#alegeriparlamentare2020 Au lipsit și alegătorii, și incidentele - tabloul scrutinului de duminică în județul Constanța
#alegeriparlamentare2020: Au lipsit și alegătorii, și incidentele - tabloul scrutinului de duminică în județul
07 Dec, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2915
Marime text
- Alegerile parlamentare de ieri au avut o miză importantă – ele dau componența parlamentului și a viitoarei guvernări pentru următorii patru ani
- În județul Constanța au fost organizate 559 de secții de votare organizate pentru alegerile parlamentare
- La nivelul județului Constanța, tinerii din grupele de vârstă 18- 34 de ani nu au ieșit la vot nici la scrutinul de duminică
- Nici electoratul din categoria de vârstă 35- 44 de ani nu s-a înghesuit să voteze. În schimb, în grosul votanților provine din grupele de vârstă 45-64 de ani și 65+
- Absenteismul în mediul rural a fost ridicat
- Două dosare penale pentru infracțiunea de fraudă la vot, în secții de votare din municipiul Constanța. Amenzi și un avertisment în teritoriu
- Prezența la vot a depășit cu puțin 30% la nivelul județului, dar și în municipiile Constanța, Mangalia și Medgidia
Alegerile parlamentare de ieri au avut o miză importantă – ele dau componența parlamentului și a viitoarei guvernări pentru următorii patru ani, perioadă în care nu vor mai exista alte scrutine electorale.
În județul Constanța au fost organizate 559 de secții de votare organizate pentru alegerile parlamentare , dintre care 211 doar în municipiul Constanța.
În ceea ce privește numărul alegătorilor, la nivelul județului au fost 622.641 de persoane cu drept de vot.
430.275 de alegători în mediul urban și 192.366 în mediul rural.
La alegerile parlamentare din 6 decembrie, partidele care participă la scrutin trebuie să treacă pragul de 5% pentru a intra în Parlament.
Pe lângă pragul de 5%, legea prevede și un prag alternativ care ajută partidele cu un bazin electoral puternic doar în anumite zone ale țării. Este cazul uniunilor care reprezintă minorităților naționale.
Două dosare penale pentru infracțiunea de fraudă la vot, în secții de votare din municipiul Constanța. Amenzi și un avertisment în teritoriu!
Politiștii din cadrul Secției 4 au fost sesizați de președintele secției de votare nr.110 din municipiul Constanța cu privire la existența unui incident electoral.
Mai exact, un membru al comisiei de votare ar fi înmânat unui bărbat un buletin de vot pentru Camera Deputatilor și două pentru Senat, pe care acesta le-ar fi introdus în urnă.
În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă Ia vot
Un incident a avut loc și la secția de votare 90 din municipiul Constanța. polițiștii au constatat faptul că, după ce și-ar fi exprimat dreptul la vot, un alegător nu ar fi introdus în urnă buletinul de vot pentru camera Deputaților, lăsându-l pe biroul comisiei de votare. Ulterior, pentru vot s-a prezentat un alt alegător, căruia i s-a înmânat buletinul de vot deja ștampilat.
În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.
Totodată, viceprimarul din Năvodari, candidat la alegerile parlamentare, care făcea campanie electorală pe Facebook a fost amendat de polițiștii din Năvodari cu 4500 de lei.
Polițiștii din cadrul Secției 3 Rurală Mangalia au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, la secția de votare din satul Moșneni se află un bărbat care ar îndemna diferite persoane să voteze cu un anumit partid politic.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că cele sesizate nu se confirmă, apelantul fiind sancționat, conform O.U.G. 34/2008, cu amendă în valoare de 1.000.
Și polițiștii din cadrul Poliției municipiului Mangalia au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat s-a prezentat la secția de votare nr. 216, unde și-a exercitat dreptul de vot, menționând totodată că se află în izolare la domiciliu.
Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii nr. 55/2020.
Totodată, a fost informat C.J.C.C.I. Constanța, în vederea dispunerii măsurilor de competență.
În cursul zilei de ieri, 637 de angajați ai MAI au fost mobilizați pentru asigurarea protecției celor 559 de secții de votare de la nivelul județului Constanța.
Secții de votare fără căldură!
Membrii mai multor secții de votare din Constanța s-au plâns la Biroul Electoral Județean de frigul din interiorul spațiilor în care urmau să își desfășoare activitatea.
Problemele reclamate au fost rezolvate cu ajutorul caloriferelor electrice și aerotermelor, astfel încât să se asigure o temperatură proprice desfășurării activității.
Și deținuții au votat!
457 de persoane private de libertate de la Penitenciarul de la Poarta Albă și 47 de arestați preventiv din CRAP al IPJ, votează la alegerile parlamentare
În Penitenciarul Poarta Albă și în secția exterioară Valea Seacă se află încarcerate 1.004 persoane. Dintre acestea, 575 au drept de vot, însă nu toți deținuții vor să își exprime dreptul constituțional. Doar 457 vor merge astăzi în sala special amenajată pentru a vota la alegerile parlamentare.
În schimb, la nivelul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Constanța, 47 de persoane private de libertate, care au dreptul de a vota, și-au exprimat opțiunea pentru exercitarea acestui drept.
Bolnavii de covid au votat cu urna mobilă
Urna mobilă a ajuns astăzi și la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, centru regional pentru bolnavii de Covid 19.
Potrivit magistratului Iulia Laura Opariuc Dan, președintele Biroului Electoral Județean al circumscripției nr.14 Constanța, 40 de pacienți internați în cadrul unității medicale și-au exercitat dreptul la vot, ieri până la ora 13.00.
Totodată, la Spitalul Militar Modular de pe stadionul Portul și-au exercitat votul cu ajutorul urnei mobile, 7 pacienți.
8.000 de navigatori plecați pe mare nu au putut vota!
Aproape 8000 de navigatori români aflați pe navele comerciale și de pasageri străine nu au putut vota la alegerile de ieri, potrivit președintelui Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu. Votul prin corespondență ar fi fost o soluție dar nu se poate implementa pe navă.
Tinerii iar nu au ieșit la vot!
La nivelul județului Constanța, tinerii din grupele de vârstă 18- 34 de ani nu au ieșit la vot nici la scrutinul de duminică. Undeva la 30.000 de persoane din această categorie au ieșit la urne.
Nici electoratul din categoria de vârstă 35- 44 de ani nu s-a înghesuit să voteze. În schimb, în grosul votanților provine din grupele de vârstă 45-64 de ani și 65+.
La alegerile parlamentare, absenteismul în mediul rural a fost ridicat iar față de alegerile parlamentare din 2016, cu mult sub așteptări. Nici în mediul urban, oamenii nu s-au călcat în picioare la votul de duminică. Prezența la vot a depășit cu puțin 30% la nivelul județului, dar și în municipiile Constanța, Mangalia și Medgidia.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii