Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:19 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adara Tramundana, puntea dintre ONG-uri şi un proces în instanţă! După ce a anulat 30 la sută din bugetul Festivalului Verii 2016, Primăria Constanţa a dat pe mâna Asociaţiei „Teatrelia“ Festivalul Iernii 2017! (document)

ro

16 Nov, 2017 00:00 8792 Marime text
După soluţionarea contestaţiilor, Primăria Constanţa a anunţat finalizarea procedurii de selecţie şi evaluare a ofertelor pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă în vederea organizării şi derulării evenimentului „Festivalul Iernii 2017“. La procedura de selecţie şi evaluare a ofertelor pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă în vederea organizării şi derulării evenimentului „Festivalul Iernii 2017“ au fost depuse oferte de către: Asociaţia Best Events, Asociaţia Culturală „Teatrelia“ şi Asociaţia Culturală de Muzică, Teatru şi Film pentru Copii „ROLFILM“.
 
În urma derulării procedurii de selecţie şi evaluare a ofertelor depuse, a fost desemnată câştigătoare oferta care aparţine Asociaţiei Culturale „Teatrelia“, care a întrunit un punctaj de 60,6 puncte. Bugetul maxim disponibil pentru realizarea proiectului nonprofit de interes general „Festivalul Iernii 2017“ este de 1.600.000 de lei, inclusiv TVA.
 
Asociaţia Culturală „Teatralia“ are sediul în Constanţa, pe strada Macilor. Directorul asociaţiei este Alexandru Ghiţă, iar Consiliul Director este format din Alexandru Ghiţă, Valentin Cătălin Ispas şi Anamaria (Adara) Tramundana. Scopul fundaţiei este „ridicarea nivelului de cultură al comunităţii la standardele materiale, estetice şi spirituale, prin mijloacele de influenţare ale artelor şi divertismentului“.

Până aici, nimic nu pare în neregulă, doar că, recent, municipalitatea a redactat un raport final al unui alt eveniment organizat pe fonduri nerambursabile anul trecut, respectiv Festivalul Verii 2016.
 
În urma analizei documentaţiei justificative depuse de Asociaţia culturală „Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului“, cea care a organizat evenimentul din vara anului trecut, Primăria a comunicat recent tuturor părţilor implicate faptul că nu poate deconta mai multe sume din raportul financiar, întrucât Asociaţia culturală „Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului“ nu a respectat prevederile contractuale.
 
Potrivit datelor la zi din Registrul ONG, Asociaţia culturală „Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului“ a fost înfiinţată în anul 2012 la Constanţa, cu adresa pe strada Muncel, fiind fondată de Luminiţa Munteanu. Consiliul Director al asociaţiei este format din Lucian Iancu Spiru, Alexandru Ghiţă şi Valentin Cătălin Ispas. Scopul declarat este acela de „mobilizare a oamenilor de teatru, a instituţiilor de spectacol pentru a genera o mişcare care să favorizeze, folosindu-se de mijloace artistice caracteristice, formarea unui tineret sănătos moral“. Această asociaţie a avut şi patentul asupra Teatrului de pe Lipscani, cel mai mare teatru independent din România.
 
După cum se poate lesne observa, atât numele lui Alexandru Ghiţă, cât şi al lui Valentin Cătălin Ispas se regăsesc în asociaţia care şi-a lăsat neplătiţi colaboratorii, ca urmare a faptului că nu au respectat contractul pentru proiectul bugetat de municipalitate. Din echipele de implementare a ambelor proiecte face parte Anamaria Tramundana, personaj-cheie al mai multor evenimente culturale finanţate de administraţia locală şi judeţeană din fonduri nerambursabile.
 
Primăria spune că nu poate deconta mai multe sume aferente Festivalului Verii 2016

 
În raportul întocmit de municipalitate se precizează următoarele: „Potrivit propunerii financiare înaintate de care Asociaţia culturală «Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului», care face parte din contractul de finanţare nerambursabilă nr. 94515/01.07.2016, se observă: suma estimata pentru realizarea evenimentului a fost 1.413.526 de lei inclusiv TVA, din care: suma solicitată din fonduri financiare nerambursabile de la Primăria Municipiului Constanţa a fost de 1.282.500 de lei inclusiv TVA (reprezentând 90,74% din valoarea totala a evenimentului); suma prevăzută ca aport propriu a fost de 131.026 de lei inclusiv TVA (reprezentând 10,21% din valoarea totală a evenimentului şi 9,26% din valoarea totală a finanţării).
 
Potrivit contractului de finanţare nerambursabilă, actelor adiţionale şi propunerii tehnice, care face parte din contract, se observă: perioada de derulare a evenimentului (conform act adiţional nr. 130876/19.09.2016), în intervalul orar 20.00 - 23.00, după cum urmează: în cursul lunii iulie, începând cu data de 15 iulie, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică; în cursul lunii august, în fiecare zi de joi, vineri, sâmbătă şi duminică, precum şi în ziua de miercuri, 10 august; zilnic, în perioada 1-4 septembrie. Fonduri din finanţare nerambursabilă acoperite de municipiul Constanţa - 1.282.500 de lei inclusiv TVA, din care tranşa I - 897.750 de lei inclusiv TVA (70%) şi tranşa II - 384.750 de lei inclusiv TVA (30%).
 
Prima tranşă, în valoare de 897.750 de lei inclusiv TVA, a fost transmisă către Asociaţia culturală «Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului» conform facturii nr. 0126/01.07.2016, înregistrată la Primăria Municipiului Constanţa cu nr. 94950/04.07.2016“, se arată în notificarea municipalităţii referitoare la Festivalul Verii 2016.
 
În ceea ce priveşte îndeplinirea prevederilor din propunerea tehnică, în conformitate cu contractul de finanţare nerambursabilă şi cu actele adiţionale, Primăria a realizat o analiză detaliată a acestora, în paralel cu programul desfăşurat pe scena festivalului.
 

În urma analizei, a rezultat că Asociaţia culturală „Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului“ nu a respectat decât într-o mică măsură propunerea tehnică. Respectarea propunerii tehnice era o condiţie obligatorie în procesul de decontare a fondurilor nerambursabile de la municipalitate. Ca urmare, prestaţiile din propunerea tehnică care nu s-au regăsit în realitate vor fi reţinute de la plată.
 
„Potrivit prevederilor contractuale, în cazul în care beneficiarul nu îşi respectă obligaţiile asumate prin contract (din care fac parte integrantă propunerea tehnică, propunerea financiară şi caietul de sarcini), acestuia i se pot retine sume parţial sau i se poate cere restituirea parţială sau integrală a sumelor primite. Potrivit analizei efectuate, analiză prezentată detaliat în cadrul punctului IX al acestui raport, s-au constatat următoarele:
- propunerea tehnică nu a fast respectată decât în mică măsură;
- o mică parte dintre artiştii, trupele, spectacolele, piesele de teatru precizate în propunerea tehnică au fost prezentate pe scena festivalului.
 
În ceea ce priveşte faptul că mulţi dintre artiştii promişi prin propunerea tehnică nu au susţinut prestaţii artistice pe scena festivalului, explicaţia oferită de asociaţie a fost aceea că aceşti artişti îşi exprimaseră disponibilitatea de a performa pe scena festivalului în prima jumătate a lunii iulie. Menţionăm faptul că artiştii pentru care asociaţia a folosit această explicaţie sunt în număr de 57.
 
Totodată, în cadrul aceluiaşi eveniment, cheltuielilor din capitolul «Onorarii» care vor fi respinse Ia plata le sunt adiacente şi alte costuri de Ia alte categorii de cheltuieli (transport, cazare, închirieri), care vor fi şi ele respinse la plată. De asemenea, nici prevederile din propunerea tehnică referitoare la promovarea evenimentului nu au fost respectate. Orice cheltuieli care nu sunt conforme cu propunerea tehnică vor fi respinse la plată. În cadrul aceluiaşi punct IX din prezentul raport, au fost detaliate atât cheltuielile acceptate, cât şi cele respinse de la plată“, arată municipalitatea în acest raport.
 
În secţiunea „Documente“ din ediţia online vă prezentăm integral raportul realizat de Primărie privind imposibilitatea decontării sumelor aferente Festivalului Verii 2016 şi care conţine şi o serie de prevederi ale propunerii tehnice ce nu au implicat cheltuieli, aşa cum reiese din documentele justificative depuse de asociaţie, sau care au implicat cheltuieli, dar nu au fost respectate.
 
Ce spun reprezentanţii Asociaţiei culturale „Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului“
 
Contactaţi telefonic, reprezentanţii Asociaţiei culturale „Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului“ susţin că se află în proces cu municipalitatea, după ce aceasta a refuzat să le deconteze a doua tranşă din evenimentul „Festivalul Verii 2016“. Secretarul asociaţiei, Valentin Cătălin Ispas, spune că acest raport al Primăriei vine în urma solicitării instanţei de judecată, la unul dintre termenele procesului, care a început în toamna acestui an.
 
Întrebat despre conţinutul raportului, Ispas susţine că asociaţia nu este mulţumită de acest raport, în condiţiile în care „pentru evenimentul Festivalul Verii 2016, contractul a fost semnat cu întârziere, s-au pierdut două săptămâni, evenimentul a fost aşadar devansat, acesta fiind motivul pentru care artiştii anunţaţi iniţial nu au mai putut onora invitaţiile“.
 
„Noi am înştiinţat săptămânal Primăria în legătură cu programul din cadrul festivalului, la acel moment nu a existat nicio problemă, ulterior am înţeles că am fost acuzaţi de faptul că nu am respectat oferta tehnică. După ce am solicitat în mai multe rânduri atât raportul, cât şi decontul tranşei de 384.750 de lei inclusiv TVA, adică 30% din contract, am decis să ne adresăm instanţei de judecată, care rămâne să stabilească cine are dreptate“, a precizat secretarul Asociaţiei culturale „Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului“, Valentin Cătălin Ispas.
 
Mai mulţi colaboratori ai Festivalului Verii vor să meargă în instanţă
 
Mai mulţi colaboratori ai Festivalului Verii vor să meargă în instanţă, la poliţie sau la parchet, după ce au citit în raportul Primăriei Constanţa că ar fi încheiat contracte pe anumite sume cu Asociaţia culturală „Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului“. Aceştia susţin că fie nu au primit decât o parte din banii pentru care s-au înţeles, fie deloc, iar alţii, ale căror nume apar în raport, afirmă că nu ar fi semnat niciun contract pentru eveniment. De altfel, recent, pe Facebook a fost creată o pagină intitulată „Ţepuiţi Adara“, care adună reclamaţii de la colaboratorii ce au rămas neplătiţi de pe urma evenimentelor culturale organizate de asociaţiile sau fundaţiile care au legătură cu Anamaria Tramundana (Adara) sau din ale căror echipe de proiect a făcut parte aceasta.
 
Este interesant de urmărit dacă, măcar pe viitor, Primăria Constanţa va lua măsuri la nivelul comisiilor de evaluare a proiectelor, respectiv de soluţionare a contestaţiilor, care par a fi „angajate pe perioadă nedeterminată“ şi din care fac parte şi persoane care direct sau indirect au fost colaboratori ai Anamariei Tramundana în proiectele derulate în Constanţa. Asta sună cel puţin a conflict de interese!
 
Vom reveni.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii