Ziua Culturii Naționale Spectacolul “Luceafărul”, pe scena Centrului Cultural “Jean Bart” Tulcea
Ziua Culturii Naționale: Spectacolul “Luceafărul”, pe scena Centrului Cultural “Jean Bart” Tulcea
11 Jan, 2023 10:14
ZIUA de Constanta
1289
Marime text
Ziua Culturii Naționale – Spectacolul “Luceafărul” pe scena Centrului Cultural “Jean Bart” Tulcea
Ziua Culturii Naționale a fost stabilită în urma unui proces legislativ complex, începând cu finele anului 2010, când, în data de 16 noiembrie a anului menționat, Camera Deputaților a adoptat, cu 175 de voturi pentru, unul împotrivă și două abțineri, un proiect de lege care propunea ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu drept zi a culturii naționale, fapt concretizat în prevederile Legii 238 din 7 decembrie 2010, care menționează că Ziua Culturii Naționale are caracter anual și oferă instituțiilor și autorităților române prilej de a organiza activități care să promoveze cultura, arta și efortul academic.
Dacă în România, Ziua Culturii Naționale a fost stabilită în ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu ( 15 ianuarie 1850, Botoșani – 15 iunie 1889, București ), manifestări similare au loc în Europa în diverse contexte culturale – de exemplu, în Spania, Ziua Culturii este considerată data morții lui Miguel de Cervantes, ori în Portugalia ziua de naștere a poetului Luis de Camoes., transmit reprezentanții Centrului Cultural “Jean Bart” Tulcea.
Anul acesta, la împlinirea a 173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale va aduce pe scena Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea un spectacol special, construit pe teme eminesciene, cu participarea Teatrului Național de Operă și Operetă “Nae Leonard”, din Galați.
Este vorba de spectacolul “Luceafărul”, de Nicolae Bretan, realizat după o idee a regretatului bariton Emil Pinghiriac, în regia discipolului acestuia, tenorul Adrian Mărginean. Spectacolul pornește de la marile teme eminesciene și marchează împlinirea a 140 de ani de la prima publicare a poemului “Luceafărul”, care a văzut lumina tiparului, în aprilie 1883, în “Almanahul Societății Studențești România Jună”, din Viena, în același an poemul urmând să apară și în publicații din țară.
Potrivti sursei citate este un spectacol de operă cu incursiuni în teme metafizice și spirituale, care îmbină tensiunea dramatică și eleganța lirică, la pian interpretând Ludmila Calalb, din distribuția spectacolului făcând parte soliștii Florin Bobei – Luceafărul, Lorena Mărginean – Fata de împărat, Adrian Mărginean – Pajul, Corăbierul, Valeria Drăguș - Jupânița, Sebastian Băncilă – Arhanghelul Mihail, mesajul spectacolului fiind nuanțat și prin participarea balerinilor Florentina Ștefan și Ionuț Țurlea și, o coloratură aparte, este adusă prin proiecția video semnată Alexandru Roșu.
Cu același prilej pe scenă vor fi prezenți și membrii corului “Mussica”, al Liceului de Arte “George Georgescu” din Tulcea, aflați sub conducerea artistică a pr. Gheorghe Cristian Gorun.
Intrarea la spectacol este liberă, în măsura locurilor disponibile, iar publicul doritor este așteptat pentru vizionare, în data de duminică, 15 ianuarie, ora 18:00, în Sala Mare a Centrului Cultural “Jean Bart” Tulcea., mai transmite sursa citată.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii