Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:31 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anchetă de amploare la CN APMC După Controlul Curţii de Conturi, Portul Constanţa este verificat la sânge de Camera Deputaţilor

ro

01 May, 2015 00:00 3861 Marime text

Activitatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime - SA Constanţa (CN APMC), sub lupa unei comisii pentru transporturi şi infrastructură, din Camera Deputaţilor. Astfel, conform datelor oficiale, printre obiectivele comisiei se află: analizarea modalităţii de închiriere a terenurilor de pe platforma portuară şi a încheierii clauzelor de performanţă de către CN APMC cu operatorii portuari, verificarea modului de stabilire a taxelor de închiriere a domeniului portuar, precum şi a preţului utilităţilor de către companie şi verificarea executării lucrărilor de mentenanţă şi/sau de îmbunătăţire a infrastructurii domeniului portuar, respectiv asigurarea facilităţii contractuale pentru operatorii economici care activează în portul Constanţa.
 
Anul trecut, CN APMC a fost „vizitată“ de Curtea de Conturi a României, care a derulat, în perioada 7 ianuarie - 3 martie, un control specific. Ulterior, Curtea de Conturi a constatat o serie de abateri de la legalitate şi regularitate pentru valorificarea cărora a fost emisă Decizia nr. 18/26.03.2014, iar pentru una dintre abateri au fost sesizaţi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Amintim că în raportul de control întocmit de Curtea de Conturi cu privire la CN APMC au fost constatate fapte pentru care există indicii că ar fi fost săvârşite cu încălcarea legii, referitoare la atribuirea către SC 3 Control Construct SRL Constanţa a lucrărilor de reparaţii şi întreţinere drumuri, platforme, pasaje şi trotuare din porturile maritime aparţinând Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime. 

Citeşte şi

Compania, dată pe mâna procurorilor
Administraţia Porturilor cere anularea unui raport întocmit de Curtea de Conturi (document)

 
Liberalul constănţean Mihai Lupu, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că, la momentul înfiinţării comisiei privind analizarea activităţii din Portul Constanţa, au fost luate în considerare patru aspecte majore: „Primul este legat de cadrul legislativ, iar din acest punct de vedere există deficienţe majore în activitatea portuară. Ar fi, apoi, conflictul încă nesoluţionat dintre operatorii portuari din Portul Constanţa şi actuala conducere a Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Al treilea aspect ţine de importanţa strategică a portului şi tocmai de aceea conflictul trebuie soluţionat cât mai rapid cu putinţă. Nu în ultimul rând, comisia a fost constituită şi ca urmare a nepăsării totale din partea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului“. Totodată, deputatul PNL de Constanţa a subliniat: „Parlamentul a conştientizat faptul că în cazul Portului Constanţa trebuie identificată o soluţie cât mai repede“. În ceea ce priveşte raportul Comisiei de transporturi, Mihai Lupu a menţionat că, deşi în presa centrală s-a vehiculat că termenul în care va fi prezentat acesta este de 30 de zile, este foarte posibil ca el să fie, totuşi, de 60 de zile. Asta pentru că, susţine preşedintele comisiei, grupul PSD din Camera Deputaţilor a solicitat extinderea termenului de la 30 la 60 de zile. Amintim că, la începutul lunii martie, operatorii şi sindicaliştii portuari au demarat protestele împotriva actualei conduceri a CN APMC, solicitând demiterea acesteia, dar şi a Consiliului de Administraţiei al companiei.
 
Comisia pentru transporturi şi infrastructură va avea în atenţie, conform datelor oficiale, „viziunea de ansamblu referitoare la potenţialul de dezvoltare a portului Constanţa, prin întocmirea unui master plan astfel încât acesta să reflecte o strategie pe termen scurt, mediu şi lung orientată spre necesităţile reale ale pieţei, modului în care au fost încheiate contractele de închiriere a infrastructurii de transport naval, verificarea şi analizarea neîncheierii contractelor de subconcesiune“. Comisia va analiza legalitatea încheierii contractelor de închiriere şi subconcesionare, a clauzelor de performanţă, precum şi a respectării legislaţiei în vigoare, cauzele care au condus la situaţia actuală în portul Constanţa, şi va contribui la evaluarea cadrului legislativ existent şi la elaborarea unor propuneri de îmbunătăţire a acestuia.

 „Obligaţia de a spune adevărul“ 

Nu este de trecut cu vederea faptul că, din datele oficiale, mai reiese că „orice persoană care cunoaşte fapte sau împrejurări în legătură cu obiectul cercetării sau care deţine un mijloc de probă este obligată să le aducă la cunoştinţa membrilor comisiei. Preşedintele sau vicepreşedintele comisiei, după caz, atrage atenţia persoanei audiate că are obligaţia de a spune adevărul, de a nu ascunde nimic din ceea ce ştie şi că nerespectarea acestei obligaţii atrage răspunderea legală.

Potrivit Hotărârii nr. 39 privind încuviințarea efectuării de către Comisia pentru Transporturi și infrastructură a unei anchete privind activitatea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, publicată în Monitorul Oficial al României din data de 29 aprilie, componenţa comisiei este următoarea:

 1. Deputat Mihai Lupu (PNL), preşedintele comisiei
2. Deputat Mircea Nicu-Toader (PNL), vicepreşedintele comisiei
3. Deputat Ionel Arsene (PSD), vicepreşedintele comisiei
4. Deputat Sergiu Vizitiu (PSD), vicepreşedintele comisiei
5. Deputat Constantin Galan (PC-PLR), secretarul comisiei
6. Deputat Lucian Şova (PSD), secretarul comisiei
7. Deputat Florin Ciurariu (PNL), membru
8. Deputat Gheorghe Costin (PNL), membru

9. Deputat Ştefan Petru Dalca (DP), membru
10. Deputat Mircea-Gheorghe Drăghici (PSD), membru
11. Deputat Vasile Cătălin Drăguşanu (PC-PLR), membru
12. Deputat Nuţu Fonta (PSD), membru
13. Deputat Giureci-Slobodan Ghera (minorităţi naţionale), membru
14. Deputat Scarlat Iriza (neafiliat), membru
15. Deputat Iosif Moldovan (UDMR), membru
16. Deputat Alexandru Nazare (PNL), membru
17. Deputat Dorin Silviu Petrea (PSD), membru

18. Deputat Petre Petrescu (neafiliat), membru
19. Deputat Eusebiu-Manea Pistru-Popa (PNL), membru
20. Deputat Cătălin Marian Rădulescu (PSD), membru
21. Deputat Dan Coriolan Simedru (PNL), membru
22. Deputat Daniel Cătălin Zamfir (PNL), membru
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii