Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:27 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Jazzului, sărbătorită printr-un concert global virtual Muzicologul Florian Lungu - „Jazz-ul românesc a apărut înaintea celui american”

ro

30 Apr, 2020 00:00 5294 Marime text

„Jazz-ul are puterea de a-i face pe oameni să-și uite diferențele și să se reunească... Jazzul este personificarea transformării circumstanțelor copleșitor de negative în libertate, prietenie, speranță și demnitate” (Quincy Jones, 87 ani)
 
Datorită pandemiei COVID-19 în curs de desfășurare, cea de-a noua sărbătoare anuală a Zilei Internaționale a Jazz-ului la nivel mondial va trece la un format virtual pentru 2020, în loc să aibă loc, așa cum a fost planificat anterior, în Cape Town, Africa de Sud, și alte locații din întreaga lume pe 30 aprilie.
Ziua Internațională a Jazzului 2020 va avea loc online și va fi găzduită de Herbie Hancock. Piesa centrală a zilei va fi un concert global virtual, cu artiști de pe tot globul, transmis în direct pe jazzday.com. Concertul va începe la ora 15:00 ora estică a SUA (ora 19:00 UTC) și va prezenta spectacole de Marcus Miller, Lang Lang, Charlie Puth, Cécile McLorin Salvant, John McLaughlin, Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater, Sibongile Khumalo, Alune Wade, John Beasley, Ben Williams, Lizz Wright, John Scofield, Igor Butman, Evgeny Pobozhiy, Youn Sun Nah, A Bu, Jane Monheit și Joey DeFrancesco, printre altele.
În cadrul concertului global virtual, vor exista o serie gratuită de masterclassuri educaționale, activități și discuții pentru copii prin conferință web cu educatori renumiți și artiști de jazz, transmise în direct prin jazzday.com.
 

Cu speranța că la anul vom sărbători liberi de orice constrângeri


Personalitate de excepție a jazz-ului românesc, Florian Lungu lucrează zilele acestea - pentru că prezentările de emisiuni ori concertele au fost anulate -, la cartea pe care speră să o finalizeze până la sfârșitul anului, intitulată „O istorie a jazzului în România. Un veac  de afirmare artistică evolutivă” (în secțiunea Documente găsiți cuprinsul acestei cărți).
Realizator de emisiuni de radio şi televiziune, compozitor, muzicolog şi profesor, pianist, aranjor si compozitor de teme de jazz, Moșu’, așa cum este cunoscut în lumea muzicală, și-a legat numele de aproape toate festivalurile și concertele de jazz din România de la sfârșitul anilor ‘70 până în prezent.
Pentru cititorii cotidianului ZIUA de Constanța, în această zi specială, l-am rugat să ne împărtășească câteva informații legate de istoria acestui îndrăgit gen muzical.
„Incredibil, dar jazzul în România a apărut o dată sau chiar înainte de cel din America. Au fost muzicanți de-ai noștri care s-au dus în străinătate și au cântat, așa încât primul disc datează de prin 1912. Or se știe că primul disc de jazz a apărut în America prin 1917. După aceea prin anii 1933-35 a fost un violonist evreu din Cernăuți care a ajuns la Berlin și a făcut o orchestră mare de jazz care le-a rupt gura nemților și a fost considerat numărul 1, pe numele său James Kok. A făcut numeroase înregistrări pe gramafon, iar acum câțiva ani i-au luat 22 de piese și le-au pus pe un CD și cânta ca un diavol. În 1926, când au fost primele radio-difuzări la Societatea Română de Radio, care s-a înființat oficial în 1928, Mihai Berindei, care a fost considerat părintele jazzului românesc, avea o formație vocal-instrumentală, ai cărei componenți se vopseau pe față ca să pară negri și cântau jazz. Mai apoi, a apărut un jazz al telefoanelor, pe care l-a făcut un saxofonist și clarinetist, vărul lui Mihai Berindei – Emil Berindei, care era inginer  și lucra la Societatea de Telefoane, iar big bandul se numea «Jazzul telefoanelor»”.
Omagierea internațională a jazz-ului i-a prilejuit muzicologului Florian Lungu un mesaj-dedicație cu totul special: „Cu ani în urmă, la sugestia și inițiativa celebrului pianist și compozitor de culoare Herbie Hancock, ambasadorul pentru dialogul intercultural al UNESCO, data de 30 aprilie a fost desemnată drept Ziua Internațională a Jazzului, comemorată ca atare pe tot mapamondul. Dată fiind, însă, situația cu totul specială din anul 2020, în această zi, în loc să mergem la un club precum minunatul și atât de primitorul Club Doors de pe str. Traian din Constanța, ori să aplaudăm Bing Band-ul Radio din București în concert având-o ca invitată pe admirabila pianistă Ramona Horvath, ori să trăim ziua jazzului în locația White Horse din proximitatea Teatrului de vară din Costinești, suntem nevoiți să rămânem acasă. Dar avem o alternativă: să ascultăm pe CD ori un LP de vinyl muzica preferată, lăsând imaginația să hălăduiască pe meridianele jazz-ului. Și aș avea și o propunere de audiție, inspirata piesă de jazz «I canʼt give you anything but love», sperând că la anul, pe vremea aceasta, când coșmarul pandemiei se va fi stins și va rămâne doar ca o amintire urâtă, să ne împlinim visul de a trăi realmente liberi de constrângeri Ziua internațională a jazzului, fascinantul mesaj al acestei arte a creativității”.

 


 
Sursa foto: youtube jonjamg
 
Citește și:

Florian Lungu, jazz și umor de calitate, la clubul Doors din Constanța

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii