Arhiepiscopia Tomisului, chemată la judecată Cum au tranșat judecătorii constănțeni procesul civil pe tema împărtășirii
Arhiepiscopia Tomisului, chemată la judecată: Cum au tranșat judecătorii constănțeni procesul civil pe tema-
S-a solicitat „încetarea practicării ritualului împărtășaniei“, dacă nu sunt respectate condițiile impuse.
-
Arhiepiscopia Tomisului și ÎPS Teodosie nu au formulat întâmpinare în dosar.
-
Instanța a respins cererea, dată fiind modalitatea în care a fost formulată.
Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință a încercat să obțină în instanță, în procedura civilă, oprirea Arhiepiscopiei Tomisului și a ÎPS Teodosie de la a mai împărtăși oameni, indiferent de vârstă, „dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ministerul Sănătății (...), de Institutul Național de Sănătate Publică (...), sau prin Ordinul nr. 875/2020 emis de MS și MAI“.
Cazul a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța sub numărul 10349/212/2020, iar obiectul dosarului a fost reprezentat de „ordonanță președințială“, pentru a putea fi analizat în regim de urgență.
La finalul analizării argumentelor invocate de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să respingă acțiunea. Hotărârea poate fi atacată în apel, în termen de cinci zile de la pronuțare. În procesul civil, reprezentanții Arhiepiscopiei nu au depus întâmpinare, potrivit celor consemnate în hotărârea instanței.
Cazul în care Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință a dat în judecată Arhiepiscopia Tomisului a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța la data de 26 mai 2020, sub numărul 10349/212/2020. În aceeași cauză a fost chemat în instanță și ÎPS Teodosie, sub numele de mirean Macedon (Teodosie) Petrescu.
Ce a solicitat ASLC
În cererea de chemare în judecată, menționată în Hotărârea din 29.05.2020 a Judecătoriei, se arată că reclamantul a solicitat ca instanța să dispună „încetarea practicării ritualului de împărtășire dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ministerul Sănățății prin decizia Direcției de Sănătate Publică Constanța având nr. 7403/23.03.2020, de Institutul Național de Sănătate Publică prin Recomandă rile din data de 09.05.2020 sau prin Ordinul nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, până la soluționarea cererii de chemare în judecată ce face obiectul dosarului civil nr. xxxxx/212/2020, înregistrată pe rolul Ju decătoriei Constanța“.
Potrivit Jurindex, „în motivare, reclamantul a arătat că măsura solicitată se impune pentru asigurarea drepturilor persoanelor la viață și sănătate, drepturi care s-ar păgubi prin întârzierea acestei măsuri vremelnice. Totodată, acesta a precizat că arhiepiscopul Constanței a anunțat că în toate bisericile sunt împărtășiți copii și că va continua să practice acest ritual fără a lua măsurile sanitare de siguranță“.
„În referire la contextul faptic, reclamantul a arătat că pârâtul Macedon (Teodosie) Petrescu, în a doua zi de la instaurarea stării de alertă ca urmare a pandemiei de Covid-19, a oficiat personal ritualul împărtășirii prin care mai multe persoane au folosit aceeași lingură, consecutiv, care li s-a introdus în gură pentru a primi alcool din acel a ș i vas, după care erau șterse la gură cu același prosop. Potrivit susținerilor reclamantului, ritualul a fost săvârșit și unor copii“, se arată în hotărârea citată pe www.rolii.ro.
„Pârâții nu au formulat întâmpinare“
De asemenea, în cererea de chemare în judecată s-a făcut referire și la faptul că, urmare a unui filmuleț difuzat în mediul online, reprezentanții presei s-au prezentat la slujba religioasă, „însă, potrivit susținerilor reclamantului, împărtășirea copiilor a avut loc pe ascuns, în interiorul bisericii“.
„Față de susținerile reclamantului, pârâții (nr., Arhiepiscopia Tomisului și ÎPS Teodosie) nu au formulat întâmpinare“, se arată în Hotărârea Judecătoriei.
Cu toate acestea, după analizarea întregului context și al actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii au decis să respingă cererea privind emiterea ordonanței președințiale prin care Arhiepiscopia și ÎPS Teodosie ar fi fost obligați să nu mai săvârșească ritualul împărtășaniei în modalitatea de până acum.
Astfel, în urma deliberărilor, judecătorii constănțeni au arătat că „în sensul celor arătate, s-a emis Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne nr. 875/2020 pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase , care la punctul II – 1 prevede în mod expres că «în cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare»“.
„Prin urmare, în prezent, modul în care se poate desfășura ritualul împărtășaniei este reglementat de Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne nr. 875/2020, măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 fiind stabilite prin prevederile expuse în precedent“, potrivit www.rolii.ro.
De ce s-a respins cererea
Foarte interesant, judecătorii au atras atenția asupra formulării cererii de emitere a ordonanței președințiale, important fiind faptul că aceasta a fost făcută sub o formă condițională.
Mai exact, a arătat instanța, „pretinsa nerespectare a deciziei Direcției de Sănătate Publică Constanța având nr. 7403/23.03.2020, respectiv a Recomandărilor din data de 09.05.2020 a Institutului Național de Sănătate Publică nu poate contura, de plano, premisele constatării unui comportament abuziv din perspectiva actelor efectuate, chiar și atunci când se invocă un interes general, întrucât acestea au rămas fără eficiență în contextul emiterii ulterioare a unui ordin al ministru care reglementează măsuri specifice“.
Mai departe, conform sursei citate, „se mai reține, totodată, că în cazul obligațiilor de a face/de a nu face este admisibilă emiterea unei ordonanțe președințiale doar în situațiile în care se tinde la încetarea unor acte abuzive“.
„Or, în cauza de față, în fapt, reclamantul tinde la obținerea unei hotărâri judecătorești prin care pârâții să fie obligați să respecte un act normativ , reprezentat de Ordinul nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, deși formularea capătului de cerere este redată sub formă condițională, respectiv, «încetarea practicării (…) dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ordinul nr. 875/22.05.2020»“.
Au arătat în acest sens magistrații că „sub un prim aspect, de menționat este că pe calea ordonanței președințiale, în raport de obiectul acesteia, nu se poate obține o hotărâre judecătorească cu putere executorie sub formă condițională, dispozitivul fiind necesar a fi formulat în mod clar și fără echivoc“.
„Suprapunere de efecte juridice“
„Pe de altă parte, nu poate constitui obiect al cererii chiar obligarea părții adverse la respectarea unei dispoziții legale, întrucât orice persoană este obligată implicit la respectarea legii, în virtutea principiilor democratice aplicabile. În cazul nerespectării unei dispoziții se poate atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz, a celui care nesocotește prevederile legale, însă nu se poate tinde la suprapunerea de efecte juridice chiar pe calea ordonanței președințiale“, potrivit instanței.
„Efectul admiterii cererii de emitere a ordonanței președințiale constă în aceea că pârâții ar fi obligați la efectuarea unei a cțiuni cu respectarea dispozițiilor legale, obligație care oricum acestora le incumbă chiar prin îndatorirea pe care fiecare persoană o are în virtutea existenței unui stat de drept“, se mai arată în Hotărârea Judecătoriei.
În întreg acest context, instanța a respins cererea, așa cum am menționat anterior. Decizia Judecătoriei Constanța este supusă apelului.
Citește și:
„Împărtășania nu este mâncare și băutură firească”:
Poziția Arhiepiscopiei Tomisului privind împărtășirea pruncilor
Arhiepiscopia Tomisului:
„Lingurița de împărtășire nu este penală”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp