Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:45 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Che Guevara - simbolul „revoluţiei" de la Constanţa (?!)

ro

22 Jan, 2012 20:00 4800 Marime text

cap_1.jpg„Imbecilule, nimic nu este imposibil în această viaţă, totul este posibil, imposibilităţile şi le creează omul singur şi tot el trebuie să le depăşească!" (Ernesto Che Guevara)

„Gherila" lui Radu Mazăre a luat cu asalt, săptămâna trecută, capitala.

Cu berete roşii şi haine kaki, tinerii constănţeni au făcut furori şi au atras atenţia tuturor. Dar ce exemplu au aceşti tineri în lupta pe care o duc din convingere sau dintr-o revoltă ce le este indusă?! Cu firea sa revoluţionară şi cu poveştile despre evenimentele din decembrie '89, cu plimbările prin America de Sud, primarul Radu Mazăre a obişnuit pe toată lumea cu imaginea sa de luptător cu haine de armată, beretă roşie şi maşini de război. După chipul şi asemănarea sa, tinerii care-l văd ca pe un model demn de urmat i-au copiat nu numai ideile, ci şi ţinuta. Dar oare ştiu ce reprezintă simbolurile ce ne fac să ne gândim la faimosul „el Comandante" Che Guevara?

 che_-_Radu_Mazare.jpg


Nu este greu să afli realitatea sau legendele despre celebrul revoluţionar. Trebuie doar să cauţi pe Wikipedia (http://ro.wikipedia.org/wiki/Che_Guevara). Ce ne spune cea mai mare enciclopedie online?!
Ernesto Guevara s-a născut în 1928 în Rosario, Argentina. A studiat medicina la Universitatea din Buenos Aires. În 1955 s-a alăturat, în Mexic, revoluţiei cubaneze a lui Fidel Castro. Nu era un individ prea puternic din punct de vedere fizic, suferind de astmă. Cu toate acestea, a practicat karate şi alpinism, escaladând vârful Iztaccihuatl, care măsura peste 5.000 de metri. În 1956, 88 de oameni au atacat Cuba pentru a detrona guvernul generalului Fulgencio Batista. Atunci s-a „născut" aşa numita mişcare de la 26 iulie.

„Valorez mai mult viu decât mort!"



Che.jpg„Pentru meritele sale, Castro îi dă lui Guevara gradul de el Comandante, cel mai înalt din cadrul gherilei, şi îi conferă, la 29 de ani, Steaua José Martí, pe care Guevara o va pune pe bereta sa neagră", spune Wikipedia. Aşa că, vedeţi voi, revoluţionari tineri ai Constanţei, bereta era, dar nu roşie, ci neagră! Probabil că roşul comunist al mişcării lui Castro a rămas în memoria colectivă ca fiind culoarea beretei lui Che. Dar realitatea era alta.
Această imagine a revoluţionarului cu beretă şi stea va deveni celebră în lumea întreagă datorită fotografului cubanez Alberto Korda, autorul acesteia. După cucerirea puterii, la 9 ianuarie 1959, primeşte cetăţenia cubaneză, printr-o lege specială. Denumit revoluţionar marxist, Che Guevara devine în 1959 comandantul închisorii Cabana. Timp de şase luni, între 2 ianuarie şi 12 iunie 1959, au fost executaţi acolo cel puţin 156 de prizonieri, în majoritate politici. Documentele vremii, inclusiv declaraţii confidenţiale făcute de Guevara, sugerează chiar câteva mii de victime, mai spune Wikipedia.
Trimis de Castro prin lume, Guevara pledează pentru radicalism total în lupta împotriva imperialismului american. Lansează faimosul îndemn antiamerican: „Să creăm noi Vietnamuri!". Nu a fost agreat de Moscova. Armata sa de gherilă îşi ia numele de ELN (Ejército de Liberación Nacional - Armata Naţională de Eliberare)
Che este capturat împreună cu Simón Cuba Sarabia. S-a predat după ce a fost rănit la picior, iar puşca deteriorată de un glonţ. Conform soldaţilor bolivieni, el ar fi strigat: „Nu mai trageţi! Sunt Che Guevara şi valorez mai mult viu decât mort!". A fost executat pe 9 octombrie 1967. Fidel Castro, pe de altă parte, a avut o traiectorie mult mai fericită. După detronarea unei dictaturi, a ajuns la rândul său unul dintre cei mai de temut dictatori ai lumii.
În schimb, în urma lui Che Guevara a rămas legenda şi celebra melodie „Hasta siempre comandante Che Guevara" compusă în 1965 de Carlos Puebla. Una dintre preferatele revoluţionarului care conduce Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii