Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:24 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acţiune fără precedent pentru Constanţa Percheziţii la Rainbow Kinder Campus şi la Şcoala Spectrum (galerie foto + document)

ro

20 May, 2015 00:00 13874 Marime text
Ieri dimineaţă, 210 poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, au descins la mai multe unităţi şcolare din ţară, inclusiv din Constanţa, fiind vizate mai multe fapte de corupţie. La malul mării, în atenţia oamenilor legii s-au aflat două unităţi private de învăţământ: Şcoala Gimnazială Spectrum şi Centrul Educaţional Rainbow Kinder Campus.
 
Asociaţia „Arhimede“ ar fi organizat anumite concursuri şcolare particulare în mod ilegal, în şcolile de stat, susţin anchetatorii, citaţi de Digi24. Prejudiciul produs este estimat la 3,1 milioane de euro. Mai departe, potrivit aceleiaşi surse, Concursul „Arhimede“, care se adresează elevilor din clasele II - XII, nu a figurat în 2014 în calendarul concursurilor şcolare emis de Ministerul Educaţiei. Trebuie precizat că ISJ Constanţa a interzis în şcolile de stat toate concursurile plătite.
 
De altfel, actualul inspector şcolar general al ISJ Constanţa, Răducu Popescu, numit în funcţie cu susţinerea PSD, a atras atenţia, în repetate rânduri, în ultimii ani, că este interzisă organizarea concursurilor plătite de către elevi în incinta instituţiilor de învăţământ de stat.

Presupusă evaziune fiscală de 3,1 milioane de euro

Percheziţiile au început la Liceul „Nichita Stănescu“ din Bucureşti. Oamenii legii au descins şi la domiciliul Mihaelei Gună, reprezentanta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, precum şi la unităţi de învăţământ private din Constanța și Satu Mare. Vizată a fost Asociaţia „Arhimede“, organizatoarea mai multor concursuri şcolare în unităţi şcolare din capitală şi din ţară. Anchetatorii vorbesc de fapte de evaziune fiscală care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 3,1 milioane de euro.

„«Taxe cursuri» și «taxe concurs», înregistrate în contabilitate, în mod nereal“

Potrivit comunicatului transmis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, din datele şi probele administrate rezultă „presupunerea rezonabilă că bănuiţii au organizat concursuri școlare, și-au însușit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reținut și vărsat la bugetul de stat impozitele cu reținere la sursă și au înregistrat în contabilitatea fundațiilor cheltuieli fictive“. „În fapt, s-a reținut că persoanele vizate, printre care și reprezentanții unei asociații care se ocupă de organizarea de cursuri și concursuri școlare, ar fi înregistrat în contabilitate, în mod nereal, sume de bani reprezentând «taxe cursuri» și «taxe concurs» în valoare de aproximativ 10.769.000 de lei, ca fiind «taxe de sponsorizare» și «cotizaţii membru», atribuindu-le în aparenţă un caracter legal“, spun procurorii.
 
Înfiinţată în anul 2005 de către Petruş Alexandrescu, Ion Chitescu, Georgeta Alexandrescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Călin Florinel Vlasie, Florica Alexandrescu şi Liviu Rădulescu, Asociaţia „Arhimede“ are ca scop promovarea activităţilor în domeniul matematicii şi informaticii. Potrivit Digi24.ro, asociaţia a organizat ani la rând Concursul „Arhimede“ „cu ajutorul a peste 40 de profesori din diferite judeţe şi a încasat de la fiecare elev participant 25 de lei, fără a elibera chitanţe sau a plăti vreo taxă la stat“. Mai mult decât atât, anchetatorii au descoperit că doar între 2010 şi 2015, asociația ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 3,1 milioane de euro. Asociaţia avea o structură piramidală şi fiecare membru implicat în organizarea de concursuri şi cursuri avea un rol precis, remunerat. În vârful piramidei era Petruș Alexandrescu, profesor de matematică şi liderul asociației. Următorul nivel era ocupat de Mihaela Gună, reprezentanta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, apoi urmau profesorii din școli. Fiecare primea beneficii după implicare - cadrele didactice luau bani sau bonuri valorice, în funcţie de numărul elevilor participanți la concursuri și cursuri. Astfel, un profesor care asista la Concursul „Arhimede“ ar fi primit 2,5 lei pentru fiecare elev înscris, profesorul care corecta lucrările ar fi primit 3,5 lei, iar coordonatorul centrului în care se desfăşura concursul ar fi încasat 2,5 lei pentru fiecare elev. Restul de 16,5 lei ar fi intrat în conturile profesorului Petruş şi ale asociaţiei cu titlu de sponsorizare sau cotizaţie. Astfel, bugetul statului era ocolit. Pentru a intra în sistemul Arhimede, spun surse judiciare, profesorii semnau un protocol de colaborare cu Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi şi cu Ministerul Educaţiei. Mai mult, profesorul Petruş Alexandrescu ar fi încheiat protocoale cu şcolile organizatoare de concursuri sau chiar cu inspectoratele judeţene. Conform documentelor citate de Digi 24, profesorii şi inspectorii şcolari implicaţi în întreaga afacere ar fi acceptat desfăşurarea concursurilor în şcoli, în schimbul unor sume de bani. Toate taxele încasate de la elevi pentru cursuri şi concursuri de matematică ar fi fost înregistrate fictiv ca taxe de sponsorizare şi cotizaţii de către Cristina Grezi, contabila Asociaţiei „Arhimede“ şi, în acelaşi timp, contabila Colegiului „Nichita Stănescu“.

Percheziţii la Şcoala Spectrum

Reprezentanţii Şcolii Gimnaziale „Spectrum“ Constanţa au confirmat că unitatea de învăţământ a fost percheziţionată. De asemenea, tot reprezentanţii şcolii susţin că au organizat Concursul „Arhimede“, însă doar în interiorul şcolii. Şcoala Gimnazială „Spectrum“ face parte din Grupul de Instituţii de Învăţământ Lumina, care și-a început activitatea în anii 1994-1996.
 
Potrivit Registrului Comerţului, Lumina Instituţii de Învăţământ SA fost înregistrată în anul 1993. Firma are un capital social subscris de 2.301.561,5 lei, integral vărsat, compus din 4.603.123 de acţiuni, valoarea uneia fiind de 0,5 lei. Asociaţii societăţii sunt: Murat Ozdemir, născut pe 28.02.1972, în Nurnberg, Germania, care deţine 541.432 de acţiuni (11,75% din capitalul social), Chatzi Chousein Sali, născut pe 25.02.1967, în Xanthis, Grecia, cu 12.271 acţiuni (0,27% din capitalul social), Hamdi Akyol, născut pe 12.02.1971, în Ankara, Turcia, cu 278.297 de acţiuni (6,05% din capitalul social), Fatih Goktaş, născut pe 28.06.1968, în Turgutlu, Turcia, cu 763.151 de acţiuni (16,58% din capitalul social), Ragip Gokcel, născut pe 6.09.1967, în Karaman, Turcia, cu 379.811 acţiuni (8,25% din capitalul social), Gursoy Fatih, născut pe 22.11.1969, în Adana, Turcia, cu 2.615.890 acţiuni (56,83% din capitalul social), Padem Huseyin, născut pe 10.03.1963, în Mugla, Turcia, cu 12.271 (0,27% din capitalul social). Administratorii societăţii care se ocupă de „Învăţământ secundar, tehnic sau profesional“ sunt Gursoy Fatih - preşedintele Consiliului de Administraţie (CA), Fatih Goktaş - director general, Ragip Gokcel - membru în CA, Bedirhan Altun - director adjunct, Chatzi Chousein Sali - director adjunct, Hamdi Akyol - director adjunct, Mustafa Bedir - director adjunct, Selami Ahmet Salgur - director adjunct.

Centrul educaţional Rainbow Kinder Campus, vizat de oamenii legii

Percheziţii au avut loc şi la Centrul Educaţional Rainbow Kinder Campus din Constanţa. Contactaţi telefonic, reprezentanţii centrului au confirmat percheziţiile, însă nu au dorit să dea mai multe detalii. Centrul i-a aparţinut soţiei lui Nicuşor Constantinescu, Codruţa Mihaela Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, şi finei acesteia, Cătălina Maria Lăpăduş, fostă Căpăţână. Ieri după-amiază, după mai multe încercări, am contactat din nou Centrul Educaţional Rainbow Kinder Campus, încercând să obţinem un punct de vedere, însă nimeni nu a dorit să dea declaraţii. Mai mult, angajaţii centrului au refuzat să ne facă legătura cu Codruţa Constantinescu.

Povestea Rainbow Kinder Campus

Rainbow Kinder Campus a început să prindă contur chiar de la începutul anului 2014. Primăria Constanţa a dat către RAEDPP Constanţa şi SC Rafting Company SRL autorizaţia cu numărul 7 din ianuarie 2014. Cele două părţi solicitau documentul pentru o lucrare de „Reabilitare, transformare imobil S+P, din cantină în grădiniţă afterschool, amenajări exterioare teren investitor: SC Rafting Company SRL, conform contractului de asociere nr. 1182/01.02.2013“. Potrivit Registrului Comerţului, la momentul deschiderii Centrul Educaţional Rainbow Kinder Campus din bd. Mamaia nr. 284, SC Rafting Company SRL era deţinută, în proporţii egale, de Codruţa Mihaela Constantinescu, soţia lui Nicuşor Constantinescu, şi fina Maria Cătălina Lăpăduş. Cătălina Maria este fiica Sandei Ciocoiu, şefa Conpress Holding şi vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD. Cele două, Codruţa şi Cătălina, rămăseseră singurele asociate în SC Rafting Company SRL, după retragerea Mihaelei Coconcea. Cătălina Lăpăduş este asociată şi în Mara Construct SRL, societate care a câştigat numeroase contracte la Consiliul Judeţean condus de naşul Nicuşor Constantinescu. RAEDPP Constanţa a încheiat cu SC Rafting Company contractul de asociere nr. 1182/01.02.2013 având ca obiect „asocierea privind reabilitarea şi exploatarea imobilului «clădire S+P şi teren în suprafaţă de 1.733 mp, situat în Constanţa, bulevardul Mamaia nr. 284, în vederea desfăşurării de activităţi de formare/educare/dezvoltare personală a copiilor integraţi în învăţământul preuniversitar»“, se arată într-un răspuns al regiei constănţene. RAEDPP face precizarea că nu a adus în asociere sume în lei sau altă monedă. „Aportul RAEDPP Constanţa a constat doar în clădire (aflată într-o stare avansată de degradare la data predării în anul 2013) şi teren aferent“, se preciza într-un document remis către ZIUA de Constanţa. „Investiţia, în integralitate, este finanţată de către SC Rafting Company SRL, care are obligaţia de a asigura mijloacele materiale, umane şi financiare în vederea executării lucrărilor şi bunei exploatări a construcţiei, potrivit obiectului asocierii“, se mai arăta în răspunsul RAEDPP Constanţa. Rainbow Kinder Campus furnizează servicii de before school, after school şi grădiniţă, potrivit site-ului centrului.

În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza comunicatul remis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Citeşte şi

 Naşa Codruţa Constantinescu şi fina Cătălina şi-au făcut grădiniţă

Grădiniţă particulară în asociere cu RAEDPP. Codruţa Constantinescu şi fina Cătălina, datoare cu 25% din profit

PRECIZĂRI:

Codruţa Constantinescu s-a retras din societatea pe care funcţionează Rainbow Kinder Campus

 
În urma materialului „Acţiune fără precedent pentru Constanţa. Percheziţii la grădiniţa Codruţei Constantinescu şi la Şcoala Spectrum (galerie foto + document)“, publicat pe data de 20 mai, 2015, facem următoarele precizări:
 
În monitorul Oficial, partea a IV, numărul 5991 din 30.09.2014, a fost publicată hotărârea nr. 2 din 8.09.2014, a Adunării Generale a Asociaţilor SC Rafting Company SRL. Potrivit acesteia, Codruţa Constantinescu s-a retras din societate din calitatea de asociat, cesionând cele 20 de păţi sociale către Lăpăduş Maria-Cătălina. Tot atunci s-a cooptat în societate, în calitate de asociat, Nicolae Valentin Lăpăduş. În prezent, potrivit Registrului Comerţului, asociaţi în SC Rafting Company SRL sunt: Lăpăduş Maria-Cătălina, cu 40 de părţi sociale (89% din capitalul social) şi Nicolae Valentin Lăpăduş, cu 5 părţi sociale (11% din capitalul social). La ora actuală, firma are un capital social subscsris de 450 lei, integral vărsat, compus din 45 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Precizăm că pe SC Rafting Company SRL funcţionează Rainbow Kinder Campus.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii