Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Arhivelor, marcată și la Constanța printr-o expoziție itinerantă in memoriam Virgil Coman (galerie foto)

ro

10 Jun, 2017 00:01 3679 Marime text
„Reprezentanțe diplomatice la Dunărea de Jos și Marea Neagră“ este titlul expoziției foto-documentare itinerante care a fost deschisă la Constanța, în foaierul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“, vineri, 9 iunie, chiar de Ziua Internațională a Arhivelor, care anul acesta se celebrează sub genericul „Arhive, cetățenie și interculturalism“.
 
Ampla expoziție - prezentată pe panouri, dar și în vitrine - realizată sub egida Consiliului Internațional al Arhivelor, reunește documente din fondurile și colecțiile serviciilor județene Constanța, Brăila și Galați ale Arhivelor Naționale ale României, ale Biroului Județean Tulcea, precum și din fondul documentar al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“. Ea îi este dedicată memoriei regretatului șef al Serviciului Județean al Arhivelor Naționale (SJAN) Constanța, Virgil Coman (24 decembrie 1973 - 5 august 2006), cel care a avut inițiativa realizării acestui proiect.
 
În ton cu tema din acest an a Zilei Internaționale a Arhivelor, expoziția reflectă „ideea de interculturalitate la Marea Neagră și la Dunărea maritimă, în aceste porturi mari cu o istorie bogată și importantă, cu populație eterogenă, cu personalități importante, care au jucat un rol important în istoria comerțului extern al României“, după cum a precizat și șeful împuternicit al SJAN Constanța, Constantin Cheramidoglu.
 
„Reprezentanții diverselor țări în porturile noastre de la Dunărea maritimă și de la Marea Neagră au constituit un factor activ în relațiile economice ale României cu restul lumii, în perioada 1856-1950. Porturile noastre aveau atunci legături comerciale strânse cu cele din Europa și Orient, mulți comercianți români călătoreau frecvent spre porturile mediteraneene pentru încheierea de contracte de comerț, iar mulți cetățeni din acele țări veneau, la rândul lor, să prospecteze piața din România, să încerce noi afaceri de viitor. Pentru ei toți, consulatele din Constanța, Brăila, Galați și Sulina asigurau derularea normală a călătoriilor, respectarea regimului vizelor de călătorie, dar ofereau și informații despre mediul de afaceri de aici sau din alte părți, despre o anumită firmă comercială sau despre noi debușee pentru anumite mărfuri. În perioada interbelică, în porturile amintite, au funcționat multe asemenea agenții consulare, cu grade diferite (consulat general, consulat, viceconsulat, agenție consulară...) conduse de consuli de carieră sau onorifici, mulți dintre ei făcându-și aici ucenicia în diplomație, pentru a ocupa ulterior posturi importante în mari centre ale lumii. La un moment dat, la Galați și la Constanța erau peste 18 reprezentanțe diplomatice străine, ceea ce atestă importanța acestor porturi în viața economică“, a mai spus Constantin Cheramidoglu.
 
Șeful împuternicit al SJAN Constanța a mai precizat că aceste documente constituie o importantă sursă pentru cercetarea relațiilor externe ale României din acea vreme, pornind de la relațiile economice externe până la prezența și activitatea minorităților etnice.

„Una dintre puținele expoziții care au concentrat eforturile a patru servicii județene“ 

Șeful SJAN Galați, Adrian Pohrib, a mărturisit, în cadrul vernisajului, că îl încearcă un sentiment de bucurie și de tristețe legat de realizarea acestei expoziții, având în vedere că ea este o inițiativă a regretatului său omolog de la Constanța, Virgil Coman, „care anul trecut a plecat însă spre o lume mai bună“.
 
„Mă bucur că am reușit să ne reunim forțele, deoarece aceasta este una dintre puținele expoziții care au concentrat eforturile a patru servicii județene“, a mai spus Adrian Pohrib.
 
„Documentele pe care noi am încercat să le aducem în fața dvs. scot în relief, din punctul meu de vedere, principala menire a Arhivelor Naționale, de a aduce în fața publicului, a cercetătorilor documente inedite. Și această expoziție este într-adevăr inedită“, a subliniat și șeful SJAN Brăila, Giani Oltianu.
 
La eveniment au mai luat cuvântul șeful Biroului Județean Tulcea al Arhivelor Naționale, Raluca PetrovȘerban Marin, din partea Arhivelor Naționale, și istoricul Valentin Ciorbea, care a susținut ideea de a scoate un volum de documente pornind de la această expoziție.

 
„Am avut și avem, în continuare, o relație foarte bună cu Arhivele Statului. Este normal acest lucru, suntem două instituții care conservă memoria localității și a zonei în care ne desfășurăm activitatea. Astăzi suntem onorați să primim vizita colegilor de la Constanța, dar și a celor de la Brăila, Galați și Tulcea, cu care ne înrudim nu doar din punct de vedere geografic, ci și din acela al preocupărilor de cercetare și științifice“, a spus și gazda manifestării, directorul Bibliotecii Județene, Corina Apostoleanu.
 
După Constanța - unde va rămâne zece zile -, expoziția „Reprezentanțe diplomatice la Dunărea de Jos și Marea Neagră“ va fi itinerată la Tulcea, Galați și Brăila.
 
Data de 9 iunie a fost aleasă ca Zi Internațională a Arhivelor pentru a marca constituirea, în 1948, a Consiliului Internațional al Arhivelor (ICA), creat sub auspiciile UNESCO. România a devenit membră a organizației cu prilejul congresului de la Florenţa, din 1956.
 
„Arhive, cetățenie și interculturalism“ este nu numai tema din acest an a Zilei Arhivelor Internaționale, ci este, totodată, și tema conferinței anuale a ICA 2017, care se va desfășura în Mexic, între 27 și 29 noiembrie.
 

Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii