Achiziţiile care i-au adus lui Constantinescu dosarele penale Contractele încheiate de CJC între 2012 şi 2014 (IV) (document)
Achiziţiile care i-au adus lui Constantinescu dosarele penale: Contractele încheiate de CJC între 2012 şi 2014
04 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
4865
Marime text
La final de legislatură, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a publicat pe site-ul propriu toate contractele atribuite în perioada 2004 - 2016. Din lista de contracte este lesne de observat care sunt societăţile ce au fost abonate în fiecare an la contracte cu bani publici. Însă CJC nu a publicat sumele finale ale contractelor şi nici modalitatea de atribuire, motiv pentru care solicităm noii conduceri a instituţiei să remedieze această situaţie, pentru buna informare a cetăţenilor judeţului Constanţa.
1.153 de contracte a încheiat şi derulat Consiliul Judeţean Constanţa în perioada 2004 - 20.05.2016 cu diverse societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, dar şi cu Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. Cele mai multe contracte au fost încheiate în anul de graţie 2009 - 184. Şi anul 2013 a fost unul fructuos pentru cei care au încheiat cele 110 contracte cu CJC, dar şi anii 2011 şi 2014, cu câte 104. În ediţia de astăzi, vă prezentăm contractele atribuite în perioada 2012 - 2014, dar şi câteva informaţii relevante legate de firmele care au avut mai mult de două contracte derulate anual cu administraţia judeţeană. În această perioadă (2012 - 2014), Consiliul Judeţean Constanta a atribuit contracte în valoare de peste 44 milioane de euro, unele dintre acestea făcând obiectul dosarelor penale ale fostului preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu.
Expertissa, Mira Telecom, Deltamed SRL, Abral Art Product, Mobiton, Betco şi Structural ING, contractele anului 2012
În 2012, Consiliul Judeţean Constanţa a aruncat cu sutele de miliarde de lei vechi. Printre societăţile beneficiare ale acestor contracte, amintim din nou de Expertissa Constanţa SRL, Mira Telecom SRL, Deltamed SRL, SC Proiect SA, CEC Bank, SC Betco SRL, Marca Telecom SRL, RAJDP, Silva Sistems SRL, Alfa Vega SRL, Sigma APS Construct SRL, Tomis Rent SRL, SC AMMA General SRL, Al Stom Company SRL, Eurodidactica SRL, NS Copiers SRL, Mobitom SA, Staff SRL, Structural ING, Consult Primo Partener SRL, Top Sistems SRL.Potrivit datelor publicate pe SEAP, Expertissa a câştigat de la începutul anului până în prezent patru contracte de la CJC, în valoare de 1.161.637 de lei, pentru furnizarea diferitelor consumabile, dar şi pentru achiziţie dotări aferente proiectului „Reabilitare, modernizare şi dotare la centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Techirghiol - Corpul C, în vederea înfiinţării unui centru de îngrijire şi asistenţă Techirghiol - România“.
Mira Telecom SRL şi Deltamed SRL au câştigat de la Consiliul Judeţean Constanţa un contract în valoare de 11.748.188 de lei pentru „Achiziţie de echipamente speciale de intervenţie pe timp de iarnă, echipamente de stingere a incendiilor şi echipamente de acordare a primului ajutor, în cadrul proiectului «Sustenabilitate, Mobilitate, Accesibilitate în Regiunea Transfrontalieră Constanţa»“. Mira Telecom SRL este aceeaşi societate care a câştigat în octombrie 2008 un contract de 420.000 de lei fără TVA prin care s-a angajat să livreze Aeroportului din Mihail Kogălniceanu un detector de urme de explozivi.
Potrivit Registrului Comerţului, societatea are sediul social în Bucureşti, pe strada Doamna Ghica, Sector 2. Firma îi are ca asociaţi pe Stelian Ilie şi pe Dănuţ Florin Modoran, administrator şi asociat fiind Dragoş Băsmăluţă. Societatea are şase puncte de lucru în Otopeni, Cluj-Napoca, Craiova, Bran, Bacău şi Bucureşti - Sectorul 6. Deltamed SRL are sediul social în judeţul Cluj, municipiul Cluj-Napoca, acesta fiind situat pe Calea Mănăştur. Vasile Dan Gorgan este asociat unic, administratorii societăţii fiind Georgeta Daniela Gavrilă şi Răzvan Adrian Topârcean.
SC Proiect SA a luat şi ea bani de la CJC. SC Proiect SA, fostul Institut de Proiectări, care îi are ca asociaţi pe Costin Pitu şi pe Sorin Zaif, a bătut palma cu CJC pentru un contract în valoare de 44.175 de lei, care vizează servicii de asistenţă din partea proiectantului în cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa - Policlinica 2“.
Consiliul Judeţean Constanţa a accesat în anul 2012 şi trei credite, toate la CEC Bank, după cum urmează: în data de 13 iunie i-a atribuit CEC Bank contractul privind contractarea unei linii de finanţare în valoare de 10.000.000 de euro, pe o perioadă de patru ani, în vederea asigurării resurselor financiare necesare finanţării proiectelor din fonduri post-aderare; pe 15 mai, CEC Bank câştigă contractul privind contractarea unei finanţări rambursabile în valoare de 5.600.000 de euro pentru achiziţie de echipamente şi aparatură medicală necesare dotării Secţiei de Ortopedie, Traumatologie şi Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa; tot în data de 16 mai, instituţiei bancare îi este atribuit şi contractul privind suplimentarea de servicii de finanţare în valoare de 1.100.000 de euro, pentru achiziţia de echipamente şi aparatură medicală necesare dotării Secţiei de Ortopedie, Traumatologie şi Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Şi tot în 2012, apare în peisaj o nouă firmă - Betco SRL -, cu sediul pe strada Oborului nr. 22, o societate înfiinţată în 2006. Unic asociat şi administrator este Cristian Iulian Iliescu. Firma a câştigat în 2012 contractul pentru „Servicii dirigenţie şantier pentru lucrările de C+M+I, amenajarea şi protecţia mediului şi dotări independente aferente proiectului „Reabilitarea infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa“, în valoare de 72.200 de lei.
Şi în 2012, revine societatea Tomis Rent SRL. Aceasta a fost înfiinţată în anul 2004, având ca obiect de activitate „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“. Asociaţi în societate sunt Viorel Popescu şi Vasilica Popescu. Administratorul societăţii este Viorel Popescu. În anul 2010, societatea a înregistrat un profit brut de 1.909.457 de lei. Firma a câştigat anul acesta contractele pentru „Furnizare fructe cu ocazia sărbătorilor de Paște“, în valoare de 159.800 de lei, şi pentru „Furnizare jucării şi articole de îmbrăcăminte pentru acţiunea Pomul de Crăciun 2011“, în valoare de 230.000 de lei.
Suntem în continuare la anul 2012, când Consiliul Judeţean Constanţa a atribuit contractul privind „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea corpului A al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Techirghiol“ societăţii Mobitom SA. Societatea s-a angajat să execute lucrarea contra sumei de 167.849 de lei fără TVA. Aceeaşi firmă a primit şi contractul privind „Lucrările suplimentare în cadrul contractului de execuţie nr. 15946/22.08.2011 - Lucrări de C+M+I, Amenajări teren şi protecţia mediului aferente proiectului Reabilitare, modernizare şi dotare la centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Techirghiol“, în valoare de 97.543 de lei. SC Mobitom SA are ca acţionar, cu 98,678%, pe SC Five Holding SA, iar ca administratori, pe Valentin Ciuceanu, David Sişu şi Valentin Boroş.
În noiembrie 2012, Consiliul Judeţean Constanţa a atribuit un contract pentru lucrări suplimentare la contractul de execuţie „Revizuire panouri şi amenajare acces Pavilion Expoziţional Constanţa“. Contractul a fost atribuit către aceeaşi Mobitom SA.
Bani în 2012 au ajuns şi la Structural ING, o societate care a tot câştigat contracte la Consiliul Judeţean Constanţa. În 2012, acordă consultanţă pentru proiectul „Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani“. SC Structural Ing SRL este deţinută de Constantin Stanciu, membru PSD Constanţa.
Consiliul Judeţean Constanţa a atribuit în 2012 şi contractul pentru „Servicii de dirigenţie de şantier pentru lucrările de C+M+I, reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani“. Contractul a fost câştigat de SC Consult Primo Partner SRL, societate cu sediul pe strada Liliacului din Valu lui Traian. Unic asociat şi administrator al businessului este Alexandru Drăgan.
În toamna anului 2012, Consiliul Judeţean Constanţa a publicat anunţul de atribuire a unui contract în valoare de peste 152 de mii de euro privind servicii de proiectare arhitectură şi inginerie pentru „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“.
Atribuirea contractului s-a făcut prin licitaţie deschisă. Criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, potrivit CJC. Contractul a fost atribuit către SC Abral Art Product SRL, firma arhitectului Aurel Ion Botez.
În noiembrie 2012, Consiliul Judeţean achiziţionează un elicopter medicalizat şi servicii de instruire de la Eurocopter România. Elicopterul a fost achiziţionat pentru proiectul „Equipment to Save Our Lives“ în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013, în vederea intervenţiei în situaţii deosebite pentru salvarea de vieţi omeneşti în judeţul Constanţa, România, şi districtul Dobrich, Bulgaria.
2012 - 87 de contracte plătite de Consiliul Judeţean
În 2012, bani de la Consiliul Judeţean au mai ajuns şi la alte societăţi comerciale: SC Top Systems, pentru furnizare de laptopuri wireless, Topocad, pentru realizare cadastre, la Best Electric, pentru proiectare Delfinariu, la Mara Construct, pentru lucrările de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, la Keil Brau SRL, pentru expertiză la Pavilionul Expoziţional, la Fresh Promotion, pentru organizare evenimente, precum şi la o serie de case de avocatură, pentru consultanţă juridică. Totodată, CJC a externalizat şi biroul de presă şi a încheiat un contract în acest sens cu PFA Diceanu Constantin, pentru servicii de comunicare.Alfa-Bit, Lima Prod-Prest, News Dobrogea şi Tehno Electro Medical şi Mobitom, contractele anului 2013
Contractele anului 2013 ajung tot în sfera unor apropiaţi ai conducerii Consiliului Judeţean Constanţa. De pildă, SC Lima Prod Prest SRL a câştigat contractul pentru furnizare de standuri expoziţionale dotare Pavilion Expoziţional Constanţa. Lima Prod Prest are sediul pe IC Brătianu nr. 58, bloc A3, sc. A, etaj 10, ap. 43 şi are ca obiect principal de activitate, potrivit Registrului Comerţului, „activităţi de fotocopiere, de pregătire a documentelor şi alte activităţi specializate de secretariat“. Asociaţi în firmă sunt Marius Drăgoi şi Elena Georgescu. Marius Drăgoi a mai fost implicat în societatea Biaplast Term SRL, radiată în 2010.Pe 22 noiembrie 2013, CJC a cumpărat echipamente medicale pentru Spitalul Judeţean de la compania Tehno Electro Medical Company SRL. Din presa vremii, contractul a fost estimat iniţial la 1 milion de euro. În decembrie 2013, CJC achiziţionează celebrul pat multifuncţional pentru Spitalul Judeţean în valoare de 700 de euro. CJC a cumpărat atunci de la aceeaşi firmă un pat cu saltea şi un monitor pentru secţia neclinică de Chirurgie Generală a Spitalului Judeţean Constanţa, condusă din umbră directorul medical, dr. Mihnea Avram.
SC Tehno Electro Medical Company SRL, cu sediul în Cluj-Napoca, dar şi în Bucureşti, şi-a deschis un punct de lucru şi la Constanţa, în 2010. Aceasta are patru asociaţi, respectiv Oana Mirela Bucur, Bogdan Cristian Manea, aceştia figurând şi ca administratori, precum şi Bianca Cezara Manea şi Anca Daniela Manea.
În martie 2013, Consiliul Judeţean Constanţa a atribuit un contract pentru servicii de operare şi întreţinere a elicopterului (depozitare şi instruire paramedici) achiziţionat de la Eurocopter cu un an mai înainte. E vorba de servicii de transport aerian ocazional şi servicii de reparare şi de întreţinere a elicopterului care se prăbuşea în lacul Siutghiol pe 15 decembrie 2014.
Contractul din 2013 a fost atribuit către firma SC Regional Air Services SRL pentru 739.000 de euro. Contractul a fost reziliat în septembrie 2014, după cum au declarat la vremea respectivă atât vicepreşedintele CJC de la acea vreme, Cristinel Dragomir, cât şi administratorul firmei Regional Air Services SRL, Adrian Vasilache.
În aprilie 2013, CJC a contractat serviciile companiei SC Alfa-Bit SRL pentru realizarea documentaţiei necesare unui parc eolian în comuna Lumina. Reamintim că este una dintre acuzaţiile DNA la adresa lui Nicuşor Constantinescu, deoarece acesta a refuzat să pună în executare mai multe sentinţe judecătoreşti prin care era obligat să elibereze autorizaţii pentru construcţia unor parcuri eoliene finanţate de investitori privaţi. SC Alfa-Bit SRL aparţine omului de afaceri Ion Afendulis.
În august 2013, CJC a atribuia un contract subsecvent de lucrări asocierii dintre SC Mara Construct SRL - lider de asociere cu SC Petroconst SA. Contractul viza alimentarea cu energie electrică a Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani. Firma figurează la Registrul Comerţului cu un singur asociat, Maria Cătălina Lăpăduş, administrator fiind Constantin Dima. În ceea ce o priveşte pe asociata firmei Mara Construct, aceasta mai figurează ca asociat şi în SC Rafting Company SRL. Mai trebuie menţionat că Maria Cătălina Lăpăduş este fiica Sandei Ciocoiu, de la Conpress Holding, şi fina de cununie a lui Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al CJC.
În noiembrie 2013, Romair Consulting SRL câştigă contractul de consultanţă privind „asistenţă tehnică din partea proiectantului pe durata execuţiei proiectelor aferente Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Constanta“. Compania este deţinută de Dragoş Marian Boeru.
2013 - 110 contracte plătite de Consiliul Judeţean
110 contracte a încheiat CJC numai în 2013. Printre acestea, regăsim contracte încheiate şi cu următorii: Mobitom SA - lucrări Delfinariu şi lucrări modernizare Stare Civilă, Dice Comercial SRL - pentru realizare videoclip, Elimar Sani - pentru deratizare, Pomacost - pentru întreţinere de spaţii verzi, Simple Point - pentru consultanţă la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi, din nou, Expertissa Constanţa - pentru publicitate, organizare evenimente şi materiale promoţionale.HLB Freemark Audit, Donicris Company, Grand Art Construct, Pozitron, Tomis Rent şi dr. Palas Cristinel, contractele anului 2014
În anul de graţie 2014, Consiliul Judeţean Constanţa a finalizat trei proceduri de achiziţie. Tomis Rent SRL este beneficiarul acestor achiziţii din cadrul „Programului de susţinere a învăţământului preşcolar şi clasele 0-VIII din mediul rural al judeţului Constanţa, 2013-2017“. De la Tomis Rent SRL au fost cumpărate atât îmbrăcămintea şi încălţămintea, cât şi legumele, fructele şi jucăriile pentru cei mici. Societatea este deţinută de soţii sau rudele, în orice caz, Viorel Popescu şi Vasilica Popescu.În luna ianuarie a anului 2014, Consiliul Judeţean Constanţa a încheiat licitaţia publică privind realizarea Centrului multifuncţional educativ pentru tineret pentru o valoare mai mică decât cea estimată. În urma evaluărilor, lucrarea a fost adjudecată de societatea Donicris Company SRL, cu sediul în strada Aprodul Purice numărul 33, din Constanţa. Potrivit Monitorului Oficial, societatea este reprezentată de Nicuşor Olteanu, Valeriu Olteanu şi Mihaela-Liana Şucată. Firma are ca obiect de activitate lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Proiectul privind realizarea Centrului multifuncţional educativ pentru tineret este finanţat prin Programul Operaţional Regional şi are drept obiective specifice reabilitarea şi modernizarea Cinematografului „Republica“, precum şi dotarea centrului cu mobilier adecvat, sistem de proiecţie sală de cinema, sistem de lumini sală cinema, sistem de sunet sală cinema, laptopuri, video proiectoare, ecrane de proiecţie şi plasme. Centrul multifuncţional, care a primit numele regretatului actor Jean Constantin, nu funcţionează nici până la ora redactării acestui material. Ultima licitaţie viza dotarea acestui centru, după ce lucrările au fost întârziate peste termenul stabilit.
Tot în 2014, Consiliul Judeţean Constanţa a atribuit firmei Grand Art Construct SRL, în urma unei licitaţii publice, contractul aferent proiectului „Extinderea UAMS Agigea prin înfiinţarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer“. Obiectivul general al contractului viza extinderea unui corp de clădire al Unităţii de Asistenţă Medico-Socială de la Agigea, cu un alt corp, D+P+1E+M.
Societatea Grand Art Construct are sediul social în localitatea Feteşti din judeţul Ialomiţa, pe strada Sirenei nr. 8, iar obiectul principal de activitate vizează lucrările de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Firma îi are ca administratori şi asociaţi, cu procente egale, pe Adrian Horea Negrea şi pe Mihaela Negrea. La doar câteva luni de la înfiinţare, la 11 octombrie 2009, Grand Art Construct a câştigat licitaţia pentru reabilitarea grădiniţei din Satu Nou, pentru suma de 469.809,47 de lei. În 2011, Grand Art Construct a fost contractată de DPPJ pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a grădiniţei din comuna Agigea, pentru suma de 987.000 de lei. În 2012, societatea s-a ocupat de reabilitarea şi modernizarea grădiniţei din Lazu şi a Casei Tineretului din comuna Cobadin, lucrări în valoare de 1.239.810 lei. Anul 2013 a venit cu un alt contract pentru Grand Art Construct, în valoare de 602.301,83 de lei, ce vizează amenajarea unui punct de trecere la frontiera România-Bulgaria, din comuna Lipniţa.
HLB Freemark Audit SRL, din Bucureşti, şi-a adjudecat în 2014 contractul de audit pentru proiectul Capidava. La data depunerii ofertelor, dar şi în prezent, asociaţi în firmă sunt, încă de la înfiinţare, Ion Anton (49%) şi Elena Antonaru (51%), ambii fiind şi administratori în firma care se ocupă de „activităţi de contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniul fiscal“.
În 2007, firma înfiinţează un punct de lucru la Constanţa, pe strada Fulgerului nr. 34. În iunie 2014, asociaţii au decis prelungirea valabilităţii punctului de lucru din Constanţa pentru zece ani. În februarie 2015, firma HLB Freemark Audit SRL îşi schimbă denumirea în Freemark Audit SRL.
În 2014, contractul pentru serviciile de medicină a muncii a fost câştigat de Pozitron Medical Investigation SRL, care are ca asociat persoană juridică firma SC Talmage Overseas LTD, cu sediul social în Cipru (Nicosia) şi asociat persoană fizică pe Elvira Mihaela Tănase Gherasim, care are şi calitatea de administrator al firmei. Gherasim este o apropiată a fostei triplete care a condus timp de 12 ani Constanţa - Strutinsky - Mazăre – Constantinescu -, aceasta având calitatea de cenzor supleant la Pomacost SA, una dintre firmele care au câştigat numeroase licitaţii cu Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa.
2014 - 82 contracte plătite de Consiliul Judeţean
Anul 2014 a însemnat şi alte contracte încheiate de Consiliul Judeţean. Regăsim din nou societatea Lima Prod Prest - publicitate Centrul Ovidiu, iarăşi Betco SRL, pentru dirigenţie de şantier Centrul Tomis, nelipsita Heraconi SRL - contract pentru curăţenie în spaţiile Consiliului Judeţean, din nou Expertissa Constanţa, contract subsecvent pentru Marca Telecom, de continuare a lucrărilor la Policlinica 2, Topo Miniera SRL - documentaţii cadastrale pentru strada Ştefan cel Mare, SCM Instal Service, pentru reparaţii sediu CJC, Silva Sistems, pentru furnizare computere, sau Consult Trans, pentru dirigenţie de şantier în proiectul Capidava. Printre contractele CJC regăsim şi în 2014 consultanţă medicală oferită de un doctor de medicină generală din Bucureşti, Palas Cristinel, specialist în sănătate publică, sau management ori consultanţă agricolă prin PFA Parachiva Mocănaşu.În secţiunea „Documente” puteţi consulta lista care cuprinde toate contractele încheiate de CJC în perioada 2012 - 2014.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii