Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:56 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

21 mai - Ziua municipiului Constanța. Inițiator, Nicușor Constantinescu. Prima manifestare-participare record. Programul manifestărilor din acest an!

ro

21 May, 2021 00:00 3586 Marime text
  • Data de 21 mai a fost declarată Ziua municipiului Constanţa prin HCML nr. 116/2002 a Consiliului Local Municipal Constanţa
  • Inițiatorul proiectului a fost Nicușor Constantinescu, pe atunci consilier local independent
  • Consiliul Local Municipal a decis ca de ziua orașului să fie cinstită în aceeași zi cu cea a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, de numele căruia se leagă și actuala denumire a cetății
  • Împăratul bizantin a fost cel care a decis extinderea aşezării Tomis cu noul oraş Constantiana, după numele surorii sale
  • Primele manifestări dedicate Zilelor Constanţei au avut loc, aşadar, în 2002, între 18 şi 21 mai
  • La momentul respectiv au fost organizate acţiuni artistice, culturale, istorice şi religioase, demonstraţii sportive, concursuri şi serbări populare
  • Peste 20.000 de persoane au participat la concertul organizat de municipalitate în Portul Tomis
  • Anul acesta, în perioada 21-23 mai, vor fi organizate o serie de activități cu prilejul Zilei Constanței


Data de 21 mai a fost declarată Ziua municipiului Constanţa prin HCML nr. 116/2002 a Consiliului Local Municipal Constanţa.
 În expunerea de motive, inițiatorul, Nicușor Constantinescu, pe atunci consilier local independent, explica de ce 21 mai trebuie să devină Ziua Constanței, astfel: Sfântul Împărat Constantin cel Mare, de numele căruia se leagă și actuala denumire a cetății Tomis, este cinstit de locuitorii Constanței, fiind considerat ocrotitorul orașului. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe marele împărat Constantin şi pe mama sa, Elena, în fiecare an, pe 21 mai.

Împăratul bizantin Constantin I a fost cel care a decis extinderea aşezării Tomis cu noul oraş Constantiana, după numele surorii sale.
De numele lui Constantin cel Mare se leagă și decretul de libertate acordat creștinismului în anul 313, la Milano”.
De-a lungul celor 19 ani, au existat și momente când Zilele orașului Constanța nu au fost sărbătorite din lipsă de chef a autorităților sau pentru că s-au dorit economii la buget.
Primele manifestări dedicate Zilelor Constanţei au avut loc, aşadar, în 2002, între 18 şi 21 mai.

La momentul respectiv au fost organizate acţiuni artistice, culturale, istorice şi religioase, demonstraţii sportive, concursuri şi serbări populare.
Primăria Constanţa susţinea atunci că, în seara zilei de 21 mai 2002, peste 20.000 de persoane au participat la concertul organizat de municipalitate în Portul Tomis.
Festivităţile din primul an în care a fost organizat evenimentul au fost considerate ca fiind „un real succes, datorat atât eforturilor organizatorilor, cât şi publicului entuziast“.
 


Programul evenimentelor de anul acesta

Anul acesta, în perioada 21-23 mai, vor fi organizate o serie de activități cu prilejul Zilei Constanței.
Constănțenii sunt invitați la Muzeul de Artă Populară Constanța, unde este prezentată publicului expoziția de icoane vechi, de secol XIX, „Sfinții Împărați Constantin și Elena, protectorii Constanței”.

Expoziția reunește icoane pe lemn, realizate în ateliere urbane și rurale, împărțite în mai multe registre compoziționale, unul dintre aceste registre fiindu-le dedicat sfinților sărbătoriți pe 21 mai, precum și o icoană cu ferecătură, în care apar Împăratul Constantin și mama sa, Elena.
Vernisajul este deschis până pe data de 23 mai și poate fi vizitat în intervalul orar 09:00-17:00.
În toată această perioadă, spațiul virtual va găzdui o serie de acțiuni.


Pagina de Facebook a Primăriei se va transforma în vocea comunității, un mediu care încurajează creativitatea și dialogul.
Vineri, 21 mai, pe pagina de Facebook a Primăriei Constanța vor fi prezentate mesajele transmise de către oficialitățile din orașele înfrățite.
Iar surprizele nu se opresc aici. În acest weekend, pe pagina de socializare vor fi postate materiale video cu tematica „Mesajul meu pentru Constanța” și „Orașul viitorului”, realizate de elevi. Tot în mediul online vor fi transmise dezbateri cu tema „Orașul tinerilor” și mesaje ale elevilor olimpici.

Activitățile sportive nu lipsesc din programul evenimentelor care au loc în acest an cu prilejul Zilei Constanței. Vineri, 21 mai, constănțenii sunt invitați să se bucure de vremea frumoasă sau să asiste la acțiunile sportive care sunt organizate în orașul nostru.

Astfel, de la ora 17:00, pe lacul Tăbăcărie se va desfășura un concurs cu caiace de agrement, având ca punct de plecare baza nautică a salvamarilor de lângă City Park Mall.
Mai târziu, de la ora 18:30, activitățile sportive se mută în cartierul Santa Maria Bay, unde va avea loc acțiunea „Plimbare cu bicicleta prin Constanța” pe traseul strada Jean Constantin, strada Ilarion Ciobanu, strada Publicist Constantin N. Sarry, strada Jean Constantin. Pentru buna desfășurare a evenimentului sportiv, se vor lua măsuri de siguranță în sensul delimitării spațiului pentru participanții neconcurenți și a traseului competiției.

De la ora 19:00, iubitorii de sport sunt așteptați la o clasă de zumba aerobic.
Evenimentele sportive vor avea loc cu respectarea normelor legale în vigoare pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Acțiunile sunt organizate de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța și Primăria Municipiului Constanța, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Facultății de Educație Fizică și Sport, Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din Constanța, Clubului Județean de Ciclism Constanța,  Cora City Park Mall și Nutrifit Studio Gym.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii