De azi avem căldură. O fi bine, o fi rău... Ar putea scăpa constănţenii de gigacaloria-monstru?!
De azi avem căldură. O fi bine, o fi rău...: Ar putea scăpa constănţenii de gigacaloria-monstru?!Săptămâna trecută, Uniunea Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa a organizat o întâlnire cu conducerea RADET, cu reprezentanţi ai primăriei, dar şi cu Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat a Asociaţiilor de proprietari. „I-am întrebat pe oameni: cum puteţi sta atât de linişti când veţi plăti atât de mult la întreţinere la iarnă? Voi plătiţi 340 de lei, dar uitaţi un principiu care spune: Cere şi ţi se va da. La Ploieşti gigacaloria este 160 de lei. Cum? Cu grijă! Preţul de producţie este de 240 de lei, dar populaţia plăteşte 160. Asta este greşeala oricărui sistem, să îi elimini pe cei buni platnici şi să te bazezi pe cei care nu au bani. Normal, păstrând un preţ ridicat al gigacaloriei, cei care dispun de bani se vor debranşa şi îşi vor pune centrale de apartament, iar cei care nu dispun de bani nu vor avea oricum să dea către RADET sau CET. Aşa că sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice va pica. Dacă ies cei bogaţi din sistem, cei săraci vor plăti o gigacalorie mai scumpă. Sistemul este o bătaie de cap pentru oricine. Mai simplu este să-l distrugi, nu? Dacă nu dai subvenţii se eliberează bani pentru... borduri. Este o strategie. Nimănui nu îi convine predictibilitatea la cheltuirea banului public", consideră Mihai Mereuţă.
„Tot ce este de stat este bun de căpuşat"
Iar noi avem exemplul clar: numărul constănţenilor debranşaţi de la sistemul centralizat pentru a-şi monta centrale proprii. Măcar ai căldură când şi cât vrei, dar şi apă caldă fără celebrele două săptămâni de revizie în toiul verii. Probabil că şi financiar este mai avantajos. Este adevărat, primarul Radu Mazăre a declarat în nenumărate dăţi că refuză să acorde subvenţii „celor bogaţi", luând în considerare doar o anumită bucată de populaţie, cu un anumit venit. Restul... Dumnezeu cu mila. „Constanţa ar fi trebuit să aibă un sistem mixt. Deja, Uniunea Europeană descurajează sistemul individual de încălzire, iar noi distrugem sistemul centralizat. Dacă într-o iarnă cade gazul, cade curentul, CET-ul furnizează căldură, trece pe păcură, dar centrala de apartament se opreşte, iar oamenii mor de frig în case. Trebuie făcute investiţii, cu termene precise, să ştie cetăţenii pentru ce dau banii. La Iaşi, la Ploieşti, s-a concesionat acest serviciu, iar, surprinzător, oamenii plătesc mai puţin. De tot ce este de stat se alege praful şi este bun de căpuşat", mai spune preşedintele Ligii Habitat. „RADET Constanta face apel pe această cale către toţi consumatorii de energie termică în sistem centralizat din Municipiul Constanţa să îşi ia măsurile ce se impun pentru a preîntâmpina eventualele disfuncţionalităţi în furnizarea agentului termic. Orice probleme apărute la nivelul instalaţiilor termice aflate în proprietatea consumatorilor, pot fi anunţate de către aceştia la punctul termic la care sunt arondaţi sau la dispeceratul RADET Constanţa care funcţionează în regim non-stop, la numărul de telefon 0241.616.792. Menţionăm că începând cu luna noiembrie, persoanele cu venituri reduse beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinţei acordate atât de la bugetul de stat cât şi de la bugetul local, în baza solicitărilor depuse de către aceştia la sediul Primăriei Municipiului Constanţa din strada Ecaterina Varga", se arată într-un comunicat al RADET.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- fara nume 01 Nov, 2012 09:42 Probabil ca NU.De ce?Pentru ca se trateaza EFECTUL si NU CAUZA.Este o fervoare de a pune centrale,a mai pune o haina in plus ca e criza si a fost maica uragan...Dar nu se intreaba poporul unde merg banii alocati pentru subventii si ce probitate morala au cei care vor sa ne imparta ,ca pe oi in BOGATI si SARACI!