A început numărătoarea inversă 12 candidaţi pentru Primăria Constanţa
A început numărătoarea inversă: 12 candidaţi pentru Primăria Constanţa
09 Jul, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
11522
Marime text
Săptămâna şi candidatul. Cam aşa s-ar putea descrie, în doar trei cuvinte, atmosfera politică din Constanţa, cu doar 11 luni înainte de proximele alegeri locale. Toate partidele dau senzaţia că sunt interesate şi motivate să intre în cursa pentru Primăria municipiului Constanţa. Toate, chiar şi cele care, ani buni, s-au complăcut într-o letargie perfectă. Toate, chiar şi cele nou înfiinţate, care nu se pot lăuda cu membri de notorietate. În pofida tuturor minusurilor, a faptului că unora dintre potenţialii candidaţi le lipseşte, după toate semnele, simţul penibilului, candidaţii şi partidele râvnesc la fotoliul lăsat liber, după 15 ani de mandat, de fostul social-democrat Radu Mazăre.
În momentul de faţă, pentru alegerile din vara lui 2016 se vehiculează numele a 12 candidaţi. Nu este exclus să apară însă şi un candidat (relativ) independent, susţinut de societatea civilă. Este însă prea puţin probabil ca, fără un partid în spate, fără „infrastructură“ politică, un independent să aibă şanse reale de câştig, cu atât mai mult cu cât vorbim despre alegeri locale într-un singur tur.
Vom face, în cele ce urmează, o trecere în revistă a celor 12 nume de posibili candidaţi pentru mandatul de primar al municipiului Constanţa.
Făgădău nu pare însă a-şi dori o viitoare candidatură. Nu cu orice preţ. Poate de aceea a şi aruncat pe piaţă numele lui Nicolae Nemirschi - fost viceprimar al Constanţei şi fost ministru al Mediului - drept posibil aspirant la mandatul de edil-şef al Constanţei. Evident, Nemirschi nu a confirmat această candidatură şi nici nu o va face. Fostul viceprimar al Constanţei s-a „dezactivat“ din punct de vedere politic şi nu mai este nici măcar membru al PSD Constanţa.
În ceea ce priveşte un candidat al PSRO pentru mandatul de edil-şef, Senopol a mărturisit că partidul nu a luat încă o decizie, dar că se discută pe marginea mai multor nume. Întrebat dacă se gândeşte el însuşi să candideze, Virgil Senopol a declarat: „Nu exclud o candidatură la Primăria Constanţa. Dar nu am stat să mă gândesc efectiv. Oricum, e o responsabilitate foarte mare“.
Ce şanse reale ar avea însă un candidat independent? Constanţa nu este, totuşi (poate nu încă), oraşul în care societatea civilă să… dărâme munţii. ONG-urile, voluntarii, grupurile civice nu au reuşit până la acest moment să influenţeze decisiv vreun proiect al actualei administraţii locale, în sensul în care să determine vreo repoziţionare a factorilor de decizie ai municipalităţii, atunci când hotărârile acesteia din urmă nu aveau în prim-plan interesul cetăţeanului. Iar asta în pofida numeroaselor eforturi pe care societatea civilă le-e depus în ultimii doi ani.
Cu toate acestea, în ultimul timp se vorbeşte constant despre un candidat independent la mandatul de primar, candidat care ar avea, probabil, şi susţinerea mediului de afaceri constănţean.
În momentul de faţă, pentru alegerile din vara lui 2016 se vehiculează numele a 12 candidaţi. Nu este exclus să apară însă şi un candidat (relativ) independent, susţinut de societatea civilă. Este însă prea puţin probabil ca, fără un partid în spate, fără „infrastructură“ politică, un independent să aibă şanse reale de câştig, cu atât mai mult cu cât vorbim despre alegeri locale într-un singur tur.
Vom face, în cele ce urmează, o trecere în revistă a celor 12 nume de posibili candidaţi pentru mandatul de primar al municipiului Constanţa.
Primăria Constanţa, un soi de Fata Morgana pentru PNL
În PNL Constanţa se vorbeşte, din primăvara acestui an, despre patru posibili candidaţi: Robert Boroianu, copreşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa, Ovidiu Cupşa, directorul CERONAV, fost consilier în Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa, Iustin Fabian Roman, consilier în CLM Constanţa, care provine însă din vechiul PDL, şi europarlamentarul PNL Ramona Mănescu, fost ministru al Transporturilor în guvernarea USL. Patru liberali ce râvnesc la mandatul de edil-şef. Patru liberali care vor să reuşească ceea ce PNL Constanţa n-a fost în stare (sau nu şi-a dorit realmente) până acum: să-l dea jos pe Mazăre de la conducerea Primăriei Constanţa. Despre PNL Constanţa se afirmă, chiar şi la momentul actual - când contextul viitoarelor alegeri se conturează mai uşor ca niciodată - că nu este tocmai interesat să câştige mandatul de primar şi că va proceda aşa cum a făcut-o la alegerile trecute, mimându-şi, de fapt, rolul de opozant al PSD în cursa electorală.PSD Constanţa, în căutarea candidatului perfect
Deşi toată lumea dă ca sigură candidatura lui Decebal Făgădău la Primăria Constanţa în alegerile locale din 2016, social-democratul, lider al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, nu a confirmat încă această candidatură. Nici nu o va face până la finalul acestui an, aşa cum, de altfel, a şi afirmat public. Chiar dacă, de când asigură conducerea municipalităţii constănţene, se remarcă mai multe schimbări la nivelul comunicării dintre administraţia locală, pe de o parte, şi societatea civilă şi mass-media, de cealaltă parte, Decebal Făgădău este perceput în continuare drept succesorul lui Radu Mazăre, fostul primar demisionar al Constanţei.Făgădău nu pare însă a-şi dori o viitoare candidatură. Nu cu orice preţ. Poate de aceea a şi aruncat pe piaţă numele lui Nicolae Nemirschi - fost viceprimar al Constanţei şi fost ministru al Mediului - drept posibil aspirant la mandatul de edil-şef al Constanţei. Evident, Nemirschi nu a confirmat această candidatură şi nici nu o va face. Fostul viceprimar al Constanţei s-a „dezactivat“ din punct de vedere politic şi nu mai este nici măcar membru al PSD Constanţa.
„Am intrat cu un singur gând în politică: să fiu primarul Constanţei“
Deşi UNPR defilează la braţ cu PSD, atât la nivel naţional, cât şi local - aspect reiterat recent, în contextul alegerilor interne din PSD Constanţa, de Gheorghe Lipoveanu, liderul Organizaţiei Judeţene a UNPR - dorinţa de a candida pentru mandatul de primar al Constanţei nu s-a atrofiat în interiorul UNPR Constanţa. Deputatul Florin Gheorghe mărturisea, în primăvara acestui an, că nu este exclus să candideze la proximele alegeri locale. „Nu fac un secret din faptul că, în 1998, am intrat cu un singur gând în politică: să fiu primarul Constanţei. Deci, este posibil să candidez la alegerile locale din 2016“, spunea deputatul UNPR de Constanţa, fost candidat la conducerea Consiliului Judeţean Constanţa, din partea Alianţei pentru Constanţa).„E nevoie de oameni care să respecte acest oraş“
Un alt posibil aspirant la mandatul de primar al Constanţei este Mihai Petre, coordonatorul M10 Constanţa. Fostul consilier judeţean PDL intenţiona să candideze şi la alegerile locale din 2012, dar tensiunile din interiorul partidului nu i-au permis. Mihai Petre susţine la momentul actual că, în opinia sa, în administraţia din Constanţa „este nevoie de o schimbare, este nevoie de oameni noi. E nevoie de oameni care să respecte acest oraş, de o administraţie deschisă către cetăţean, nu către grupuri de interese“. „Vreau să readuc Constanţa în topul oraşelor din România“, a declarat Mihai Petre. Totuşi, fostul consilier judeţean este perfect conştient că nu are şanse reale în cursa pentru Primărie, pentru că nu are în spate un partid puternic, consolidat.O candidatură ca o glumă?
La începutul lunii iunie, Dumitru Coiciu, directorul adjunct al RATC Constanţa, a anunţat că se gândeşte să intre, şi el, în cursa pentru mandatul de primar al Constanţei: „Candidez la Primăria Constanţa, ca independent. Şi ce dacă nu câştig... Vreau să mă înscriu şi pentru Primărie, şi pentru Consiliul Local. Măcar de-acolo să zbier. Nu vezi că nu zbiară nimeni în oraşul acesta?!“, declara Coiciu. Deşi anunţul său pare o glumă, directorul adjunct al RATC susţine că este cât se poate de serios. Cum însă până la alegerile locale din 2016 mai este, rămâne de văzut dacă Dumitru Coiciu se va ţine de cuvânt cu privire la această candidatură.Ecologist, avocat anti gaze de şist, în cursa pentru Primăria Constanţa
Avocatul Dumitru Bădrăgan, preşedintele Organizaţiei Judeţene a Partidului România Unită (PRU), fost aspirant la fotoliul de preşedinte al CJC, s-a decis să candideze pentru Primăria Constanţa. Bădrăgan şi-a consolidat, de-a lungul timpului, imaginea de ecologist, dar şi pe cea de avocat anti gaze de şist. Vrea să intre în cursa alegerilor locale de la anul pentru că este de părere că interesele cetăţeanului şi proiectele locale trebuie să fie promovate prin oameni care să se implice realmente la nivel local, şi nu prin oameni numiţi de aşa-zisele partide-căciulă, de la Bucureşti, aşa cum le-a catalogat analistul politic Vasile Dâncu.„Nu exclud o candidatură la Primăria Constanţa“
Şi PSRO, partidul înfiinţat de senatorul Mircea Geoană, va avea candidat pentru Primăria municipiului Constanţa. Potrivit declaraţiilor lui Virgil Senopol, liderul Organizaţiei Judeţene a PSRO Constanţa, formaţiunea politică intenţionează chiar să aibă propriii candidaţi în toate cele 70 de administraţii locale din judeţ. Asta, deşi PSRO a reuşit, până în prezent, să-şi pună la punct organizaţii locale în doar 35 dintre localităţi.În ceea ce priveşte un candidat al PSRO pentru mandatul de edil-şef, Senopol a mărturisit că partidul nu a luat încă o decizie, dar că se discută pe marginea mai multor nume. Întrebat dacă se gândeşte el însuşi să candideze, Virgil Senopol a declarat: „Nu exclud o candidatură la Primăria Constanţa. Dar nu am stat să mă gândesc efectiv. Oricum, e o responsabilitate foarte mare“.
Independentul
Nu mai puţin important, nu este deloc exclus ca societatea civilă din Constanţa, diverse asociaţii non-guvernamentale şi grupuri civice „să scoată din joben“ un candidat independent pentru mandatul de primar al Constanţei, mai ales pe fondul unei nemulţumiri profunde pe care electoratul o resimte faţă de clasa politică.Ce şanse reale ar avea însă un candidat independent? Constanţa nu este, totuşi (poate nu încă), oraşul în care societatea civilă să… dărâme munţii. ONG-urile, voluntarii, grupurile civice nu au reuşit până la acest moment să influenţeze decisiv vreun proiect al actualei administraţii locale, în sensul în care să determine vreo repoziţionare a factorilor de decizie ai municipalităţii, atunci când hotărârile acesteia din urmă nu aveau în prim-plan interesul cetăţeanului. Iar asta în pofida numeroaselor eforturi pe care societatea civilă le-e depus în ultimii doi ani.
Cu toate acestea, în ultimul timp se vorbeşte constant despre un candidat independent la mandatul de primar, candidat care ar avea, probabil, şi susţinerea mediului de afaceri constănţean.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Crinutza 09 Jul, 2015 12:32 Daca toata lumea l ar cunoaste pe Mihai Petre cum il cunoastem noi apropiati ,ar avea mari sanse de castig! Cel mai sincer om si corect! Succes MIHAI PETRE! Si chiar ai sanse!
- Catalina Stoleru 09 Jul, 2015 11:16 Iar vin oamenii lui Mazare peste noi, cel putin Fagadau care a fost mana lui dreapta atata timp. Trebuie sa avem grija pe cine alegem!
- 12 candidati ? 09 Jul, 2015 10:05 12 candidati care nu cred ca sunt in stare de ceva.Deocamdata,cu adevarat,de treburile adevarate ale primariei,PENTRU OAMENI,se ocupa altcineva,OAMENILOR care le pasa si care nici macar nu sunt incadrati in primaria Constanta.