Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor - Filiala Dobrogea „Vom putea să atacăm în contencios PUZ-ul Peninsulei, dacă el contravine unor principii" (galerie foto)

ro

14 Nov, 2012 02:44 3093 Marime text
deschidere.jpgNoul Plan de Urbanism Zonal (PUZ) al Peninsulei rămâne un subiect de delicat, motiv al divergenţelor de opinie între administraţia publică locală şi arhitectul care semnează acest PUZ, pe de o parte, şi breasla arhitecţilor, respectiv Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Dobrogea, de cealaltă parte. În vara acestui an, arhitectul Alexandru Bălan, preşedintele OAR, Filiala Dobogea, declara că OAR a primit o ultimă variantă a PUZ-ului Peninsulei, dar că aceasta conţine, din păcate, toate problemele semnalate de arhitecţii constănţeni. „Pachetul majoritar de probleme a rămas, fără ca cele semnalate de noi să fi fost luate în considerare", explica arhitectul Bălan la momentul respectiv. Deşi au trecut câteva luni, situaţia nu a cunoscut vreo schimbare: „Rămânem pe aceeaşi poziţie. Nu s-au schimbat prea multe. Chestiunile esenţiale oricum au rămas: blocuri foarte înalte pe faleză şi în interiorul Peninsulei".

Amintim, în acest context, că una dintre nemulţumirile majore semnalate de arhitectul Alexandru Bălan a fost cea legată de previziunile urbanistice: „Noi suntem în 2012, iar prognozele din PUZ sunt valabile pentru anul 2008, în condiţiile în care este firesc ca aceste prognoze să fie, de la data intrării în vigoare a unui nou plan de urbanism, valabile nu pentru prezent, ci pentru ce va fi peste cinci ani sau măcar pentru jumătate din acest interval".

Preşedintele OAR a declarat, ieri, că Planul de Urbanism Zonal al Peninsulei va face obiectul unei dezbateri în cadrul Anualei de Arhitectură Dobrogeană 2011 - 2012, eveniment care va avea loc la Constanţa, în cursul săptămânii viitoare. „O să fac o dezbatere în sensul ăsta într-o seară", a menţionat arhitectul.

„Este o luptă surdă"

Întrebat ce se va întâmpla în eventualitatea în care PUZ-ul zonei istorice a Constanţei nu va suferi modificările solicitate de OAR, Alexandru Bălan a răspuns: „Vom putea să atacăm în instanţa de contencios administrativ PUZ-ul Peninsulei şi orice alt proiect, dacă ele contravin unor principii". „Este o luptă surdă, având în vedere faptul că desconsideraţia administraţiei locale este foarte mare faţă de breasla arhitecţilor. Dar noi o să facem demersuri civilizate", a explicat preşedintele OAR, Filiala Dobrogea.

Noul Plan de Urbanism Zonal al Peninsulei reprezintă o reactualizare a PUZ-ului din 2003, elaborat la acel moment de cunoscutul arhitect Dorin Ştefan. PUZ-ul nou este semnat de arhitectul Mirela Băncescu, de la SC Expaco SRL. Beneficiarul proiectului elaborat de Expaco este Primăria municipiului Constanţa.

Amintim că Ordinul Arhitecţilor are, în calitate de organizaţie profesională, instituţie de interes public, posibilitatea de a sesiza avizatorii, prin avizatori înţelegându-se acele instituţii care dau aviz planului de urbanism şi anume Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Nu în ultimul rând, OAR poate sesiza, dacă va fi nevoie, şi Registrul Urbaniştilor, pentru efectuarea unei analize a PUZ-ului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ath 14 Nov, 2012 11:21 Mult timp am crezut ca OAR este SLUGA lui Mazare.Cred ca m-am inselat.Daca este asa,aveti toata stima si respectul nostru domnule arhitect Alexandru Balan.As dori sa fiti mai prezent pe media.Poate aveti nevoie si de ajutorul nostru. Dumneavoastra nu sunteti singur.