Armăsari de Olanda şi Tuluceşti Cât costă şi de unde se aduc caii pe care Nicuşor îi vrea pentru Poliţia Călare
Armăsari de Olanda şi Tuluceşti: Cât costă şi de unde se aduc caii pe care Nicuşor îi vrea pentru PoliţiaPotrivit proiectului, Poliţia Călare a judeţului Constanţa va avea în componenţă două escadroane de cavalerie, denumite Poliţia Călare Rurală şi Poliţia Călare Estivală. Poliţia Călare Rurală va avea în dotare 20 de cai din rasa Gidran, achiziţionaţi de la Herghelia Tuluceşti din judeţul Galaţi.
„Această unitate este înfiinţată pentru combaterea şi stoparea furturilor de animale, a infracţiunilor silvice, a furturilor de cereale şi a altor fapte specifice zonelor rurale şi greu accesibile. Gidranul este o varietate anglo-arabă, de origine ungară, cu roba exclusiv roibă. Bazele formării rasei s-au pus în Herghelia de stat Mezohegyes din Ungaria. În anul 1816 a fost importat armăsarul de rasă pursânge arab de origine deşertică, numit Siglavy Gidran. Gidranul este calul din dotarea cavaleriei uşoare a armatei austro-ungare", se arată în raportul semnat de secretarul executiv al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, insp. spec. Sorin Georgescu.
Potrivit declaraţiilor inginerului Bela Gaboş, şeful Hergheliei Tuluceşti, preţul cailor scoşi spre vânzare variază între 40 şi 160 de milioane de lei vechi. „Am discutat deja şi vor veni miercurea viitoare la Tuluceşti pentru a vedea ce fel de cai vor. Va veni domnul Georgescu şi se va întâlni cu şeful Direcţiei Silvice Galaţi şi cu directorul economic. Vom identifica exact caii de care au nevoie pentru Poliţia Călare", a spus Gaboş.
Discuţii preliminare
Şeful hergheliei a explicat că pentru nevoile Consiliului Judeţean Constanţa ar fi buni caii între 4 şi 6 ani. Însă este o problemă: „Avem 20 de astfel de cai, dar nu toţi sunt armăsari, avem şi iepe. O să le dăm aşa... O să vină cineva de la Consiliul Judeţean, vom vedea cum vom face, pentru că preţurile sunt cam mari. O să vedem cum vom face ca să fie bine pentru Consiliul Judeţean Constanţa. Vom discuta despre cai, dar şi preţurile. Încă nu s-a ajuns la licitaţie. În total avem 40 de cai scoşi la vânzare". Inginerul Bela Gaboş a mai spus că Herghelia Tuluceşti nu are posibilitatea de a transporta caii la Constanţa şi că acest aspect va cădea în grija CJC. La rândul său, directorul economic al Direcţiei Silvice Galaţi, Mihai Niculiţev, a declarat că, înainte de a se pronunţa asupra unui preţ, cei de la CJC trebuie să vadă caii, să spună exact ce le trebuie. „Important este să le satisfacem trebuinţa şi apoi vom stabili şi preţurile. Deocamdată, am avut doar discuţii preliminare", a explicat directorul Niculiţev. Am încercat să îl contactăm şi pe preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, însă acesta nu a răspuns apelurilor noastre telefonice.
Cel de-al doilea escadron, Poliţia Călare Estivală, va fi dotat cu cai de poliţie importaţi din Olanda, antrenaţi specific pentru menţinerea şi restabilirea ordinii şi liniştii publice şi va executa misiuni în toate staţiunile litoralului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp