Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:54 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Cotidianul ZIUA de Constanţa, iniţiatorul recunoaşterii, post-mortem, a istoricului Adrian V. Rădulescu ca cetăţean de onoare al judeţului Constanţa

ro

18 Dec, 2018 00:00 3686 Marime text
Pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, anul 2018 se încheie cu o altă mare împlinire, care se alătură tuturor celorlalte succese pe care le-a înregistrat şi le-a dedicat comunităţii constănţene, atât în plan editorial, cât şi în plan cultural, ale evenimentelor oferite.
 
De data aceasta, este vorba despre acordarea, post-mortem, a titlului de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa istoricului Adrian V. Rădulescu, personalitate căreia ZIUA de Constanţa i-a dedicat o amplă campanie de presă, pe măsura valorii sale incontestabile.
Miercuri, 19 decembrie, Consiliul Judeţean Constanţa va acorda această distincţie la propunerea redactorului-şef al cotidianului ZIUA de Constanţa, Emilian Andrei, „în semn de recunoştinţă pentru o viaţă dedicată spaţiului dobrogean”.

A dispărut creatorul, dar îi va supravieţui creaţia

Primul moment provocat de ZIUA de Constanţa, de readucere în atenţie a complexei personalităţi a istoricului Adrian V. Rădulescu, a fost cu prilejul ediţiei 2017 a evenimentului Ziua Dobrogei, atunci când cotidianul constănţean acorda distincţia „Meritul Dobrogean“ şi medalia „Remus Opreanu“ unui număr de 10 personalităţi, între care şi celui pe care mai târziu, în luna septembrie 2018, avea să-l supranumească CTITORUL.
 
O amplă campanie în care s-au implicat personalităţi culturale importante ale României şi Constanţei, la finalul căreia ZIUA de Constanţa lansa, în premieră, filmul documentar dedicat istoricului Adrian V. Rădulescu, realizat din fonduri proprii, la Imago Studio.
 
Mai mult, şcoala din localitatea natală, Dorobanţu (judeţul Călăraşi) îi poartă numele începând cu 5 octombrie 2018, la iniţiativa lui Emilian Andrei, redactorul-şef al cotidianului ZIUA de Constanţa. Şi pentru că toate acestea trebuiau nemurite, generaţiile viitoare au posibilitatea de a-l descoperi sau redescoperi pe de-a-ntregul pe Adrian V. Rădulescu - ctitorul AICI.
 
La aflarea veştii că istoricul Adrian V. Rădulescu va primi, post-mortem, această înaltă recunoaştere din partea autorităţilor constănţene, o parte a colaboratorilor din campanie ne-au declarat: „Un gest de reverenţă pentru un mare om de merit al Constanţei şi nu numai. Pentru un om care a făcut atât de multe pentru Constanţa, merita să-i fie recunoscută valoarea cât era în viaţă, dar se uzitează şi post-mortem, ca o formă de recunoştinţă. Aşa că, decât deloc, e bine şi acum, iar ziarul dvs. merită toate felicitările!” (prof. univ. dr. Ioan Opriş, liderul cercetării muzeale româneşti).
 
„Acordarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa profesorului universitar dr. Adrian V. Rădulescu constituie un act de recunoaştere a meritelor pe care le-a avut în cercetarea ştiinţifică arheologică dedicată continuităţii românilor în spaţiul dintre Dunăre şi Marea Neagră, în dezvoltarea socială şi culturală a Dobrogei, în transformarea Constanţei într-un for academic şi pol al muzeisticii româneşti” (profesor asociat dr. Alexandru Ș. Bologa).
 
„Dosarul personalităţii prof. univ. dr. Adrian Rădulescu se întregeşte. Aflăm din proiectul de hotărâre al Consiliului Judeţean Constanţa că şedinţa ordinară din 19 decembrie 2018 are ca prim punct al ordinii de zi iniţiativa domnului preşedinte al respectabilei instituţii, Marius Horia Ţuţuianu, de a se acorda post-mortem titlul de «Cetăţean de onoare al Judeţului Constanţa» prof. univ. dr. Adrian Rădulescu. Prin votul lor, consilierii judeţeni vor face un act reparator faţă de o ilustră personalitate a judeţului Constanta, a Dobrogei, a arheologiei, muzeologiei şi învăţământului universitar românesc. Departe de noi intenţia de a ne alătura cârcotaşilor, dar doua întrebări sunt de neocolit: «De ce tocmai acum? De ce nu atunci când era în viaţă profesorul Adrian Rădulescu?». Personal, sunt pentru acordarea de titluri, diplome ş.a. atunci când personalitatea este în viaţă. De altfel, dacă prestigiosul cotidian ZIUA de Constanţa nu ar fi lansat şi derulat cu succes proiectul de cunoaştere şi recunoaştere largă a activităţii complexe şi meritorii a profesorului Adrian Rădulescu, probabil că nu s-ar fi ajuns la întregirea CV-ului său cu titlul post-mortem de «Cetăţean de onoare al Judeţului Constanţa». Iată, deci, un exemplu de ce poate face o presă responsabilă şi atentă cu cei ce binemerită de la comunitate. Să dăm totuşi domnului preşedinte Marius Horia Ţuţuianu şi membrilor «parlamentului» judeţului nostru aprecierea publică pentru iniţiativa şi votul ce-l vor da pentru întregirea meritorie a dosarului profesorului Adrian V. Rădulescu” (prof. univ. dr. Valentin Ciorbea).

„Gest onorant nu numai pentru cel căruia i se atribuie, post-mortem, ci şi pentru iniţiator” (Anca Constantin, fiica lui Adrian V. Rădulescu)

„Astăzi, când cei mai mulţi oameni sunt preocupaţi numai de viitor, concentrându-se pe  propria persoană şi încercând cu orice preţ să se pună în valoare, apreciez în mod deosebit pe cei care preţuiesc trecutul şi pe înaintaşi. Consider că acordarea titlului de cetăţean de onoare tatălui meu, Adrian V. Rădulescu, de către Consiliul Judeţean Constanţa este un gest onorant nu numai pentru cel căruia i se atribuie, post-mortem, ci şi pentru iniţiator.
 

Conştient de faptul că «Dobrogea constituie o parte integrantă şi unitară a vetrei carpato-danubiano-pontice, în care istoria a pulsat  cu deosebită vigoare din timpuri imemoriale», profesorul AVR şi-a concentrat studiile ştiinţifice pe ideea de a argumenta, cu dovezi convingătoare, «perenitatea şi consistenţa autohtonilor geto-daci şi români aici» în Dobrogea. Scrierile şi prelegerile lui, riguros argumentate, i-au adus aprecierea specialiştilor din ţară şi din afara graniţelor ei. A promovat, cu consecvenţă, Dobrogea şi bogatul ei tezaur arheologic, atrăgând atenţia oamenilor de ştiinţă europeni asupra acestui ţinut. Ca recunoaştere a meritelor sale, a fost membru a numeroase foruri ştiinţifice naţionale, precum Institutul Român de Tracologie, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, Comisia Naţională de Arheologie. Demn de menţionat este titlul de membru corespondent primit de la prestigiosul Institut German de Arheologie din Frankfurt am Main, Germania.
 
Ca fiică, pot atesta toate eforturile şi trăirile pe care le-a încercat, de-a lungul timpului, în activitatea dedicată dezvoltării şi ridicării la rang naţional a Muzeului de Arheologie din Constanţa reconstituirii monumentului Tropaeum Traiani, construirii de noi muzee, cum ar fi cele de la  Adamclisi, Histria şi Callatis, înfiinţării Universităţii «Ovidius» din Constanţa, ridicarea episcopiei din Constanţa la rang de arhiepiscopie, atribuirii unui spaţiu pentru construirea clădirii Bibliotecii Judeţene Constanţa. Au fost eforturi deosebite, dar şi realizări pe măsură. A iubit Dobrogea şi i-a dedicat întreaga activitate profesională.
Remarcabilă la tata a fost nu numai dăruirea cu care muncit, ci şi atitudinea plină de consideraţie pentru oameni, indiferent de poziţia lor pe scara socială.
 
A fost un om generos, cu un suflet mare, care merită pe deplin să fie preţuit şi să rămână în memoria culturală a societăţii.
Toată gratitudinea mea faţă de autorităţile dobrogene, care au înfăptuit acest act de recuperare a istoriei, act care pentru tineri va constitui un imbold în a-şi onora înaintaşii”.

                     
„Orice comunitate se întemeiază pe o memorie durabilă a predecesorilor săi. Realizările acestora constituie un permanent memento pentru viitor. Comunitatea tomitană se bucură de nume importante care s-au confundat cu destinul spaţiului dobrogean şi al istoriei sale. Magistrul Adrian Rădulescu este un astfel de nume care ne îndreptăţeşte să privim trecutul cu mândrie şi viitorul cu seninătate. Recunoaşterea staturii de intelectual autentic a Profesorului Rădulescu ne oferă perspectiva necesară de a merge mai departe, gândind şi clădind pentru Constanţa, Dobrogea şi dobrogeni, cu gândul la o Românie împlinită care păşeşte într-un nou centenar“ (dr. Florin C. Stan, consilier, Ministerul Afacerilor Externe). 


Sursa foto: Imaginea a fost pusă la dispoziția cotidianului ZIUA de Constanța de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 
 
Citeşte şi:
 
Istoria Dobrogei - personalităţi Adrian Rădulescu (1932 - 2000)
 
EVOCĂRI
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii