Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:00 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aurelian Zaheu "Eram pregatiti sa raspundem cu violenta"

ro

04 Oct, 2008 00:00 1846 Marime text
1223063760.jpg

Succesul operatiunii s-a datorat si faptului ca aceasta a ramas, pana in ultima clipa, secreta

Razia demarata de politistii constanteni joi dimineata a luat sfarsit in seara aceleiasi zile, la ora 20.00. Comisarul-sef Aurelian Zaheu a acordat cotidianului nostru un interviu cu privire la aceasta operatiune de amploare, prima dupa anul 1990.

Cum ati caracteriza aceasta operatiune?


Pot sa spun ca a fost bine coordonata si, ceea ce este foarte important, nu a fost deconspirata, in sensul ca foarte putine persoane au stiut ca va fi demarata, iar secretul s-a reusit a fi pastrat. Informatia a ramas numai la nivelul centrului de comanda, al carui comandant am fost eu, si care a fost coordonat de catre comisarul-sef Gheorghe Dragomiroiu, adjunctul Inspectoratului General al Politiei Romane. Cei care au luat parte, de asemenea, la organizarea acesteia au fost comisarul-sef Claudiu Scarlatache, adjunctul Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, comisarul-sef Sorin Oprea, directorul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, si comisarul-sef Marin Amoraritei, adjunctul Directiei de Investigatii Criminale.

Din moment ce s-a apelat la politisti din cele patru judete limitrofe, inseamna ca fortele Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta nu erau fost suficiente?


Da, fortele de care dispunem erau putine pentru o operatiune de o asemenea amploare. Nu aveam cum sa acoperim, numai cu politisti constanteni, toate zonele pe care le aveam in vedere. Aceasta deoarece toate cele 70 de perchezitii s-au efectuat simultan, respectiv la ora 06.00 s-a patruns concomitent in toate locuintele vizate.

Din ce formatiuni faceau parte politistii "detasati" pentru aceasta misiune?


Au fost adusi politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, Serviciului de Investigare a Fraudelor, dar si de la DIAS, din toate cele patru judete. Am solicitat si luptatori din trupele speciale deoarece era posibil sa intampinam rezistenta in momentul in care am fi patruns in spatiile respective, motiv pentru care luptatorii DIAS au fost inarmati inclusiv cu "berbeci", pentru a putea deschide usile cu forta. Cu alte cuvinte, eram pregatiti sa raspundem cu violenta. Din fericire, nu a fost necesara o astfel de interventie in forta si trebuie sa spun ca nu am intampinat niciun fel de rezistenta. Pentru a preveni insa orice fel de probleme, am apelat si la fortele jandarmilor, care au participat si la perchezitiile propriu-zise, dar, mai ales, s-au concentrat pe asigurarea zonei, pentru a nu permite persoanelor vizate sa se sustraga de la cercetari.

Cand s-a incheiat operatiunea?


A luat sfarsit joi seara, la ora 20.00. Intre timp, am centralizat si rezultatele la nivel de inspectorat si pot sa afirm ca s-au finalizat si controalele economico-financiare la societatile comerciale apartinand persoanelor suspecte.

De cand nu s-a mai desfasurat in judetul nostru o astfel de operatiune?


Avand in vedere ca sunt inspector-sef abia din primavara anului acesta, nu cunosc cu exactitate, dar am inteles ca ultima razie de acest gen, la care au luat parte forte din alte judete, a avut loc in anul 1990.

Sunteti multumit de modul cum s-a desfasurat si de rezultatele misiunii?


Fiind prima astfel de actiune pe care am coordonat-o in calitate de inspector-sef, pot spune ca a decurs bine. Si trebuie sa mentionez ca acele arme, indiferent de unde au fost ridicate si indiferent de vechimea lor, erau in stare de functionare. Puteau fi utilizate oricand si puteau fi folosite la comiterea unor infractiuni.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii