Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:55 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asistații social, paravan pentru „mafia" fondului locativ Repartiții în case din centrul municipiului. Ce documente a ridicat DNA Constanța de la Administrația Fondului Imobiliar SRL? (DOCUMENTE)

ro

16 May, 2023 00:00 7722 Marime text


A trecut o lună și patru zile de la descinderea procurorilor DNA Constanța la sediul fostei Regii Autonome de Exploatare a Domeniului Public și Privat, în prezent Administrația Fondului Imobiliar Constanța, de pe bulevardul Tomis nr.101.

În cursul zilei de 12 aprilie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții în 3 locații situate pe raza municipiului Constanța din care două sunt sedii ale unor instituții publice, cea de-a treia reprezentând domiciliul unei persoane fizice.



Procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanța au transmis în aceeași zi că efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2019-2021, în legătură cu atribuirea nelegală a unor locuințe din patrimoniul municipiului Constanța.

La momentul descinderilor, anchetatorii au solicitat să le fie puse la dispoziție mai multe documente care le-au fost aduse de la arhiva AFI SRL de pe strada Soveja.



La mai bine de o lună de la aceste percheziții, surse din cadrul Administrației Fondului Imobiliar SRL ne-au precizat că printre documentele ridicate de procurori sunt cele care au stat la baza unui proiect de Hotărâre de Consiliu Local Municipal retras chiar de inițiator, respectiv primarul Vergil Chițac de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal din 30 mai 2022.


Prin acel proiect, mai mulți constănțeni urmau să primească repartiții în spații cu destinație de locuință, situate pe raza municipiului Constanța.

Printre aceștia și Gigică Anastase, nașul fetei lui Stere Hira (n.r. fost director al RAEDPP, actual AFI SRL).

Acestuia i se repartizase de către Comisia de Fond Locativ o casă de pe strada Răscoalei nr.28, în urma unei cereri din 2019.

În documentele care însoțeau proiectul de repartizare a locuințelor, Anastase figura ca locatar al imobilului de pe Răscoalei 28. În realitate însă, în casă nu locuia nicio persoană.


Deoarece înaintea ședinței de CLM, presa locală (n.r. Constanta.INFO) a făcut public acest caz, dimpreună cu suspiciunea că întreaga documentație de acordare a imobilului pentru Anastase ar fi fost antedatată, primarul Chițac a făcut un pas în spate și a retras proiectul de pe ordinea de zi a ședinței din 30 mai 2022.

Trebuie să menționăm că pe aceeași listă de repartiții figura și o garsonieră care urma să-i fie repartizată lui Ianis Enache, fiul Elenei Enache, angajat al RAEDPP/AFI SRL, colaboratoare a fostului director Stere Hira.

Proiectul de hotărâre la care facem referire nu mai este nici măcar indexat pe site-ul Primăriei Constanța la secțiunea/Consiliu Local Municipal/proiecte de hotărâre.


Stere Hira, fost director RAEDPP/AFI SRL


Mitul asistaților social în epoca Hira, director RAEDPP!
 
Beneficiarii ajutoare locale sau de stat au fost manipulați dintotdeauna de clasa politică sau de administrațiile locale. Dezumanizați din cauza sărăciei în care unii dintre ei preferă să traiască toată viața, acești oameni sunt extrem de ușor de folosit în scopuri nu tocmai ortodoxe.

Așa se face că, ceea ce am numit generic „mafia locuințelor sociale” nu a reușit să perfecteze în 2022, a reușit din plin în 2021, atunci când au trecut prin Consiliu Local un proiect de repartizare locuințe, o parte dintre acestea fiind în prezent cercetate de procurorii DNA.

La acel moment, Stere Hira este director al RAEDPP, cu concurs (n.r. poate și acest lucru ar merita verificat), pentru ca în 22 iunie 2022 să părăsească instituția și să devină director interimar la Confort Urban SRL.

Prin HCL 532/21.12.2021, Consiliul Local votează repartizarea și extinderea unor spații cu destinație de locuință din fondul locativ, situate pe raza municipiului Constanța.

13 repartiții de locuință și 2 extinderi de spații cu destinație de locuință, vezi secțiunea „documente”.

La prima vedere, beneficiarii, oameni onești cu cereri depuse încă din 2019 așteptau să intre in legalitate, marea loc majoritate fiind locatari abuzivi ai acestor spații. Unii dintre ei aduseseră deja îmbunătățiri imobilelor, acesta fiind motivul principal pentru care se propunea intrarea în legalitate.



Repartițiile de la pozițiile 10 și 11 din HCL 532/21.12.2021 au ridicat semne de întrebare procurorilor (n.r. acestea fiind alte documente ridicate în cadrul perchezițiile din 12 aprilie a.c.) nu însă și aleșilor locali sau Comisiei de Fond Locativ și repartizare spații de locuit condusă de viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu.


Karatzali nr.12 în 2020


Prima repartiție suspectă viza un imobil situat pe str. Aristide Karatzali nr.12 din zona Peninsulară, format din 2 camere și dependințe principale, în suprafață de 311,17 mp și teren liber-curte, în suprafață de 160,66 mp.

Beneficiarul repartiției, George Arnăutu. (n.r. un an mai târziu acesta renunță la contractul cu RAEDPP, așa cum veți vedea în continuare).

Cea de-a doua repartiție investigată de procurori, vizează o casă de pe strada Cuza-Vodă nr. 86, cu p+et.1, 8 camere și dependințe principale, în suprafață de 179,26 mp, logie în suprafață de 6,84 mp, magazie în suprafață de 4,00 mp și teren liber-curte în suprafață de 137,60 mp.

Beneficiar al contractului de repartizare este tânărul Ermil Claudiu Iulian, cu domiciliul în cartierul Henri Coandă, Aleea Umanității, Bl HC12 care alături de mama sa, locuiește într-un apartament cu 3 camere (n.r. mama acestuia, Memet Iumeghiul fiind titular de contract din 21.05.2013).



Arnăutu, abuziv pe Răscoalei 28 devine chiriaș pe Karatzali 12
 
Strada Aristide Karatzali nr. 12, 2 camere și dependințe principale, în suprafață de 311,17 mp și teren liber-curte, în suprafață de 160,66 mp.

O splendoare de casă în condițiile în care și beneficiarul ar fi avut surse financiare pentru a o reabilita (n.r. vezi foto 1).

Beneficiarul, Arnăutu George, figura înregistrat cu cererea nr. 1500/30.01.2019 și potrivit proiectului de CLM 532/21.12.2021 îndeplinea criteriile de acces pentru repartizarea unei locuințe pentru 2 persoane, conform documentelor depuse și conform HCL 324/2015.

Imobilul de pe Karatzali nr. 12 era însă în stare avansată de degradare, iar cheltuielile pentru executarea lucrărilor de reparații de consolidare, urmau să fie suportate integral de Arnăutu George, conform acordului eliberat de RAEDPP.

La momentul repartiției efective acesta achita contravaloarea folosinței spațiului, însă nu locuia în imobil, motivat de starea tehnică a acestuia.
I-a fost eliberat și acordul nr. 10716/06.08.2021 ca urmare a cererii nr. 10716/29.07.2021, privind lucrările necesare aducerii imobilului în stare de folosință, având în vedere că anul de construcție al clădirii este 1905 iar Arnăutu George s-a angajat că va suporta toate costurile ce implica aducerea în stare de folosință a imobilului.

Pentru toate lucrările de reabilitare, Arnăutu primise și aviz juridic favorabil eliberat de Primăria municipiului Constanța, Serviciul Patrimoniu.
Menționăm că de la momentul repartiției și până la renunțarea la beneficiul contractului de închiriere, pe 01.06.2022, chiriașul nu a reușit să aducă îmbunătățiri imobilului.

Potrivit drectorului AFI SRL, Iuliana Dobrin, Arnăutu a renunțat la contract pe 01 iunie 2022.

Interesant este faptul că în februarie 2022, RAEDPP Constanța anunța că achiziționează lucrări de desființare parțială imobil- Corp C1, pe o suprafață construită la sol de cca. 77,0 mp pe strada Aristide Karatzali din Constanța la nr.12. 

Lucrările de intervenție reprezentau urgență conform expertizei tehnice iar valoarea lucrărilor de demolare erau estimate de aproximativ 300.000 lei.


Karatzali nr.12 în 2023


Clădirea de pe Karatzali nr.12 este încadrată în clasă de risc seismic cu recomandarea ca spațiile dezafectate să fie demolate.

Dat fiind organizarea acestei licitații ne întrebăm dacă nu cumva și renunțarea la contract de către Arnăturu, a fost sau nu, antedatată!

Arnăutu nu se află la prima experiență de acest fel în relația cu RAEDPP.

Din documentele pe care am reușit să le punem cap la cap, în aprilie 2021, Arnăutu figura chiriaș în imobilul de pe strada Răscoalei nr. 28 parter (n.r. casa pe care urma s-o primească în 2022, dar n-a fost să fie… Gigică Anastase, nașul fetei lui Stere Hira).



Pe 1 mai 2021, s-a întocmit fișa de calcul pentru imobilul de pe Răscoalei nr.28, potrivit unei decizii a Consiliului de Administrație al RAEDPP iar contractul de închiriere al lui Arnăutu a fost sistat. Acesta apucase să achite suma de 535 lei, contravaloarea chiriei.

Abia în decembrie 2021, Arnăutu primea la schimb repartiția din Peninsulă, clădire pe care o ocupă însă abuziv încă din 1 mai 2021, conform fișei de daune.



Pe 1.01.2022, Arnăutu este sistat din fișa de daune și intră în drepturi în calitate de chiriaș. În iunie 2022 renunță la contractul valabil până în 27.12.2026, după cum ne-a declarat directorul AFI SRL.

Probabil procurorii vor reuși să refacă traseul exact al acestor schimburi de imobile, de care Stere Hira nu pare deloc străin.

Un locatar din Henri Coandă primește 8 camere în centrul Constanței
 
Cuza-Vodă nr. 86, o altă repartiție făcută în 2021, contract aflat în derulare, valabil până în 27.12.2026, beneficiar Ermil Claudiu Iulian.

Cu privire la acesta, presa locală titra în 2015 că fusese trimis în judecată pentru posesie de droguri în vederea consumului propriu, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Constanţa pe 6 octombrie 2015. În timp ce își aștepta condamnarea definitivă, în 2016, același personaj a mai fost autorul unei altercații cu amenințări cu acte de violență asupra un taximetrist căruia a refuzat să-i achite contravaloarea cursei.

Tânărul a fost condamnat cu suspendare și între timp, probabil reabilitat devreme ce, 3 ani mai târziu după aceste întâmplări devenite publice a depus cerere de repartizare a unei locuințe cu angajament de reabilitare totală a imobilului la RAEDPP.


Cuza Vodă nr.86 în 2023


Casa de pe Cuza Vodă nr. 86  are p+et.1, 8 camere și dependințe principale, în suprafață de 179,26 mp, logie în suprafață de 6,84 mp, magazie în suprafață de 4,00 mp și teren liber-curte în suprafață de 137,60 mp.

Ermil figura înregistrat cu cererea nr. 5678/11.04.2019 și potrivit aparatului de specialitate al RAEDPP condusă la acea vreme de Hira, îndeplinea criteriile de acces pentru repartizarea unei locuințe pentru 1 persoană, conform documentelor depuse și conform HCL 324/2015.

Și imobilul de pe Cuza Vodă se afla în stare avansată de degradare, iar cheltuielile pentru executarea lucrărilor de reparații și amenajare a spațiului de locuit, urmau să fie suportate de beneficiar, înregistrat fără venituri și luat în spațiu de mama sa, într-un apartament de trei camera din cartierul social Henri Coandă.


Cuza Vodă nr.86 în 2019

Ermil Claudiu Iulian se angaja potrivit contractului să realizeze conform acordului eliberat de RAEDPP, înregistrat cu nr. 6838/20.05.2019, lucrări de reparații acoperiș și sistem de evacuare ape pluviale; înlocuire tâmplărie interioara/exterioară; lucrări de reparații la fațadă și înlocuire instalație electrică (iluminare și prize).

Cu toate că nu putea locui efectiv în spațiu, motivat de starea avansată de degradare a imobilului și acesta figura cu plata la zi a chiriei, potrivit HCL nr. 532/21.12.2021 prin care s-a aprobat repartiția clădirii de pe Cuza Vodă nr.86.

Fotografiile surprinse recent la fața locului atestă faptul că și în prezent imobilul pare nelocuibil. Singurele intervenții vizibile sunt reprezentate de o construcție din BCA care ar urma să devină gardul imobilului într-un viitor incert.

Hira, de negăsit, Comisia de repartizare a fondului locativ nu are instrumente de verificare!
 
Am încercat să obținem un punct de vedere referitor la cele două cazuri aflate în atenția procurorilor DNA de la fostul director al RAEDPP, Stere Hira, în funcție la data aprobării acestor repartiții.

Acesta nu a răspuns nici apelurilor și nici mesajelor. În cazul în care se răzgândește, vrem să știm în continuare, care au fost resorturile în baza cărora a propus aceste repartiții, dar și cum i-a venit ideea mutării lui Arnăutu de pe Răscoalei pe Karatzali.

Membrii Consiliului de Administrație al AFI SRL nu au putut fi contactați. Probabil îi vor întreba și pe ei procurorii despre deciziile luate la propunerea aceluiași Stere Hira.

Am stat însă de vorba și cu un reprezentant al Comisiei de Fond Locativ și repartizare spații de locuit din cadrul Consiliului Local Constanța.


Mihai Ochiuleț, consilier local, membru Comisie Fond Locativ


Mihai Ochiuleț, membru al Comisiei și consilier local USR ne-a explicat că nu există un mecanism care să permită verificarea punct cu punct a repartițiilor care ajung în atenția Comisiei.

„Sunt situații în care adresăm întrebări suplimentare, atunci când avem suspiciuni asupra unor date care ne sunt prezentate, însă Comisia nu are alte instrumente de verificare. Noi primim date care se presupune că sunt reale și în orice caz, verificate de atât de aparatul AFI, fostul RAEDPP, cât și de aparatul Primăriei” a explicat Ochiuleț.

Din Comisia de Fond Locativ și repartizare spații de locuit care au avizat repartițiile din 2021 mai fac parte și Gigi Daniel Tatu, consilier local PNL, Cristian Omocea, consilier local PNL, Aura Cerasela Badea, consilier USR, Cristian Tincu, consilier local PSD și Ionuț Rusu, viceprimar PNL și președinte al Comisiei.






L-am întrebat pe Ionuț Rusu, când a avut loc ultima repartizare de spații cu destinație de locuințe.

Din declarațiile viceprimarului se pare că repartițiile la care facem referire în acest material au fost și ultimele finalizate cu vot din partea Consiliului Local Municipal.


Ionuț Rusu, viceprimar, președinte Comisie de Fond Locativ


„Ultima repartizare a locuințelor, ca urmare a întrunirii comisiei, a fost în decembrie 2021. Comisia de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat s-a mai întrunit în mai 2022, dar ședința nu s-a finalizat cu HCL de repartiții, fiind retras proiectul de pe ordinea de zi de către primar.
După această dată, RAEDPP, s-a transformat în societate comercială și în acea perioadă, fostul city manager ( n.r.Felicia Ovanesian), a dispus în scris, că toate comisiile de repartiții au devenit caduce!

După această perioadă, în procesul de reorganizare al AFI SRL ( fosta RAEDPP), Comisia de repartiție s-a mai întrunit în februarie 2023, dar rezultatele ședinței nu s-au finalizat printr-un HCL de repartiții, așteptându-se terminarea reorganizării Administrației Fondului Imobiliar”, a transmis viceprimarul Ionuț Rusu la solicitarea ZIUA de Constanța.

La rândul său, fostul city-manager, Felicia Ovanesian afirmă că activitatea Comisiilor, inclusiv a celei de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat ar fi trebuit să se deblocheze o dată aprobarea modificării HCL 373 din 31.08.2022.

Ovanesian a mai adăugat că „nu am dat niciodată nicio adresă prin care am dispus cu privire la locuințele din fondul locativ”.




Precizăm că actualul director interimar al Administrației Fondului Imobiliar SRL, Iuliana Dobrin nu a dorit să facă niciun fel de precizări în legătură cu actele solicitate instituției de procurorii DNA.

Surse judiciare susțin că în prezenta cauză se derulează cercetări în REM.

Vom reveni.

 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Atribuirea nelegală a unor locuințe din patrimoniul municipiului Constanța Infracțiuni asimilate celor de corupție cercetate de procurorii DNA la Administrația Fondului Imobiliar SRL, în mandatul de director al lui Stere Hira!

UPDATE. Oficial DNA Constanța Procurorii constănțeni, acțiune fulger la sediul RAEDPP de pe bulevardul Tomis (VIDEO)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii