Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:29 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua națională a Bibliotecarului și Ziua internațională a cărții „Relația Bibliotecii cu utilizatorii s-a remodelat și continuă să se schimbe și să se adapteze la noile cerințe”

ro

23 Apr, 2020 00:00 5446 Marime text

La inițiativa UNESCO, începând cu anul 1995, anual, pe 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prin Hotărârea de Guvern Nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Națională a Bibliotecarului”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor. Cinci ani mai târziu, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova Nr. 189 din 8 februarie 2010, și bibliotecarii moldoveni vor marca data de 23 aprilie ca zi națională a breslei lor.

Dacă an de an, pe toată durata Săptămânii Naționale a Bibliotecilor, biblioteca devenea spațiul unde cititorii puteau lua parte la o suită întreagă de activități culturale, precum lansări de carte, dezbateri, expoziții, mese rotunde, sesiuni de lecturi publice, întâlniri cu autori etc., menite să aducă în atenția publicului importanța bibliotecilor și implicarea acestor instituții în promovarea culturii de calitate și a educației prin cultură, anul acesta sărbătoarea este... mută.

23 aprilie, Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor ne găsește în anul 2020 într-o situație cu totul specială, de limitare a accesului utilizatorilor la spațiul fizic al Bibliotecii Județene «Ioan N. Roman» Constanța. Aceasta nu înseamnă că ne aflăm la distanță de public, dimpotrivă suntem continuu în legătură, în mediul virtual, prin intermediul paginii de web a instituției, precum și cu ajutorul contului din rețeaua de socializare Facebook. Suntem prezenți în comunitate și avem deja un dialog cu toți cei care s-au obișnuit să ne urmărească postările și să interacționeze, în fiecare zi, să solicite informații ori servicii din partea Bibliotecii. Relația Bibliotecii cu utilizatorii s-a remodelat și continuă să se schimbe și să se adapteze la noile cerințe. În mod firesc, susținem în aceeași măsură lectura, ca mod de formare individuală și benefică ocupare a timpului liber, în orice perioadă, cu atât mai mult, în vremuri de neliniște emoțională.
Rămânem aceeași instituție serios angajată în viața intelectuală și culturală a orașului, cu preocuparea constantă de a fi aproape de public și a răspunde solicitărilor sale”, a declarat pentru ZIUA de Constanța dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, manager, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.
 

Mesajul The International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA)

„Bibliotecile din întreaga lume sunt afectate de apariția și răspândirea  bolii generate de  Coronavirus (COVID-19).
Multe dintre acestea au fost obligate să se închidă temporar ori să își reducă serviciile la minimum, pentru a contribui la eforturile de limitare a răspândirii bolii. A fost necesară luarea unor hotărâri dificile în privința modului în care se furnizează accesul la informație, fără a compromite siguranța utilizatorilor bibliotecilor și a personalului acestora.
Într-un număr tot mai mare de țări, bibliotecarii s-au adaptat deja la restricțiile majore de circulație și de desfășurare a activităților, împreună cu cetățenii pe care îi servesc. Din partea IFLA, transmitem urări de bine, tuturor celor care se confruntă cu perturbarea vieții lor sau alte dificultăți.

În confruntarea cu această situație, bibliotecile din întreaga lume s-au mobilizat. Acestea furnizează informații valoroase despre Coronavirus, pentru a oferi oamenilor surse de informare de încredere. Instituțiile noastre își consolidează bibliotecile digitale și își extind oportunitățile de împrumut electronic (eLending) și accesarea resurselor online.
Bibliotecile specializate, mai ales cele care lucrează cu instituțiile din sistemul public de sănătate și centrele de cercetare, și, în general, cu sectorul sanitar, sunt foarte active și acordă asistență în managerierea informației și susțin eforturile de consolidare a înțelegerii evoluției evenimentelor.

Și asociațiile bibliotecarilor și-au intensificat eforturile, furnizând resurse pentru membrii lor care trebuie să se organizeze și să reacționeze, oferind acestora instruire și centralizând informațiile cele mai recente, pentru a sprijini luarea de decizii de către membri.


IFLA în sine este o organizație activă. În completarea informațiilor din rubrica FAQs webpage pe tema atitudinii noastre, răspundem în mod regulat la întrebări ale membrilor. Începând de astăzi, distribuim, de asemenea, o pagină – actualizată în mod constant – cu informații despre închiderea bibliotecilor în întreaga lume, precum și cu o serie de idei rezultate din experiența bibliotecilor din diferite locuri. Încurajăm completarea acestor contribuții.

Suntem încrezători că partenerii noștri – editori, diferite categorii de furnizori – vor colabora cu noi, pentru a pune la dispoziție resursele necesare, care să permită bibliotecilor să ofere acces la informație și cultură, cu toate că și colaboratorii se confruntă cu presiuni și neplăceri legate de situația prin care trecem.

În mod special, apreciem eforturile deosebite, pentru a facilita accesul la povești în mediu virtual, furnizarea de acces deschis la articolele despre COVID-19 și facilitarea accesului de la distanță la publicațiile academice și articolele care să sprijine învățarea și cercetarea, chiar dacă bibliotecile universitare au fost nevoite să se închidă. Încurajăm partenerii bibliotecilor să generalizeze aceste măsuri. În condițiile actuale este vital să fim uniți, pentru a sprijini continuarea lecturii, educației și cercetării și ne asigurăm că putem reduce efectele  pe termen lung ale crizei, asupra culturilor, societăților noastre și economiilor naționale.

În confruntarea cu un viitor nesigur, suntem foarte mândri de modul în care bibliotecile reacționează și suntem siguri că avem flexibilitatea, creativitatea și simțul datoriei, pentru a continua să facem tot ce e mai bine posibil pentru comunitățile care se bazează pe noi, în aceste momente dificile.
Deține asociația dumneavoastră sau biblioteca națională din țara dumneavoastră o resursă importantă sau informații relevante care pot fi folositoare celorlalți? Vă rugăm să ne contactați la adresa updates@ifla.org.

 
Cu cele mai bune gânduri,
Christine Mackenzie
Președinte IFLA 2019-2021
Gerald Leitner
Secretar General IFLA”.



Citește și:

De Ziua naţională a bibliotecarului şi Ziua mondiale a cărţii Manifestări şi expoziţii culturale la Biblioteca I. N. Roman din Constanţa


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii