Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:41 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Armăsarii castraţi, instruirea şi hrana lor specială Ce planuri sunt pentru Poliţia Călare

ro

09 Jan, 2012 00:00 3616 Marime text
cap_1.jpgLa finele lunii decembrie a anului trecut, consilierii judeţeni au votat înfiinţarea Poliţiei Călare. Cu două escadroane, unul de Poliţie Rurală şi un altul de Poliţie Estivală, Poliţia Călare se va afla în subordinea Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) şi se vrea a fi un succes al CJC. Numai că nu va fi o... victorie obţinută prea uşor.

Chiar dacă au parafat înfiinţarea, aleşii judeţeni nu s-au gândit şi cum se va pune în practică visul lor, dat fiind faptul că agenţii cabalini vor fi de rasă şi, în concluzie, foarte pretenţioşi din punct de vedere al întreţinerii. Pentru Poliţia Rurală, CJC s-a decis să ia cai de la Herghelia Tuluceşti din judeţul Galaţi. Şeful hergheliei, Bela Gaboş, declara la sfârşitul lui 2011 pentru ZIUA de Constanţa că urma, după Crăciun, să aibă întâlniri cu reprezentanţii ATOP şi CJC pentru a pune la punct detaliile. „Ne-am văzut până la urmă pe 4 ianuarie. Am văzut caii, sunt foarte frumoşi. Mâine (n.r. astăzi) aşteptăm un fax cu o ofertă de preţuri de la ei. Caii aceştia sunt evaluaţi în funcţie de cât nutreţ au primit. Acum vorbim de aproximativ 16.000 de lei, dar preţul va fi mai mic, cu siguranţă", a declarat Sorin Georgescu, secretarul executiv al ATOP. Acesta a mai explicat că de la Tuluceşti vor fi achiziţionaţi 15 armăsari, restul de cinci urmând a fi cumpăraţi de la o herghelie din Baia Mare. Cei 20 de armăsari vor fi castraţi, apoi vor fi aduşi în judeţ.

Cele nouă posturi de Poliţie Rurală vor primi câte doi cai, iar doi vor fi de schimb. „Vom avea o problemă cu transportul, dar mai avem până acolo. Mai întâi trebuie să îi castrăm, operaţiune care, din câte se pare, în urma unor negocieri cu Romsilva, va fi inclusă în costul de achiziţie. IGPR-ul trebuie să desemneze oamenii care vor lucra cu ei", a mai spus Georgescu, care a subliniat că speră ca, într-un final, costul unui cal să ajungă la 6.000 de lei. Potrivit proiectului de hotărâre CJC, Poliţia Călare Rurală va avea în dotare 20 de cai din rasa Gidran: „Această unitate este înfiinţată pentru combaterea şi stoparea furturilor de animale, a infracţiunilor silvice, a furturilor de cereale şi a altor fapte specifice zonelor rurale şi greu accesibile. Gidranul este o varietate anglo-arabă, de origine ungară, cu roba exclusiv roibă. Bazele formării rasei s-au pus în Herghelia de stat Mezohegyes din Ungaria. În anul 1816 a fost importat armăsarul de rasă pursânge arab de origine deşertică, numit Siglavy Gidran. Gidranul este calul din dotarea cavaleriei uşoare a armatei austro-ungare".

Belgian Warmblood la Delfinariu


În ceea ce priveşte Poliţia Estivală, armăsarii vor fi achiziţionaţi din Olanda şi fac parte din rasa Belgian Warmblood. La sfârşitul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie, o delegaţie a CJC şi ATOP va face o deplasare la Amsterdam pentru a semna un parteneriat cu conducerea Poliţiei Călare din Olanda. „Vom achiziţiona, în primă fază, cam 25 de cai. Escadronul complet va avea, cred, 30 de cai. Vor fi luaţi gata instruiţi. Este mai complicat, pentru că olandezii vor trebui să ne înveţe oamenii, pentru ca la rândul lor să fie instructori. Vom avea patru patrule a câte doi cai în zona Mamaia, Năvodari, Constanţa şi alţi 12 cai în staţiunile din sudul litoralului, plus cai de schimb. Încă nu ştim nimic de preţ. Anul trecut, când am început discuţiile cu ei, un cal costa aproximativ 7.000 de euro, preţ care include transportul", a mai spus Sorin Georgescu de la ATOP. Cabalinele vor fi cazate la Delfinariu, unde vor mai fi construite boxe, sau la Herghelia Mangalia, acolo unde va fi închiriat un grajd. O mare problemă este găsirea persoanelor dispuse să îngrijească aceşti cai, să se ataşeze de ei şi să-i antreneze. Fiind armăsari cu pedigree, „poliţiştii" au nevoie de un regim alimentar special, format din orz, ovăz, porumb, fân şi masă verde. Numai „estivalii" vor scoate de la bugetul judeţean, pentru achiziţionare şi întreţinerea din primul an, aproximativ un milion de lei. „Un astfel de cal poate sta în serviciu între 4 şi 6 ore pe zi. Dar trebuie îngrijit, ţesălat, antrenat... Armăsarii au între 3 şi 6 ani şi pot sta în serviciu până la 20 de ani. Sperăm ca prima defilare să o facem la începutul sezonului", a mai spus Sorin Georgescu, secretarul executiv ATOP.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii