Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 13 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ziua Crucii”. Muzeul de Artă Populară Constanța dezvăluie obiceiurile tradiționale

ro

13 Sep, 2024 17:53 175 Marime text
foto: Facebook/Muzeul de Artă Populară Constanța  Muzeul de Artă Populară Constanța, prin intermediu unei postări pe pagina de socializare ne aduce aminte de o sărbătoare impotrtantă care se apropie, Este vorba despre „Ziua Crucii” care se celebrează la data de 14 septembrie.

Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, sărbătoare cu dată fixă din calendarul ortodox, marcată în data de 14 septembrie, poartă în popor denumirea de „Ziua Crucii”.

În satul tradițional românesc se crede că șerpii și alte târâtoare, precum și insectele, care au ieșit la suprafață de Alexii (17 martie), intră din nou în pământ, pentru hibernare, de „Ziua Crucii”. Din acest motiv, sărbătoarea mai poartă și numele de „Ziua Șarpelui”. Însă pământul nu îi va primi pe șerpii care au mușcat oameni, aceștia fiind condamnați să rămână afară și să moară sau să fie uciși, se arată în conținutul postării. 

Începând cu această dată, încep să se culeagă viile, motiv pentru care ziua se mai numește și „Cârstovul viilor”. Tot în această zi se culeg ultimele plante de leac, iar plantele de sezon încep să se ofilească.

De „Ziua Crucii”, femeile dau de pomană alimente și apă în ulcele noi.

În imaginea ce ilustrează materialul, este o strachină de ceremonial specifică centrului ceramic Kuty, lucrată în secolul al XIX-lea, la Rădăuți. 



Citește și:

Turiști din SUA, Canada și Australia au vizitat Muzeul de Artă Populară din Constanța (FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii