Iarnă crâncenă cu ger aprig în județul Constanţa Recomandări pentru a face față fenomenelor meteo extreme
Iarnă crâncenă cu ger aprig în județul Constanţa: Recomandări pentru a face față fenomenelor meteo extreme
11 Jan, 2017 00:00
ZIUA de Constanta
2449
Marime text
Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori, viscol și polei pentru sud-estul țării, care a intrat în vigoare ieri seară, de la ora 22.00, și este valabil până astăzi. Sunt vizate șapte județe, printre care și judeţul Constanţa ce va avea rafale de vânt de 70-80 km/h, ninsori puternic viscolite, dar şi precipitaţii mixte ce vor depune polei. În Dobrogea gerul se intensifică, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade.
Cum faci față viscolului
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a publicat pe pagina de Facebook câteva recomandări utile pentru români, pentru a face față viscolului care a fost anunțat de meteorologi în orele următoare.Astfel, sunteți sfătuiți să ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool. Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice. Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere.
Utilizaţi autoturismul, numai dacă este absolut necesar.
Ce recomandă polițiștii
Dacă trebuie să conduceţi, polițiștii recomandă să circulaţi doar ziua, niciodată singur, şi anunţaţi cunoştinţele despre programul dumneavoastră. Folosiţi drumuri principale, evitaţi drumurile secundare considerate scurtături.Este imperativ ca autovehiculele să fie echipate corespunzător pentru a circula în condiţii de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire funcţional etc). Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.
De asemenea, toţi conducătorii auto trebuie să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri, care acţionează pe arterele pe care se circulă îngreunat şi să permită accesul utilajelor de deszăpezire.
Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului. Asiguraţi-vă că funcţionează corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, cât şi cele de climatizare/degivrare.
Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen. Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă și evitați depășirile riscante, adaptând în permanență viteza la condițiile de carosabil.
În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare.
Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte sfatul medicilor
În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate - căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.
Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă că, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor - aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Sursa foto: oradestiri.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii