluniș din Sinaia; 'Vila Garofița', aparținând Academiei Române, care va deveni vilă de protocol; transformarea în centru pentru conservarea tradițiilor și obiceiurilor din zona Vrancea a Conacului Maican, cu concursul Consiliului Județean Buzău; amenajarea, în zona Casei Academiei, a unei clădiri care să găzduiască toate institutele Academiei Române din București, pentru care instituția solicită ajutorul Guvernului; restaurarea Castelului Conachi, din satul Țigănești, județul Galați, pentru care Academia are un proiect de colaborare cu Consiliul Județean; amenajarea Casei Memoriale 'Vasile Alecsandri' și a Casei Memoriale 'Nicolae Titulescu', de asemenea în colaborare cu autoritățile locale.


Sursa foto:  Academia Română



Citește și:


Autoritatea Națională pentru Cercetare, la Ziua Academiei Române- „Un exemplu suprem de dedicare față de știință și cultură“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii