Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:47 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apropiata lui Mazăre Antonella Marinescu, fiica unui coinculpat în dosarul retrocedărilor, consul al României la Toronto

ro

12 Oct, 2012 01:00 8118 Marime text
1.jpgDeputatul constănţean Antonella Marinescu a fost numit, în urmă cu două zile, consul al României la Toronto. Social democrata este fiica Paraschivei Barbu, co-inculpat în celebrul dosar al retrocedărilor, în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, dar şi alte câteva zeci de persoane ar fi păgubit statul cu 114 milioane de euro printr-o presupusă retrocedare ilegală a aproximativ 100 de hectare de terenuri din Constanţa.

Antonella Marinescu, deputatul PSD al Colegiului 9, va fi consulul României la Toronto. Fost consilier local municipal, actual parlamentar, Marinescu intră, aşadar, în diplomaţie. Un pas mare pentru ea, unul şi mai mare pentru PSD Constanţa şi, respectiv pentru Radu Mazăre, nu-i aşa?!? Ei bine, este interesant, în contextul unei numiri cel puţin surprinzătoare, să amintim cine este Antonella Marinescu, liderul Organizaţiei de Femei a PSD Constanţa.

Omul din umbră

Născută pe 22 februarie 1968, Antonella Marinescu este fiica Paraschivei Barbu, unul dintre numele care apare în dosarul retrocedărilor care au atras atenţia procurorilor DNA. Aceştia din urmă susţin că „membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane de euro dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi de 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa". Atunci când dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă, Direcţia Naţională Anticorupţie, Paraschiva Barbu apărea, ca inculpat în dosar, în calitate de „interpus cumpărător de terenuri", alături de Alexandru Octavian Şerban (şeful interimar al Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie Medicală) şi Basarab Popa, (prin firmele Pomacost SA şi Aqualand SA) pentru „complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie".

De menţionat este şi că, potrivit procurorilor DNA, în contextul retrocedărilor „au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice".

Urmărirea penală în dosar a început în decembrie 2005. Cei 37 de inculpaţi au fost trimişi în judecată trei ani mai târziu, mai exact pe data de 25 octombrie 2008.

Nu a fost niciodată un secret faptul că mama deputatului Antonella Marinescu este unul dintre apropiaţii primarului Radu Mazăre. Aceştia nu ezită să apară împreună la evenimente, cel mai recent context în care s-au afişat împreună fiind piesa de teatru „Gaiţele", care s-a jucat, în septembrie, pe scena Casei de Cultură din Constanţa.

O Lege a urbanismului după chipul şi asemănarea lor

Nu mai puţin important este faptul că Antonella Marinescu a înţeles întotdeauna dorinţa primarului Mazăre, şeful său pe linie de partid, de a face din Legea urbanismului o lege care să fie într-o mai mare măsură pe placul său. Astfel, parlamentarul constănţean care va da Camera Deputaţilor pe fotoliu de consul, a propus recent o modificare legislativă la Legea urbanismului, modificare care va da investitorilor privaţi posibilitatea de a iniţia Planuri de Urbanism Zonal în baza unui aviz de oportunitate semnat de arhitectul şef şi de primar. În plus, prin amendamentele aduse de parlamentarul constănţean, Executivul nu va mai putea să facă planurile de amenajare teritorială pentru staţiunile turistice de interes naţional şi de pe coasta Marii Negre, sarcină ce ar urma să revină administraţiilor publice locale.

Altfel spus, primarul şi arhitectul şef ar avea mână liberă pentru a hotărî atât regimul de înălţime, cât şi densitatea construcţiilor dintr-un cartier, dintr-un oraş. Organizaţiile nonguvernamentale consideră că dacă modificările Legii urbanismului se vor concretiza, oraşele se vor confrunta cu o serie de abuzuri de ordin instituţional şi estetic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii