Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atribuire „pe placul“ procurorilor Şapte firme, în cursa pentru contractul de 1 milion de lei de la CNAPMC (documente)

ro

22 Oct, 2014 00:00 8047 Marime text
În urmă cu un an, Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime“ (CN APM) SA atribuia un contract a cărui valoare trecea de un milion de lei, pentru lucrări de reparaţii pentru întreţinerea drumurilor, a platformelor, a pasajelor și a trotuarelor din porturile maritime aparţinând CN APM SA, atribuire care, astăzi, face obiectul unui dosar în instanță.

Conform procesului-verbal încheiat la ședința de analiză a ofertelor, contractul a fost atribuit pentru o perioadă de trei luni. Așa cum am scris și la momentul atribuirii contractului, firma declarată câștigătoare a fost SC 3 Control Construct SRL, valoarea finală a contractului fiind de 1.071.558,26 de lei. Vorbim despre o societate înfiinţată în septembrie 2013, în condițiile în care atribuirea a avut loc la începutul lunii octombrie. Așa cum reiese din datele Registrului Comerţului, firma are un singur asociat, în persoana lui Mihai Antohie. Acesta a mai figurat ca asociat în SC A&S Grup Contractor SRL, SC Art Media Production SRL și SC Int. Ext House SRL, acestea fiind însă radiate sau în faliment, în prezent.

Alături de SC 3 Control Construct SRL au mai depus oferte pentru acest contract încă șase firme. Este vorba, așa cum se precizează în același proces-verbal întocmit la ședința de analiză a ofertelor, de SC SCIM SA Constanța, SC ABC Val SRL Constanța, SC PG Delta Electron SRL Năvodari, RAJDP Constanța, SC Autoprima Serv SRL și SC Getnic Construct Serv Cernavodă SRL. În procesul-verbal se mai amintește și de un terț susținător, respectiv SC Pasirom Interactiv SRL, care urma ca, pe întreaga perioadă de derulare a contractului, să pună la disoziție toate utilajele și mijloacele de transport prezentate în documentația de calificare. Cât privește manopera practicată de SC 3 Control Construct SRL, firma a propus un preț de 5 lei / oră, aceasta fiind singura valoare ofertată făcută publică, toate celelalte prețuri fiind trecute la secret.

Acționari și firme

Revenind la oferta declarată câștigătoare, din documentul amintit reiese că SC 3 Control Construct SRL a prezentat un deviz ofertă pentru „Reparații îmbrăcăminți asfaltice“, respectiv „Reparații îmbrăcăminți de beton“, precum și listele de consumuri aferente și oferta de preț. Betonul rutier BcR 4,5 urma a fi achiziționat de la SC Repec Ovidiu SRL, emulsia vituminoasă cationică cu rupere rapidă de la SC Bitunova Romania SRL - punct de lucru Ovidiu, BAD 25, BA 16 și dresing, inclusiv transportul pentru toate trei în Portul Constanța de la SC Nesand SRL Tulcea.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, SC Repec SRL are un asociat persoană juridică, respectiv SC Lufadori Extract SRL, unde asociați sunt Dorin Popescu și Luciana Leta, cei doi fiind asociați persoane fizice și în SC Repec SRL alături de Grigore Luchian și Sorin Adrian Olteanu, acesta din urmă mai figurând ca asociat în SC Tricont - Exp SRL.
În ceea ce-l privește pe Dorin Popescu, el mai figurează la Registrul Comerțului ca fiind asociat în SC Caradi SRL, SC Danub Scrab Line SRL, SC Flamingo Star SRL și SLD Cevalis SRL, în ultima apărând ca asociat și Luciana Leta.
La sfârșitul anului 2013, SC 3 Control Construct SRL declarase o cifră de afaceri de 746.836 de lei, profitul net zero și niciun salariat.

Cine a evaluat ofertele

Iată care au fost membrii comisiei care a evaluat ofertele, așa cum reies din procesul-verbal: președintele comisiei a fost Alexandru George Iorov, iar membrii: Florin Chirilă, Ramona Dinu, Tănase Dobrescu, Narcis Ianculescu, Constantin Brandi, Lenuța Iliescu, George Moldovan și Mariana Șuteu.
În edițiile viitoare, vom reveni cu declarațiile de avere ale celor care au analizat ofertele în vederea atribuirii contractului pentru lucrări de reparaţii pentru întreţinerea drumurilor, platformelor, pasajelor și trotuarelor din porturile maritime aparţinând CN APM SA.

Cu atribuirea în instanță

Nu trebuie omis faptul că, la începutul anului 2014, Curtea de Conturi a derulat un control la Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime“ SA Constanța, printre abaterile sesizate în urma acestui control numărându-se și atribuirea contractului amintit. De aici până la instanță nu a mai fost decât un pas, astfel că, pe data de 11 noiembrie, este programat primul termen în acest dosar.
În raportul de control întocmit de Curtea de Conturi, la CN APMC au fost constatate fapte pentru care există indicii că ar fi fost săvârşite cu încălcarea legii, referitoare la atribuirea către SC 3 Control Construct SRL Constanţa a lucrărilor de reparaţii şi întreţinere drumuri, platforme, pasaje şi trotuare din porturile maritime aparţinând Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime“. Astfel, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, care va trebui să analizeze aspectele consemnate în actul de control al Curţii de Conturi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii