Academicianul Marian Gomoiu, sărbătorit de comunitatea științifică ZIUA de Constanța i-a oferit o plachetă aniversară (galerie foto)
Academicianul Marian Gomoiu, sărbătorit de comunitatea științifică: ZIUA de Constanța i-a oferit o plachetă
02 Sep, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
4833
Marime text
În deschiderea lucrărilor conferinței naționale organizate de Sanatoriul balnear și de recuperare Techirghiol, a fost omagiat academicianul Marian Gomoiu, la împlinirea vârstei de 80 de ani.
A devenit o tradiție ca publicația noastră să dedice spații largi și o atenție deosebită personalităților Dobrogei care au împlinit venerabila vârstă de 80 de ani. A fost mai întâi tenorul de reputație mondială Vasile Moldoveanu, apoi soprana Aida Abagief, și iată că a venit rândul singurului academician în viață născut în Dobrogea, trăind în Dobrogea, dedicându-și munca Dobrogei, Marian Traian Gomoiu.
Biolog și geograf, unul dintre cei mai activi cercetători ai Mării Negre din ultimele cinci decenii, o reputată personalitate științifică cunoscută și recunoscută de comunitatea internațională.
La Cala de Cultură „Constantin Tănase” din Techirghiol, într-o audiență aleasă, compusă din reputați oameni de știință, sărbătoritului i s-au înmânat medalia și placheta aniversară emise de publicația ZIUA de Constanța special cu acest prilej. I-au mai fost conferite plachete și diplome din partea Sanatoriului balnear și de recuperare Techirghiol, din partea Universității „Carol Davila” București.
Într-o mărturisire de credință, academicianul Gomoiu spunea: „Au trecut peste 35 de ani de când caut să înțeleg și să descifrez tainele mării de lângă noi, o perioadă care, de fapt, acoperă mai mult de jumătate din vârsta oceanologiei românești instituționalizate. M-am ocupat cu precădere de studiul ecologic al Mării Negre, de fabuloasa lume vie din mare, de acea lume mirifică cunoscută de cei mai mulți doar în spectacularul ei, grație lui Jules Verne sau lui Jacques Yves Cousteau; studiind viețuitoarele din adâncuri ca ecolog, mi-am propus ca deviză un principiu potrivit căruia «nimic din ceea ce aparține mării nu trebuie să-mi fie străin».
Ce-am făcut în toți acești ani? Foarte mult față de condițiile pe care le-am avut, extrem de puțin din ceea ce s-ar fi putut realiza dacă puterii noastre spirituale și fizice i s-ar fi asigurat laboratoare, nave de cercetare, echipamente, materiale, biblioteci - facilități moderne pe care colegii noștri din străinătate, nici mai dotați, nici mai cuminți și nici mai frumoși, le-au avut din plin.”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii